Musikkstafetten: Kai Gustavsen

Kai Gustavsen. Foto: Bjørn Isaksen
Kai Gustavsen. Foto: Bjørn Isaksen

Kai Gustavsen
Festivalsjef Kongsberg Jazzfestival

Hvilken konsert gleder du deg mest til under sommerens jazzfestival?
Programmet er stappfullt av godbiter. Det er virkelig ikke mange festivaler som byr på en bredde som vi har i Kongsberg. Selv skal jeg få med meg en virkelig drømmeduo!

Den banebrytende amerikanske pianisten Jason Moran møter norsk jazz’ felefavoritt Ola Kvernberg i unik konsert – kun på Kongsberg Jazzfestival! Både Jason Moran og Ola Kvernberg er kjent som teknisk briljante utøvere, men også som musikalske innovatører som evner å både fornye og utfordre jazzsjangeren. Når de møtes på EnergiMølla under Kongsberg Jazzfestival får vi også svaret på om de to klarer å utfordre hverandre.

Susanna er soleklar hjemmefavoritt under årets Kongsberg Jazzfestival. Hun skal gjøre tre helt ulike konserter på festivalen og en av dem må jeg selvfølgelig få med meg.

Hva er ditt beste minne fra Kongsberg-jazzen?
Jeg kommer aldri til å glemme høsten 2012. Da begynte jeg som festivalsjef. Det gikk skikkelig trådt den sommeren. Elendige salgstall, millionunderskudd og alle jeg møtte var forbanna på noe. Publikum var misfornøyd, næringsliv var grinete, bodeiere var sure og både tidligere funksjonærer og nye funksjonærer var sinte. Hele høsten gikk vi på kontoret rundt og ba om unnskyldning og lovte bedring. På generalforsamlingen den høsten var det rekordoppmøte. Mange hadde behov for å få utløp for sin frustrasjon.

Det var omtrent på det tidspunktet jeg forsto hvordan festivalen fungerte. Ingen av deltagerne på generalforsamlingen var ute etter å ta noen, alle ville det beste for festivalen. Deres frustrasjon sprang ut av kjærlighet. Kjærlighet til fellesskapet, byen, samholdet og musikken. Opprøret framsto som noe vakkert.

Det som skjedde etter møtet er en av festivalens historiske milepæler. Vi samlet troppene og reiste oss, doblet besøkstallet og leverte en rekordfestival som også vakte oppsikt på grunn av økningen på nesten 10.000 solgte billetter. Men viktigst, vi vant publikums og byens tillit tilbake.

Kan du nevne tre favorittartister?
Joni Michell, Charlie Parker og Michael Brecker

Første plata?
Den første plata jeg husker at jeg fikk dilla på var en LP med James Last Orchestra i pappas samling, da var jeg vel kanskje 6-7 år. Jeg husker også veldig godt at jeg pleide å snike meg inn til den eldste broren min for å høre på Simon & Garfunkel – Live fra Central Park, den plata ble godt brukt. Min aller første kassett var eventyr lest av Jens Bolling. Min første CD var Mezzoforte, anbefalt av Opland Platebar i Drammen.

Hva betyr musikk for deg?
Musikk uttrykker både fellesskap og personlighet. Det kan berøre eller framstå likegyldig. Musikken kan skape og påkalle minner.

Jeg kunne ikke levd uten, og det kunne ikke du heller!

Bjørn Isaksen

Daglig leder, journalist og fotograf i Kongsberg Community AS og Nettmagasinet 3600.no. Utdannet i markedsføring og har bred arbeidserfaring innen IT og journalistikk.

Se alle innlegg