Mer enn bare bøker!

I sommer kan barneskoleelever melde seg på noe som heter Sommerles, et spill skapt med et mål om å få barn mer leseglade. Nina Hansen ønsker noe lignende for ungdom.

Sommerles er et landsdekkende initiativ, skapt for å oppmuntre barn til å lese mer gjennom sommerferien.

Initiativet er resultatet av et langvarig samarbeid mellom en mengde biblioteker og organisasjoner, og har slått godt an. Det går ut på at barnet kan, under oppsyn av en voksen, skape en bruker på sommerles.no. Der kan de legge inn alle bøker de har hørt på eller lest og få XP (experience points) som de kan bruke til å gå opp i nivå. Når barnet når nivå 10, 20 og 30 kan dra til biblioteket og hente premier som armbånd, klistremerker, frisbeer osv.

Hver uke trekker også bibliotekarene på Kongsberg en heldig vinner som får et gavekort på 300 kr til Isaksen Libris i premie.

Hege Lislien jobber med Sommerles i forbindelse med skolene på Kongsberg. Det starter hele tiden nye barn på skolen, og det er viktig å skape interesse rundt bøker tidlig, slik at man får et godt forhold til lesing. Derfor samarbeider skolene i Kongsberg tett med Sommerles, og dette har fungert veldig bra.

Over femti prosent av alle Kongsberg-barn som kan være med på initiativet, er deltagende for øyeblikket. Flere foreldre har kommet til Lislien og fortalt at barna deres ikke viste noen særlig interesse i lesing før de deltok på Sommerles.

– Dette kan være den lille drahjelpen de trenger, håper Hege.

Bibliotekar Nina Hansen har også et håp om at hvis barn begynner å lese mer, så kommer biblioteket til å få flere besøkende.

– Jeg er så glad i biblioteket. Det er så mye mer enn bare bøker, sier Nina.

Fine premier i Sommerles.

Ikke bare bøker

Biblioteket er ikke bare et sted hvor du kan låne bøker; de låner blant annet ut lydbøker og filmer, samtidig som de driver med utlån av instrumenter for de som er interessert i det.

I tillegg er det en fin møteplass, og et sted å være med venner og å ha ro til å jobbe. Det er også mulig å komme inn på biblioteket selv etter stengetid. Hvis man er 18 år eller eldre så fungerer bibliotek-kortet som et nøkkelkort, og det gir deg tilgang til biblioteket når du ønsker.

Nina Hansen jobber som bibliotekar på Kongsberg bibliotek, og hun syntes det er flott at barn er mer leseglade. Samtidig håper hun også å få motivert ungdom til å lese mer; mange unge leser mye på barneskolen, men stopper å lese når de starter på ungdomsskolen.

Hun kan fortelle at biblioteket jobber sammen med forfatteren Siv Wyller på et prosjekt for å få ungdom til å oppdage lesegleden sin på ny.

Hansen vil også gjerne ha hjelp av ungdommer til å gjøre prosjektet så bra som det overhodet kan bli.

Hvis du er en person i alderen 13-18 som har lyst til å hjelpe til med det nye initiativet, kan du ta kontakt med henne på nina.hansen@kongsberg.kommune.no, eller stikke innom biblioteket selv.

Jo flere som kommer jo bedre!

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg