Min hobby: Sang

Vilma Ruud har sunget i snart 10 år. Foto: Tula H.S Ringstad

Derfor er Vilma Ruud (snart 16) så glad i å synge.

Jeg har intervjuet Vilma Ruud om hobbyen hennes, som er å synge. Dette intervjuet er en del av serien «Min hobby» her på 3600.no.

Tekst og foto: Tula H.S Ringstad, 10A, Skrim Ungdomsskole. 

– Min hobby er vel å synge, forteller Vilma Ruud, som snart fyller seksten år og går på Skrim Ungdomsskole.

Vilma Ruud liker godt å synge og har sunget så lenge hun kan huske. Hun er både med i Kongsberg pikekor og tar sangtimer. Framover planlegger hun å fortsette å synge.

En stor grunn til at hun har blitt interessert i uttrykksformen er fordi moren og søsteren også er flinke til å synge. Moren er i tillegg også aktiv i et kor.

– Det er egentlig mye fint med å synge, men det er jo litt gøy å ha litt mestringsfølelse, sier Ruud og forteller at det ikke er spesielt vanskelig å lære å synge.

Det kommer litt an på hvilket utgangspunkt man har, og om man har sunget mye eller ikke forklarer hun.

– Men det skal være mulig å lære seg å synge fint, smiler Ruud.

Jakten på den perfekte tonen

Et av Vilma Ruuds store forbilder er Adele, som er en veldig kjent artist. Hun synger blant annet låtene «Hello», og «Someone like you».

– Hun har så utrolig fin og kraftig stemme! mener Ruud.

Kongsberg Pikekor, som Vilma Ruud er medlem i, ble startet i 1949. Hun har vært med i koret i omtrent 10 år.

I et kor er det som regel fire stemmer; bass, tenor, alt og sopran, hvor bass er det dypeste og sopran er det lyseste. Vilma Ruud synger alt-stemmen, som er den nest lyseste.

– Noen ganger er det vanskelig å treffe en tone, hvis den er veldig lys, innrømmer Vilma.

Denne utfordringen er en grunn til at de varmer opp stemmen før de synger. Da er det lettere å synge og treffe de riktige tonene. På koret har de en oppvarmingssang, men det er mange forskjellige måter å varme opp stemmen sin på.

UKM er en forkortelse for «Ung kultur møtes», og er en konkurranse hvor man kan delta med diverse talenter, som for eksempel kunst, sang, dans og band. Vilma Ruud har vært med på UKM et par ganger, og i år deltok hun med koret. De kalte seg selv «The Apricats» og sang en mashup av diverse sanger.

Vilma Ruud holder på med mange aktiviteter på fritiden i tillegg til å synge. Hvis hun aldri hadde blitt interessert i å synge, tror hun at idrett hadde vært noe hun hadde drevet med i stedet.

– Kanskje jeg hadde vært litt mer opptatt av sport og sånn, det kan jo hende, sier hun og trekker på skuldrene.

Vilma mener at å synge er en morsom og fin hobby, og anbefaler at andre burde prøve det. Man får mestringfølelse og man kan være sammen med andre om man for eksempel er medlem i et kor.

– Alle kan lære å synge, og du burde prøve det du og! avslutter hun.

3600.no

Se alle innlegg