Musikkstafetten: Aage Gudnitz Skarrud

Aage Gudnitz Skarrud. Foto: privat
Aage Gudnitz Skarrud. Foto: privat

Aage Gudnitz Skarrud
En ildsjel av de sjeldne

Hvilken konsert gleder du deg mest til under sommerens jazzfestival?
Det må bli konserten på lørdag med vokalveteranen Karin Krogh som i sitt 80. år entrer podiet i kirken sammen med Egil Kapstads trio. Har gode minner fra hennes debut på Kongsberg Jazzfestival helt tilbake til 1964, samme året hun kom med sin første soloplate. Hun er dronninga for meg!

Hva er ditt beste minne fra Kongsberg Jazzfestival?
På slutten av 50-tallet spilte jeg  i et band i Kongsberg (noen som husker «Hot Swing Cats» og «The Delphin Jazz Club»på Hotel Gyldenløve?). Vi beundret storheten  Dizzy Gillespie og hans storband. Så når han endelig dukket opp med konsert under Jazzfestivalen, tror det var i 1971 eller 1972, var det bare å møte opp ringside for en stor opplevelse.

Kan du nevne tre favorittartister?
Lytter til det meste som etter mitt skjønn er melodiøst og sanselig. Nylig avdøde Leonard Cohen får stå for akkurat det uttrykket. Artisten Sting har litt av det samme, kanskje også Joe Cocker når han roer seg litt ned!

Hva var den første plata du fikk?
Da min barndomsvenn Odd Rønning emigrerte til USA i 50-åra, sendte han meg etter noe tid en steinkake med Louis Armstrongs uforglemmelige «Blueberry Hill». Etter utallige snurringer på sveivegrammofonen ble plata etterhvert ganske slitt og stemmen til Louis tilsvarende hesere, husker jeg!

Hva betyr musikk for deg?
Etterhvert som jeg blir eldre, kjenner jeg på at musikksmaken endrer seg, kanskje mer i retning av klassisk og det man på en litt gammelmodig måte kan kalle visesang. At portugiseren Salvado Sobral med sin rolige låt, og framfor alt gode tekst, tok seieren i årets Eurovision Song Contest tror jeg er et tegn i tiden på at mange søker tilbake til kvalitet i stedet for heseblesendes vokalprestasjoner som drukner i effekter med lyd og lys!

Så mye må en gamal mann kunne tillate seg å si!!!

Bjørn Isaksen

Daglig leder, journalist og fotograf i Kongsberg Community AS og Nettmagasinet 3600.no. Utdannet i markedsføring og har bred arbeidserfaring innen IT og journalistikk.

Se alle innlegg