Kokken som ble hekta på Kina

Michael Hammerl eller Mr. Bing. Foto: Mari Odden
Michael Hammerl eller Mr. Bing. Foto: Mari Odden

Da Michael Hammerl, på folkemunne kalt Mr. Bing, falt for sin utkårede ante han ikke at han skulle komme til å bli hekta på kinesisk matkultur.

Han takker svigermoren sin for at han har lært seg så mye om kinesisk gatemat

Kinesiske pannekaker
Bing betyr pannekake på kinesisk, og det har blitt servert mye av dette i Myntgata 15 på Vestsida siden åpningen 3. august 2015. Egentlig begynte eventyret allerede dagen før, for da kom nemlig steketakken på plass i lokalene og Michael inviterte venner til å smake på disse pannekakene som er så annerledes enn de norske

– De kinesiske pannekakene ble tatt godt imot denne kvelden, og ordet om Mr. Bing spredte seg i byen, forteller Michael.

Lever drømmen
– Jeg lever drømmen min, sier Michael med et smil. Drømmen er å vise fram den kinesiske matkulturen slik han har opplevd den i trange bakgater i Beijing og hjemme hos sin svigermor.

Mr. Bing på Facebook

– Turister flest i Beijing finner ikke fram til disse småkjøkkenene som åpner etter arbeidstid,hvor man sitter omtrent rett på gata og spiser, kan eieren av Mr. Bing fortelle. Det er ikke bare den gode maten som utgjør matopplevelsen, det er også stemningen og miljøet rundt. Man spiller kanskje spill, er sosial og får nye venner. 

Vi er de eneste i Norge som serverer kinesisk gatemat

Selv har Michael opplevd å få gode venner i sine stamkunder. Å ha tid til å bli kjent med kundene sine, er noe han synes er viktig. Østerrikeren flyttet til Kongsberg for elleve år siden, og jobbet med europeisk mat i mange år før han startet opp eget konsept med kinesisk gatemat. 

– Vi er de eneste i Norge som serverer kinesisk gatemat, som er noe helt annet enn hva som serveres på såkalte kinarestauranter i Norge i dag, sier Michael.

Michael Hammerl eller Mr. Bing. Foto: Mari Odden
Michael Hammerl eller Mr. Bing. Foto: Mari Odden

Streng svigermor
Etter å ha besøkt svigerfamilien sin i Kina for første gang, ble han fascinert av matkulturen. Michael har en periode bodd i Kina og er ofte i Beijing på ferie. Her henter han inspirasjon til nye retter.

– Svigermor er streng og vet hvordan kinesiske retter skal lages, ler Michael. Hun har lært han å lage balansert mat, og å ta hensyn til yin og yang i matlagingen. «Mr. Bing» er opptatt av at maten skal lages av gode, sunne råvarer, og velger økologisk der hvor det er mulig. Noe av det som serveres på de kinesiske pannekakene, for eksempel chili, har han selv dyrket i sitt eget drivhus.

Utvider konseptet
Siden åpningen for litt over et år siden har menyen blitt utvidet fra fem til tolv ulike pannekaker. Michael eksperimenterer stadig med nye oppskrifter, og ny meny er rett rundt hjørnet. 

I tillegg til gatematen pannekaker, som kan lages ferdig på kun ett minutt – også på Mr. Bing-sykkelen, har Mr. Bing en egen cateringmeny. Michael utvider nå konseptet og lokalene slikat Mr. Bing kan ha arrangementer, som for eksempel julebord og kvelder med smaksprøver.

– Det krever flere sitteplasser og mer kinesiskinspirert interiør, planlegger Michael.

3600.no

Se alle innlegg