Musikal i absolutt toppklasse

Midt i bildet: Emil Bjøranger Mørland og Magnus Juveth Lenngren, som mesterlig gestalter rollene som Coggins og Caractacus Potts. Foto: Kjell Juveth Lenngren

Magiske Chitty Chitty Bang Bang på Kongsberg Musikkteater.

Tekst og foto: Kjell Juveth Lenngren

I 31 år har Åsen barne- og ungdomsteater hatt et teatertilbud til skoleelever på Gamlegrendåsen skole på Kongsberg.
De seneste årene har teateret satset på musikaler, og bak seg har de kjente Broadway-klassikere som: Little Shop of Horrors Jr., Hairspray Jr, og Ibsen-klassikeren Peer! – skrevet av Knut Nærum.

I år er det norgespremiere på musikalen Chitty Chitty Bang Bang Jr. på Kongsberg Musikkteater.

For de yngste, er kanskje Chitty Chitty Bang Bang et nytt bekjentskap, men for oss som opplevde 60- og 70-tallet, så kan vi ennå huske den rytmiske, onomatopoetiske lyden fra motoren til racerbilen Chitty; chitty, chitty, chitty chitty, bang , bang…, og se for oss Dick van Dyke i rollen som den eksentriske oppfinneren Caractacus Pots på hans ville eventyr.

Midt i bildet: Emil Bjøranger Mørland og Magnus Juveth Lenngren, som mesterlig gestalter rollene som Coggins og Caractacus Potts. Foto: Kjell Juveth Lenngren

Barna til enkemann og den eksentriske oppfinneren Caractacus Pots, Jemima og Jeremy, overtaler ham til å kjøpe den kasserte racerbilen Chitty fra en skraphandler med pengene han får gjennom salget av en hårklippper han har funnet opp.

Den skrota racerbilen Chitty, Englands stolthet, bilen som har vunnet Grand Prix tre ganger, får en grundig overhaling av Caractacus, og i sine glinsende nye felger viser de seg å være magisk; Chitty går like bra til lands som til vanns, og i lufta med!

Ryktene om Shitty går verden rundt, og snart er det onde krefter som vil slå kloa i magiske Chitty – bilen som har slått vulgarerne tre ganger i Grand Prix.

Faren til Caractacus, blir ved en feiltakelse kidnappet av den onde baron von Bomburst, da han blir forvekslet med oppfinneren Caractacus, og blir bortført til landet Vulgaria.

Saken fortsetter under bildet
Virkelig Herlig (Urdur E Aronsdottir) og Caractacus Potts (Magnus Juveth Lenngren) med de bortgjemte barna. Foto: Kjell Juveth Lenngren

Sammen med de to barna sine, og sin nye kjæreste Virkelig Herlig, reiser Caractacus i den magiske racerbilen Chitty til eventyrlandet Vulgaria for å redde faren fra den onde baronen. Jemima og Jeremy blir fanget av den grusomme barnefangeren og Chitty – racerbilen går til verks for å redde familien fra undergang.

Saken fortsetter under bildet
De bortgjemte barna har endelig sluppet fri….Foto: Kjell Juveth Lenngren

Like mye en indre reise

Er musikalen Chitty Chitty Bang Bang kun en overfladisk musikal eller skjuler den som alle eventyr et dypere budskap?

Caractacus har blitt enkemann og barna Jemima og Jeremy har mistet moren sin.

Den nye kjæresten til Caractacus, Virkelig Herlig, må gjennom flere prøver før hun kan bli del av den sammensveiste familien. Er det for mye å forlange?

Et tysk munnhell sier: «Wenn jemand eine Reise tut, so kann er was erzählen» [Hvis noen går på en reise, kan han fortelle noe], og det gjør virkelig Caractatcus.

I musikalen går turen i heseblesende tempo via en godterifabrikk og fantastiske oppfinnelser til Vulgaria, der farene og prøvene venter.

Vil virkelig Herlig bestå prøvene, og inkluderes i familien?

Caractatcus har i sannhet mye å fortelle om hva familielivet innebærer av «skumle spioner», «onde baroner og baronesser», og ikke minst den heslige «barnefangeren».

Spørsmålet musikalen dypest sett reiser er: Hvilke er familielivets farer? Referansen til Henrik Ibsens Vildanden er åpenbar. Der Fotografen og «oppfinneren» Hjalmar Ekdal er blind for hvilken ødeleggende konsekvens hans livsløgn fører til, er Caractacus’ historie heller et varsel om familielivets mange utfordringer i hverdagen.

Det er hele 28 barn som i år utgjør Åsen barne- og ungdomsteater.

I 8 måneder har de terpet og øvd på sang, replikker og dans.

Bli med bak kulissene her: Premiereklare ungdommer.

Instruktør er stadig Line Sabine Ein, med god hjelp fra Adam Levine på regi. Line har også har gjendiktet og oversatt stykket fra engelsk, og koreograf har vært Mana Rambod fra Studio 3.

Alle kostymer og kulisser er enten lånt fra Buskerud Teaters Kostymelager eller sydd av kostymegruppa i Åsenteateret.

Kulissene er produsert av Kulissegruppa. Dessuten har Åsenteateret dette i år fått god hjelp fra elever ved Kongsberg videregående skole, som har bistått med å sy skjørt til kokkekostymene og laget kulisser.

De fremskutte rollene spilles av Magnus Juveth Lenngren (Caractacus Potts), Urdur Edda Aronsdottir (Virkelig Herlig), baronen (Bård Kanstad), baronessen (Lykke Maria Glette), Boris (Selma Sembsmoen-Schleis), Goran (Tara McLernon), barnefangeren (Emil Bjøranger Mørland), leketøysmaker (Ada Hvidsten) og Bestefar (Sebastian Pedersen).

Forestillingen har premiere lørdag 27. april i Kongsberg Musikkteater.

 

3600.no

Se alle innlegg