Minner fra byen: Flex-bygg

Husker du disse? Foto: Anniken Tangerud

Visste du at Kongsberg en gang hadde sitt eget svar på Lego?!

Vokste du opp på Kongsberg engang på 50-60-tallet lekte du kanskje med byens egne byggesett.

Flex-bygg, en lokal variant av det verdenskjente lekemerket «Lego», ble oppfunnet på Kongsberg på 1950-tallet og ble produsert av Norsk Thermoform Industri, Kongsberg.

Esken med de røde, hvite og blå plastbitene som kunne kobles sammen for å lage alt fra baller, måneskinnslykter til Eiffeltårnet, kom også med et utrolig flott hefte illustrert av den kjente illustratøren Grethe Berger fra Kongsberg.

Hver illustrasjon viser et eksempel på hva man kan bygge med byggesettet og ledsages av et rim forfattet av Magnus Blostrup Landstad.

«Et Flexbygget Eiffeltårn, det er det sikkert som Tulla studerer så flott i kikkert»

M. B. Landstad.

Kreativt leketøy fra Kongsberg. Foto: Anniken Tangerud
Foto: Anniken Tangerud
Foto: Anniken Tangerud
Foto: Anniken Tangerud
Foto: Anniken Tangerud
Foto: Anniken Tangerud
Foto: Anniken Tangerud

Bakerst i heftet leser vi at det foregikk en konkurranse hvor folk kunne sende inn “gjenstander laget av Flexdeler (…) i tiden 1. april – 1. mai, 1956)” hvor man kunne delta i premien om 100,- (som var førstepremien), to stk. 2 premier à 50,-, 4. stk 3. premier à 25,- og 10 stk. 4. premier à 10,-.

Kanskje du vet hvem det var som vant?

Redaktøren for heftet var forøvrig Malm Vanberg og det var Kongsberg Dagblad Trykkeri som stod for trykken.

Dette er hva vi fant av informasjon om bedriften som produserte Flex-bygg:

Norsk Thermoform Industri, Kongsberg, hadde telefonnummer Kongsberg 788 og 561 og nevner en disp. Reidar Viken.

«Norsk Thermoform Industri, Kongsberg, er en moderne fabrikk for thermoplastiske artikler. Produksjonen omfatter de forskjellige husholdnings- og bruksartikler, og deler og emballasje for industrien. Av artiklene kan nevnes kammer, knapper, spenner, spisebestikk, krukker for kosmetikk og fyllepenner og kulepenner. Fabrikken var den første som opptok produksjonen av solbriller her i landet. Bedriften har egen avdeling for fremstilling av former og egen verktøykonstruktør. Salgskontoret for Norsk Thermoform Industri er Fa. Erik B. Hasvold, Ruseløkkveien 12, Oslo».

Edit: Flex-bygg ble produsert oppe i Dyrmyrskogen i nabolokalene til Grundvåg Møbelfabrikk. Reidar Viken var eier og driver av Viken Saga som lå der Industritunet i Dyrmyrgata ligger i dag, samt eide bygningen hvor Flex-bygg så dagens lys.

 

Kilder: Det Norske næringsliv. 9 : Buskerud fylkesleksikon av redaktør Johs. Sætherskar, 1951. 

Vi fant også en referanse til Norsk Thermoform Industri, Kongsberg i boken Blest om plast : En beretning i anledning Norsk plastforenings 25 års jubileum 1973 av Knut B. Andersen fra 1973. Som medlemmer av Norsk Plastforening.

Samt en patent Hermann Emil Wilhelm Werner tok i 1954/8 vedrørende en dekorativ potte”skjuler”. 

+ Magne Pedersen.

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg