Med rom for å vokse

Stolte kolleger. Foran fra venstre: navn, Håvard Moen, navn og navn, Bak fra venstre: Geir Egil Bergheim og navn. Foto: Anniken Tangerud

Det er en grunn til at Kongsberg Defence & Aerospace ble kåret til Norges nest beste arbeidsplass.

I en undersøkelse over de mest attraktive arbeidsgiverne i Norge gjort av Randstad Employer Brand Research nylig, stakk Kongsbergbedriften Kongsberg Defence & Aerospace av med andreplassen.

Det er bruken av ny teknologi, en sunn økonomi og interessante arbeidsoppgaver innen teknologifeltet som selskapet spesielt får ros for.

Beskrivelsen er virkelig noe produksjonssjef på maskinering hos KDA divisjon Aerostructures, Geir Egil Bergheim og CNC-operatør Håvard Moen kjenner seg igjen i.

Saken fortsetter under bildet. 
Geir Egil Bergheim og Håvard Moen trives veldig godt på jobb. Foto: Anniken Tangerud

– Dette er en veldig bra bedrift å være CNC-operatør i, innleder Håvard Moen og smiler.

– Det er en veldig trygg arbeidsplass. Jeg har vært her i 11 år og det har bare vært positivt. Svigerfaren min har jobbet her i 44 år, jeg har en kollega som har vært her i snart 51 år, og han stortrives fortsatt. Så det er et veldig stabilt sted å være, forklarer han stolt.

Nøkkelen til hvordan de tar vare på hverandre her ute på Arsenalet handler mye om gjensidig tillit, og rom for menneskelig og faglig vekst.

– Vi har et veldig godt miljø. Noe jeg synes er bra med vårs er at vi har et gjensidig tillitsforhold. Vi har det veldig fritt på en måte. Lederen vår forstår at vi får gjort jobben, og vi får da frihet under ansvar. Det blir et veldig bra miljø av en slik type kultur, understreker han.

Fremskritt i fellesskap

Geir Egil, som har jobbet i bedriften siden 2001, ser også hvordan bedriften tilrettelegger for at hver enkelt skal få bidra med sin kompetanse.

– Samtidig er det slik at vi har krav til kontinuerlige forbedringer hele tiden. Vi er underlagt et vakent prispress som alle andre som driver i et konkurranseutsatt marked, men da er det viktig at du har dyktige CNC-operatører og fagfolk generelt, uansett kategori, som kan bidra til å komme med ideer, tanker, og drifte hele tiden den kontinuerlige forbedringen som gjør at vi faktisk blir bedre dag for dag, forteller han.

– Det handler om alt som skjer i det daglige. I forhold til hvordan maskinen kjører, levetiden på verktøyet, hvordan det kan tenkes smartere når du skal lage noe. For eksempel hvordan du skal spenne inn en del for å gjøre det mest mulig effektivt. Der har vi hatt en voldsom forbedring de siste årene, og sånne forbedringer får du kun til ved samarbeid, skryter han.

Et eventyr

Da vi spør Geir Egil hvordan hans personlige reise har vært siden 2001, kommer svaret umiddelbart.

– Det har vært et eventyr! smiler han.

– Hele tanken var jo at vi skulle fylle denne fabrikken, og det har vi klart. Jeg husker da Håvard begynte, da var det bare et betonggulv her. Det var så mye plass. Det var ekko i gangene. Det var en stor, tom hall. Og nå er det så trangt over alt.

– Men du får igjen for å stå på og yte på jobben. Det gjelder uansett hvilket nivå man jobber på hos oss. Er du selvgående og til å stole på, får du uante muligheter her. Det er typisk for Kongsberg Gruppen som selskap, understreker han.

– Det er bare deg selv det er kommer an på. Her er det rom for den enkelte å vokse på det man er god på, sin egen kompetanse og driv. Det er det som er unikt med Kongsberg Gruppen. Her holder man på med så mange forskjellige ting at du har veldig mange forskjellige karriereveier. Både faglig og ledelsesmessig, poengterer han.

– Jeg tror det har mye å si for bedriftens fremtid også. Jeg merker jo det veldig godt bare på meg selv også det. Så lenge du er motivert og trives på jobben, så yter du bra, bekrefter Håvard.

– Vi har jo hektiske hverdager, men det er det jeg kaller positiv hektisk, fordi vi sitter i en bedrift i kontinuerlig vekst. Og vi har vært i kontinuerlig vekst siden vi ble etablert. Et av programmene vi har her nå vil jo være på topp i femten år, og vi har fremdeles ikke nådd toppen av vår produksjonstak, selv om vi begynner å nærme oss full-rate production, forteller Geir Egil.

Full kontroll. Foto: Anniken Tangerud

Kontinuerlig faglig og personlig utvikling

Det er helt tydelig at de to er både begeistret for og stolte av jobben sin.

– Svaret på hvorfor jeg er stolt er kanskje todelt, innleder Geir Egil.

– Nå har jeg vært med på å skape hele denne arbeidsplassen som er her. Når vi begynte her ute, så var vi to verksted som ble slått sammen, og har gått fra å være hundre pluss ansatte til at vi nå er over fire hundre ansatte, og vi er fremdeles i vekst.

– Samtidig ser vi tilbake på alt vi har oppnådd. Man ser hele tiden fra dag til dag at ting går bedre. Du blir dyktigere, du lager mindre avvik, du lager bedre deler, vi får til mer stabile prosesser, vi klarer å lage dem på kortere tid, så det handler hele tiden om å bli bedre.

Håvard har også sterke følelser for arbeidsplassen hans.

– Det er fristanes å si lojalitet. For min del betyr bedriften mye egentlig. Jeg er nok av den lojale typen som ønsker å være her for å bidra. Du blir glad i bedriften din, forklarer han varmt.

– Det er ingenting som er bedre enn å gå på jobb hver dag, skyter Geir Egil inn og smiler.

– Nei, det er ikke det, istemmer Håvard.

Caroline er lærling og jobber med med vedlikehold av helikoptergirbokser. Foto: Kongsberg

Den riktige og viktige rekrutteringen

Uttrykket «de beste ansetter de rette» passer med rette Kongsberg Gruppen som selskap.

Kongsberg Gruppen har ikke bare en tydelig kultur når det gjelder å ta vare på sine ansatte gjennom introduksjonsprogrammer, opplæring av nyansatte, og en personlig og faglig utvikling på arbeidsplassen.

De jobber også kontinuerlig med en viktig rekruttering inn i bransjen i samarbeid med skoler, universiteter og utdanningssenteret K-tech – samt arbeidsmarkedet generelt.

– Rekrutteringsprosessen starter allerede med folk som skal velge hvilken videregående linje de skal gå på. Så vi begynner tidlig. I tillegg har vi fagarbeidere, ingeniør- og tekniske fagskoler, dr. gradsstipendiater på NTNU. Så du går gjennom alle trinnene.

– Men fra tid til annen er ikke det nok. På grunn av dagens vekst, så er vi ute og søker etter folk som har fått sin oppvekst i andre bedrifter, forteller Geir Egil.

– Vi er stadig vekk ute og søker etter dyktige fagfolk, og utlyser straks enda en stilling. Samtidig er vi opptatt av å ha et bevisst forhold til sammensetningen av medarbeidere. Den må være mangfoldig, forklarer han.

– Vi ser jo også at de som etterutdanner seg hos oss, blir kanskje de mest verdifulle ingeniørene vi har. Fordi de har et annet perspektiv på ting. Den praktiske tilnærmingen som du ikke får gjennom å bare ha teoretiske fag.

Nysgjerrig på å jobbe i Kongsberg Gruppen? Se deres ledige stillinger her. (ekstern lenke)

Den gode følelsen

Både Håvard og Geir Egil er klare i sin anbefaling av Kongsberg Gruppen som arbeidsplass.

Jeg kan ikke se at du kan ha det bedre en annen plass. Så enkelt er det! smiler Håvard.

– Det beste med en helt vanlig arbeidsdag er at du går hjem og føler at du har fått gjort noe. At du hele tiden lykkes. I tillegg har vi vanvittig mange dyktige folk her som står på døgnet rundt, sier Geir Egil.

Når det gjelder den ledige stillingen som CNC-operatør, ser han for seg en person som er selvgående, løsningsorientert, og med et pågangsmot som tar tak i ting.

– Jeg har jo veldig lyst til at den personen som kommer inn ser muligheter ut over akkurat det de oppgavene personen er satt til å utføre av sjefen sin på en måte, sier Håvard

– Vi er jo et verksted med veldig mye maskiner og har du tid tilgjengelig er det jo ingenting i veien for å gå bort og hjelpe noen andre eller lære deg noe nytt. Et menneske med litt god praktisk forståelse og engasjement og ståpåvilje.

Den langsiktige horisonten i et fascinerende fag

Det er heller ingen tvil om at Håvard og Geir Egil er fascinert av faget og bransjen de jobber i. Da Geir Egil gav oss en liten omvisning før intervjuet, var det med en genuin glød og lidenskap.

– Det jeg finner mest fascinerende er at du faktisk skaper noe. Du lager jo produkter som blir brukt. Mesteparten av produktene vi nå lager går jo til fly og de flyene er blant de mest avanserte som finnes i verden i dag. Samtidig sitter det mennesker inni dem som er hundre prosent avhengig at det vi leverer til enhver tid har en enestående kvalitet.

– Det er fantastisk! smiler han.

– I tillegg har vi et langsiktig perspektiv på våre kontrakter. Nesten uansett hva vi holder på med i vår bedrift så snakker vi om kontrakter med tredve, førti års perspektiv. Mens det er vanlig for andre bedrifter i bransjen å ha uker og måneder som horisont. Det gir en trygghet og sikkerhet for fremtiden for oss som jobber her.

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg