Irene Bjørnnes 
Rektor i Kongsberg Kulturskole.

 

Hvilken konsert gleder du deg mest til under sommerens jazzfestival?
– Jeg gleder meg til mye! Morten Quenilds bestillingsverk, Jaga Jazzist, Gammalgrass, Chick Corea, Mezzoforte og legendariske Blood, Sweat & Tears…. Men aller mest gleder jeg meg til å høre våre unge Kongsberg-musikere på forskjellige scener i løpet av festivalen. Band fra kulturskolen og musikklinja, workshop og åpningsparade. Supert at festivalen slipper til de unge i stor grad, det er inspirerende og viktig.

Hva er ditt beste festivalminne fra jazzen i Kongsberg?
– For meg er det stemningen i byen og de gangene jeg har tatt sjansen på en konsert med musikere jeg ikke kjenner så godt til – men som overraskende har gitt meg en fantastisk konsertopplevelse. Og kanskje det å oppleve en ”musikalsk helt” gjennom flere tiår – Stevie Wonder – med sin hitparade, på scenen her i Kongsberg – rett utenfor kulturskolen!

Første plata?
– Det må jo ha vært Abba Arrival som kom i 1976. Jeg var ti år og ble en STOR fan. Plakater på jenterommet, Abba mimegruppe med venninner og en far som kjøpte Abbas reportoar som notehefter til sin pianospillende datter.

Hva betyr musikk for deg?
– Musikk betyr veldig mye, og jeg kan ikke forestille meg en verden uten. Jeg vokste opp med masse sang og musikk i heimen, og det har vært min altoppslukende hobby siden jeg begynte å spille piano som 7-åring (i tillegg til speider og volleyball for å ikke bli for ensporet). Det ble etter hvert også korps, storband, saxkvartett, band osv. Etter en tid på Toneheim folkehøgskole fant jeg ut at dette faktisk kunne bli et yrke, og jeg tok en musikkutdanning. I min jobb på kulturskolen ser jeg daglig hvor magisk musikk (og andre kunstfag) er. Det gir barn og unge en unik mulighet til kreativ utfoldelse og mestring. Å oppleve musikk, både som tilhører og utøver, berører faktisk grunnen i vår tilværelse – gir utløp for følelser og gir energi. Føler meg privilegert som får ha alt dette rundt meg daglig i samarbeid med barn & unge og kolleger i kulturskolen.

Tre favorittartister?
– Jeg setter pris på god musikk uansett musikkstil, og er innom de fleste genre – både i jobb og som lytter. Tre av en hel rekke favoritter jeg kan trekke fram fra hukommelsen akkurat nå får være:

Radka Toneff og Steve Dobrogosz:

Astor Piazzolla:

Michael Brecker – her med storband:

 

3600.no

Se alle innlegg