Etter en fullsatt verdenspremiere i Ål Kulturhus, ruller «Bygdedyr og Heidersmenn» videre til Krona Kino.

Kjøp billetter til filmen her. 

I 2009 gav musikeren Stein Torleif Bjella ut debutalbumet Heidersmenn. 10 år senere kan du nå oppleve albumet i en helaftens animasjonsfilm produsert av animatøren Anders Hesbøl.

Det hele startet med en drøm.

Etter nesten 10 år å ha jobbet som lege fulgte Anders en livslang drøm og søkte animasjonsstudiene i Volda.

– Jeg hadde alltid hatt en drøm om å jobbe som animatør siden jeg var i tenårene, men tvilte på egne evner, innrømmer Anders til 3600.no.

Siden han samtidig ønsket å bli lege, valgte han «det trygge fremfor kunsten».

– Men drømmen om å lage magi på filmlerretet lå alltid der og gnagde, og med ny tekonologi ble det mye lettere å lage animasjon og publisere, forklarer han.

Med tiden ba kona hans om å søke studiene.

– Hun var lei maset mitt. Så jeg gjorde det for å få det ut av systemet, og håpet egentlig at jeg ikke kom inn, slik at jeg kunne fortsette med det vante livet, smiler han.

Men Anders kom inn og familien valgte å hoppe i det.

– Vi måtte måtte bryte opp og flytte fra hippe Grunerløkka og til lille Volda med en unge på slep.

Etter tre fantastiske år, flyttet familien til Anders’ hjemby Kongsvinger.

– Nå er animatøren stappet inn i legekroppen igjen og jeg jobber som sykehjemslege i Kongsvinger, forklarer han.

Hvem var denne fyren?

Hans interesse for Stein Torleif Bjellas musikk begynte første gangen han hørte låta Psykisk kan du vera sjøl på Norsk på Norsk i 2009.

– Så hørte jeg resten av albumet Heidersmenn og lurte fælt på hva slags fyr dette var. Det var noe med de mørke og morsomme tekstene og den enkle og vakre musikken som vekte noe i meg. Jeg tenkte masse på tekstene hans. Synger han om seg selv? minnes Anders og fortsetter å beskrive tankene som surret i bakhodet:

– Han kan ikke ha det lett. Han sitter nok i en fuktig kjellerstue et sted og pønsker ut ideer med sine lugubre venner fra «Kalas».

Så gikk Anders og en kamerat på konsert og fikk et helt annet inntrykk av Stein Torleif.

– Han var jo en veldig hyggelig, ydmyk og jovial fyr. Og virket helt mentalt frisk! ler han.

«Han sitter nok i en fuktig kjellerstue et sted og pønsker ut ideer med sine lugubre venner fra «Kalas»»

Bjella (til venstre) syntes resultatet ble så bra at han ville gi ut filmen som et fysisk produkt og pakket derfor 500 Dvd’er i hver sin sigarboks sammen med avisen Øvre Ål-tidende, boksene er nummerert fra 1/500 med nummereringen svidd inn i treverket av Bjella. Her står Bjella sammen med Hesbøl under en promotur. Foto: Privat

 

Fra musikkvideoer til helaftens animasjonsfilm

Anders ville lage musikkvideoer til Bjellas musikk. Den første musikkvideoen ble laget sensommeren 2012. Den siste sensommeren 2017. Hver video tok rundt seks uker å produsere. Filmen i sin helhet ble ferdig redigert høsten 2018.

– Bortsett fra et intensivt halvår, hvor jeg jobbet fulltid med filmen, har det blitt filmlaging innimellom familietid og arbeidstid, forteller Anders.

Verdenspremieren i Ål vekket mange følelser.

– Man er jo veldig spent og nervøs, da. Jeg håpet at ingen skulle reise seg og gå midt i filmen. Det skjedde heldigvis ikke. Det er moro når publikum ler på samme steder som du selv synes er morsomme, og at de følger med på det som skjer på lerretet, forteller han ivrig.

– Jeg kjente på mye varme fra publikum. Det var et helt klart høydepunkt i min filmskaperkarriere.

«Jeg kjente på mye varme fra publikum. Det var et helt klart høydepunkt i min filmskaperkarriere».

Fra filmen. Foto: Grendehus Animasjon

Et dystopisk flåklypaunivers

Såvidt Anders vet, er dette verdens første animerte musikkalbum.

– For dem som liker musikken til Stein Torleif Bjella, er dette en annerledes måte å oppleve musikken på. Hver sang er en egen liten novelle. Jeg har forsøkt å skape et univers hvor disse små historiene hører hjemme, forklarer han.

– Bjellas tekster handler ofte om utenforskap og de som ikke helt lykkes her i livet. Karakterene hans lever i et dystopisk flåklypaunivers.

At Kongsberg er den andre byen i Norge som får vise filmen, er ingen tilfeldighet.

– Kinosjef Even Thunes Jensen tok kontakt nesten umiddelbart etter å ha hørt oss fortelle om Bygdedyr og Heidersmenn på nitimen på P1, og ville gjerne sette opp filmen på kino, forteller Anders og synes det var en artig tilfeldighet.

– Det var stor stas. Jeg er jo selv fra Kongsvinger og folk blander jo ofte Kongsberg og Kongsvinger. Jeg påpekte til Even at jeg var fra KONGSVINGER, og det var han fullt klar over, ler han.

Både Anders og Stein Torleif Bjella kommer på kveldens visning, og Anders lover god stemning.

– Folk bør komme for en flott filmopplevelse, Stein Torleif Bjella møter opp i egen høye person, og vi skal sammen holde en liten innledning, og vi lover å håndhilse på alle som kommer.

– Jeg tar med noen dukker som ble brukt i filmen. I tillegg har kinosjefen selv lovet kaffe og kringler, så det kan jo bare bli god stemning!

 

 

 

 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg