Det skal ikke så mye til for å spre glede.

Noen ganger kan de små tingene bety noe stort.

Det er mange her i Kongsberg som samler på ting fra byen. Om det så er kronespill, gamle reklameplakater, vimpler, servietter, mynter, eller sparebøsser, forteller de alle en historie om vår felles arv og fortid.

Bare sjekk denne vekta fra kjelleren til «Aggis»

De nye lokalene våre i Kirkegata 12 har så smått begynt å stille ut noen av disse minnene og på den måten gjenfortelle og gjøre de levende for neste generasjon.

På mange måter handler det også om å skape en identitet, et fellesskap, en tilhørighet eller samhold om du vil. Eller simpelthen bare spre litt glede.

Det var kanskje det som var tanken bak klovnen som hang i taket til den koselige butikken Ingeborg Lien også?

Les historien og se gamle bilder fra Ingeborg Lien her. 

– Han ville lage noe som fenga, forteller Birgit Lislien varmt om sin far, Erling Lien.

Det var Erling som tok i 1964 over driften av den populære butikken som lå på Tråkka. Etablert av Ingeborg Lien i 1930, solgte forretningen blant annet garn, barnetøy og utstyr.

Erling holdt det gående frem til sønnen Bjørn tok over i 1984. I 1989 tok Erlings datter Birgit over. Hun drev «Nye Ingeborg Lien» videre frem til de la ned i 1999.

Slik så den ut på åttitallet. I dag finner du Jonas B. Gundersen i Liengården. Faksimile fra Kongsberg Handelsstands forening.

«Hei du»

Mange av oss som vokste opp i Kongsberg på sytti-, åtti – og nittitallet har gode minner fra Ingeborg Lien.

Det var ofte hit vi tok turen da vi måtte ha nye klær, garn til pusegenseren, «hei du»-klistremerker eller ble satt i lekehjørnet med Lego’n mens storesøster fikk en ny kjole til konfirmasjonen.

Og så var det denne turneren i taket. Storøyde stod vi og ventet på klovnens akrobatikk, og heldige er vi som har fått låne klovnen av Birgit Lislien til å stille ut i vinduet vårt.

For den samme reaksjonen får vi fra barn den dag i dag. Klovnen funker nemlig fortsatt som ei kule og setter vi den på idet noen femåringer går forbi, blir de nærmest målløse av beundring. Mange har til og med prøvd å banke på vinduet for å snakke til den.

Birgit forteller at klovnen har fått nye klær siden de gamle ble noe slitt av tidens tann. Men når vi ser den blir vi uansett nesten som barn selv og tas tilbake til en tid da ting var magiske.

Takk for minnene.

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg