Musikkstafetten: Kai Gustavsen

Kai Gustavsen. Foto: Bjørn Isaksen
Kai Gustavsen. Foto: Bjørn Isaksen

Kai Gustavsen
Festivalsjef Kongsberg Jazzfestival

Hvilken konsert gleder du deg mest til under sommerens jazzfestival?

Marius Neset. Kongsberg Jazzfestival skal framstå som et flaggskip for norsk jazz. Vi produserer derfor flere nye utviklingsprosjekter med norske og utenlandske kunstnere. Sentralt her står jobben med å videreutvikle Norges største jazzpris.

I 2017 mottok Marius Neset Kongsberg Jazzfestivals musikerpris, noe som gjør at han på sommerens festival blir å høre i hele tre forskjellige internasjonale settinger. Saksofonisten har i løpet av få år hatt et formidabelt internasjonalt gjennombrudd, og da det ledende jazzmagasinet Downbeat presenterte 25 musikere som det mente ville være banebrytende i framtidas jazz, var saksofonisten Marius Neset med, som eneste europeer.

En sjelden begivenhet ventes derfor når jazzikon og publikumsfavoritt Chick Corea tar med seg sitt legendariske Akoustic Band, med stilskaperne John Patitucci på bass og Dave Weckl på trommer, til Kongsberg Jazzfestival for et eksklusivt møte med nettopp Marius Neset.

Prisvinneren kan også høres i nytt og fengslende samarbeid med den svenske cellisten Svante Henryson og supergitaristen Lionel Loueke fra Benin. Et virkelig mestermøte! Rammene for konserten vil være med på å gi publikum en helt spesiell opplevelse. På scenen i gamle Kongsberg kino bygges det opp et 360 graders amfi der publikum sitter tett på musikerne. Amfiet har plass til 110 publikummere. Eksklusivt og intimt!

Jazzkometen Marius Neset står også for festivalens åpningskonsert i 2018 med et spektakulært bestillingsverk for det innovative kammerorkesteret London Sinfonietta. Med sine ambisiøse komposisjoner og unike liveenergi, kombinert med et innovativt kammerorkester i verdensklasse, forventer vi et bestillingsverk for historiebøkene!

Programmet for Kongsbergjazz er svært variert og omfattende. Alle artistene som presenteres er spydspisser innenfor sin sjanger. Derfor ønsker vi også kvalitet på produksjonene, slik at opplevelsen blir forsterket hos både utøver og publikum.

Ellers gleder jeg meg, som alle andre, til å treffe venner, hyggelige omgivelser, gode matopplevelser som sammen med musikk viktige elementer for komplette festivalopplevelser.

Festivalkvalitet er de gode øyeblikk – skapt av aktive festivaldeltagere, sosialt velvære og gode rom. Festivaler gir rammer for livsutfoldelse, både for å møte folk og få unike opplevelser.

Hva er ditt beste minne fra Kongsberg-jazzen?
Jeg kommer aldri til å glemme høsten 2012. Da begynte jeg som festivalsjef. Det gikk skikkelig trådt den sommeren. Elendige salgstall, millionunderskudd og alle jeg møtte var forbanna på noe. Publikum var misfornøyd, næringsliv var grinete, bodeiere var sure og både tidligere funksjonærer og nye funksjonærer var sinte. Hele høsten gikk vi på kontoret rundt og ba om unnskyldning og lovte bedring. På generalforsamlingen den høsten var det rekordoppmøte. Mange hadde behov for å få utløp for sin frustrasjon.

Det var omtrent på det tidspunktet jeg forsto hvordan festivalen fungerte. Ingen av deltagerne på generalforsamlingen var ute etter å ta noen, alle ville det beste for festivalen. Deres frustrasjon sprang ut av kjærlighet. Kjærlighet til fellesskapet, byen, samholdet og musikken. Opprøret framsto som noe vakkert.

Det som skjedde etter møtet er en av festivalens historiske milepæler. Vi samlet troppene og reiste oss, doblet besøkstallet og leverte en rekordfestival som også vakte oppsikt på grunn av økningen på nesten 10.000 solgte billetter. Men viktigst, vi vant publikums og byens tillit tilbake.

Kan du nevne tre favorittartister?
Joni Michell, Charlie Parker og Michael Brecker

Første plata?
Den første plata jeg husker at jeg fikk dilla på var en LP med James Last Orchestra i pappas samling, da var jeg vel kanskje 6-7 år. Jeg husker også veldig godt at jeg pleide å snike meg inn til den eldste broren min for å høre på Simon & Garfunkel – Live fra Central Park, den plata ble godt brukt. Min aller første kassett var eventyr lest av Jens Bolling. Min første CD var Mezzoforte, anbefalt av Opland Platebar i Drammen.

Hva betyr musikk for deg?
Musikk uttrykker både fellesskap og personlighet. Det kan berøre eller framstå likegyldig. Musikken kan skape og påkalle minner.

Jeg kunne ikke levd uten, og det kunne ikke du heller!

3600.no

Se alle innlegg