Nå har du en unik sjanse til å gjøre en forskjell

Kapret drømmejobben. Foto: Anniken Tangerud

Gunn Hilde Mederud har fått drømmejobben hos Kirkens Bymisjon i Kongsberg.

«Ønsket mitt om å kunne gjøre en forskjell i jobben min og møte folk i aktivitet, er jo drømmen min»

Vi møter Gunn Hilde Mederud en regntung dag i Kongsberg, men gnisten i øynene hennes og det varme hjertet, vitner om en kvinne som virkelig brenner for den nye jobben sin.

Som nyansatt prosjektkoordinator i Kirkens Bymisjons nye prosjekt, Ny Giv, blir Gunn Hilde nøkkelpersonen i et fleksibelt aktivitetstilbud for mennesker med utfordringer innen rus og psykisk helse.

Greia med Ny Giv er at dette er et tilbud til folk som ønsker å være rusfrie. Dette er jo et etterlengtet ettervern, for det er jo en kjensgjerning det at bøygen ofte ikke er behandlingen, men tiden etterpå, innleder Gunn Hilde engasjert.

Med Ny Giv er at vi skal finne aktiviteter sammen med deltakeren, hvor min oppgave blir å sette deltakeren på sporet av sine individuelle ønsker, mål og interesser. For noen er kanskje dette helt klart, for eksempel dette fotografering eller fjellklatring, mens for andre er det ikke alltid like lett å vite. Da er en del av oppgaven å finne ut hvem de er, hva deres egenskaper er og hva som gjør de glade eller hva de har lyst til å lære mer om, forklarer hun.

For å få til dette, vil Gunn Hilde benytte seg av det ordinære aktivitetstilbudet som allerede finnes i Kongsberg og omegn.

Det er jo en del av det geniale. For det første skal vi møte den enkelte gjennom aktivitet og ikke gjennom deres begrensninger eller historie. Og for det andre skal vi heller se på deres muligheter for en ny giv og koble deres interesser mot noe som allerede finnes der ute, smiler hun stolt.

Målet er at dette skal stå klart når den enkelte er i behandling, slik at Gunn Hilde kan komme inn så tidlig som mulig i en prosess når de er rusfrie.

Dette blir nøkkelen inn for å beholde en rusfri tilværelse. Som en del av noe mer selvfølgelig. Her får man på en måte en heiagjeng, noen som bryr seg om deg, som ser deg. 

Folk er ganske like når det kommer til et stykke. Alle liker vi å ha noe morsomt å holde på med. Jeg er ganske sikker på at det finnes mange som vil ha glede av det å dele en interesse med noen andre. Det betyr så mye. 

Utgjøre en forskjell

Endel av jobben til Gunn Hilde blir da å gå ut til lag og foreningen og fortelle om denne muligheten de har til å gjøre en forskjell for noen.

Her kan de være brobyggeren i lokalsamfunnet gjennom aktiviteten de liker så godt. Det er en del av det som gjør at jeg syntes dette er et så genuint prosjekt. Det ligger en meningsfylt glede bak dette.

Mederud er helt sikkert på at det finnes mange der ute som har en lidenskap hvor de har litt tid til overs til å møte noen andre gjennom en felles interesse for aktiviteten to til tre timer i uken.

Kanskje på sikt, gjennom det å møte en person gjennom en aktivitet, så vil du kunne etter hvert kanskje komme inn i fellesskapet, for eksempel i malerklubben, bygge nye relasjoner og nettverk og møte folk på gata og si hei med hevet hode og ha noe felles å snakke om.

Ofte er jo et slikt nettverk veldig langt unna hvis du ikke har noen som strekker ut hånden og er med deg. For det er som regel ganske skummelt. 

Samtidig er det viktig for Gunn Hilde at avtalene er helt individuelt tilpasset de involverte, samt at det er korte linjer inn til henne om det skulle være noe.

Fokuset er å få det til. Her handler det om at vi ønsker å koble folk så fort som mulig, men samtidig bruke den tiden det trengs for å få det til, smiler hun.

Kapret drømmejobben. Foto: Anniken Tangerud

Drømmejobben

Før sin nye rolle som prosjektkoordinator i Kirkens Bymisjon, jobbet Gunn Hilde lenge i både barnevernet, som leder for lokalforeningen i Landsforbundet mot Stoffmisbruk og de siste årene i Norsksenteret.

Så fikk jeg muligheten til å begynne i Ny Giv – til stor glede. Dette blir spennende og veldig i den gaten som jeg liker å holde på med: det å jobbe med mennesker, det å utvikle gode relasjoner og til å bidra til at folk kan klare seg, få gode liv og drive med en meningsfylt aktivitet, forklarer hun.

På mange måter, synes Gunn Hilde hun har kapret drømmejobben.

Ønsket mitt om å kunne gjøre en forskjell gjennom jobben min, og møte folk i aktivitet, er jo drømmen min.

For min egen del har jeg hatt så mye glede av å være aktiv, om det så er å gå en tur i fjellet, håndball, turn, ta meg en joggetur, eller helsestudio, men greia for meg nå er å vise folk at man ikke behøver å gjøre så mye. Man angrer sjelden må turer man tar. Men man angrer på det man ikke fikk gjort. Dørstokkmila er kanskje det vanskeligste, men det å være sammen med andre det gjør veldig godt og da blir den mila ikke så lang. 

Hva er dine styrker?

Jeg er veldig engasjert. Jeg er veldig glad i mennesker og liker å møte folk. Samtidig har jeg et stort nettverk. Som født og oppvokst på Kongsberg og med den erfaringen jeg har, kjenner jeg mange, svarer hun varmt.

Mange kjenner kanskje også til at Gunn Hilde har en personlig historie rundt dette med rus. Sønnen hennes Anders, startet å ruse seg da han var 15 år gammel. Femten år senere dør Anders av lungebetennelse.

Gunn Hilde og ektemannen Robert Mederud, har i ettertid vært åpne om denne vanskelige historien og skrevet boken «Å miste Anders».

Nå fokuserer Gunn Hilde muligheten til å hjelpe andre.

Jeg har gått mange runder med meg selv i forhold til hvem jeg er nå, men for meg er det godt å få fokusere på fremtiden og jobbe med mennesker som er rusfrie, eller tenker og ønsker å gjøre en endring, forteller hun reflekterende.

– Vår historie med Anders og hans liv fikk et tragisk utfall, men det er noe med det å hente frem det som faktisk kan gi en mening for noen andre i fremtiden. Fokusere på veien videre.

Ta kontakt

Det jeg ønsker nå er at folk som ser at dette kan være noe for klubben eller laget deres, skal ta kontakt rett til meg. Her har de en unik sjanse til å gjøre en forskjell. 

Kanskje det er noen der ute som nå tenker: vet du hva, dette har jeg lyst til å være med på, da er det bare å ta kontakt! avslutter hun.

 

 

 

 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg