«Mr. Turn» og KIF drømmer stort.

Det er rett og slett for liten plass.

 

Som en av landets eldste turnforeninger (stiftet 13.11.1882) har Kongsberg Turnforening både en historie og tradisjon å være stolt av.

– Vi er jo kjempemange med. Det var 304 medlemmer før jul og kommet mange flere den siste uka, forteller nestleder Baard Kaasa (47) og leder Thomas Realfsen (42) engasjert i kor til 3600.no.

baardthomas2
Baard Kaasa (t.v.) og Thomas Realfsen er to av de 41 som sørger for at KIF Turn lever og gjør det så bra. Foto: Anniken Tangerud, 3600.no

KIF Turn er den tredjestørste idrettsforeningen i Kongsberg med medlemmer fra 2 til oppi 70-åra, med en hovedtyngde med barn fra 4. til 7. klasse og de to lederne er ikke i tvil om hvor viktig de syntes idretten deres er.

– Alle som driver med idrett har godt av å drive med turn, mener Baard

– Turn er jo basistrening for alle idretter. Det handler om balanse og koordinasjon og det trenger du i alle typer idretter, kanskje bortsett fra sjakk da, utdyper han.

«Mr. Turn»

Er det én fyr som har peiling på hvor viktig turn er, så er det «turnpropellen» Morten Karlsen (56).

karlsen_1-1-2
Full kontroll. Her har datteren Ingrid Kjelsaas Karlsen (9) akkurat tatt en håndstående. Foto: Anniken Tangerud, 3600.no

Med en far og mor som også drev med turn, kan man nesten si at han er født med beina på trampetten.

– Han er jo Norges Mr. Turn. Om ikke akkurat hele Norge, i hvert fall Buskerud, Ringerike og Kongsbergs Mr. Turn, hevder Baard.

Da vi treffer Karlsen under treningen til konkurranselaget, forstår vi at dette er en fyr som trives i en gymsal. Med KIF-Turn-jakka på har han full kontroll over de unge lovende i hallen og smilet ligger på lur da vi spør han hva han syntes det beste med turn er.

– At du alltid har nye ting å lære. Noe å strekke deg etter. Her blir du aldri utlært og så legges jo grunnlaget for alle typer idrett her, forklarer han engasjert og understreker hvor viktig KIF Turn er for ham og lidenskapen hans.

Karlsen, som også jobber som lærer i idrettsfag og kroppsøving for Kongsberg Videregående Skole, er også den som kanskje vet best hvor prekært behovet er for en ny basishall for idretten i Kongsberg.

Enormt behov for ny basishall.  

– Oh, yeah! Gjett om. Det er noe vi hadde burde hatt for flere år siden! svarer Morten umiddelbart og engasjert da vi kommer inn på dette med behovet for en ny hall.

– Denne hallen sliter både på oss og utstyret, understreker han.

– Og den nye basishallen vil jo ikke bare være for oss, men for alle. Snowboard, freestyle, hopp, alpint, konkurransedans og for å ikke nevne alle barna og elevene som er innom her i løpet av uka, ramser 56-åringen opp.

Innspillet til kulturanleggsplanen for 2018-2021 er allerede sendt og nå mangler KIF Turn og Snowboard bare litt midler for å få godkjent drømmen sin.

– Det er jo som sagt 300 barn som deltar på turn og de gleder seg, hopper og spretter og vi jobber det vi kan for å få gitt de et bra treningstilbud, forklarer Baard Kaasa.

– Men jo mer populære vi er, jo flere barn som kommer, jo trangere blir det, jo mer kø blir det og mindre plass blir det. Så vi har vokst ut av idrettshallen og vi har ingen andre haller å ta av. Det er kamp om treningstidene. Det er rett og slett for liten plass, understreker han.

Den nye basishallen ønsker de å plassere i området bak idrettshallens parkeringsplass.

– Vi har jo veldig lyst til å ha en hall i tilknytning til idrettshallen. Hvordan kan du utvikle det området i flere faser og ta utgangspunktet i de fasilitetene vi allerede har. Det er jo et fantastisk område og lett tilgjengelig, legger Thomas til. 

 

Nå må de bare få de siste puslebrikkene på plass. Så kan Kongsberg krone seg med basishallen den fortjener.

I oktober 1882 inviterte fogd i Kongsbeg Carl Ludvig Linthoe og tekniker Theodor Svane ”Byens Sportelskende Mænd” til å danne en turnforening. Oppslutning var god og 13. november 1882 ble Kongsbergs første turnforening stiftet under et møte på daværende Britannia hotell. Foto av turnforeningen 1907. Statsarkivet.
Oppvisning under turnstevnet i 1907. Helt til venstre Sigurd Gjertsen som var formann, overturner og instruktør i 1906-1907. Bildene er hentet fra Kongsberg Idrettsforenings turnavdeling, Diverse fotografi 1. Statsarkivet.
kongsberg-blad-7-6-1907
Annonse fra Kongsberg blad 7. juni 1907. Foto: Statsarkivet

 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg