MOT står for: mat, opplevelse og trening og har som formål å bidra til mestring, nye vaner og gode opplevelser for medlemmene.
Det er en av disse tidlige vårdagene jeg går inn dørene til de nye flotte lokalene til Fontenehuset i Kongsberg, tidligere kalt Folkekjøkkenet.
Jeg har avtalt å møte Rigmor Husøy, keramikeren og romsdalingen som endte opp i Kongsberg, og i lære hos den kjente keramikeren Rolf Hansen.
Mer om det senere, for det er først og fremst hennes rolle hos Fontenehuset vi skal bli mer kjent med i dag.
Tekst & Foto: Siw Torsteinsen
Prosjektet MOT
– Jeg begynte her som frivillig, innleder Rigmor da vi setter oss ned med en kopp kaffe i de nye lokalene.
– Og jeg trivdes så godt at da de skulle flytte over til Vestsida og opprette en prosjektstilling, så nølte jeg ikke med å søke. Også mye på grunn av dette huset, for jeg elsker gamle hus, forteller hun entusiastisk.
– Jeg har faktisk hatt ansvaret for å velge ut fargene innvendig, en jobb jeg elsket, medgir hun.
– Gode og rolige omgivelser er viktig for alle, og det er det som har vært utgangspunktet for utvelgelsen av fargene.

Mat, opplevelse og trening
Prosjektet hun leder er MOT, og er et engasjement over tre år. MOT står for: mat, opplevelse og trening og har som formål å bidra til mestring, nye vaner og gode opplevelser for medlemmene.
– Vi henter mat hos en av våre samarbeidspartnere, Meny Stortorvet, og hver dag lager vi sunn og næringsrik mat sammen. Vi har også fokus på å unngå så mye matsvinn som mulig og prøver å bruke alt det vi får og kaste så lite som mulig. Om vi får mat til overs sender vi gjerne med noen av medlemmene mat hjem, forteller hun varmt.
Det er 14 medlemmer knyttet opp til prosjektet i dag, og nivået er ulikt. Alt fra de som knapt har noe kunnskap om matlaging, til de som har utdannelse i faget og svinger seg naturlig rundt på kjøkkenet.
På den måten lærer de av hverandre, mens Rigmor prøver å holde seg litt på siden og veilede mest.

Gjennom deltakelse i prosjektet kan medlemmer også opparbeide seg en attest for videre jobbsøking.
– Opplevelse er også en del av dette prosjektet og i sesongen drar vi ut på matsanking, forteller Rigmor.
– Bær, sopp og frukt fra hager til ansatte på Fontenehuset er en del av dette. Akkurat nå jobber jeg også med å knytte til oss gjestekokker med matkunnskap fra vår kultur, men også fra andre matkulturer. Slik kan vi lage mat sammen og lære av hverandre. Så om det er noen der ute som kunne tenke seg det, ta gjerne kontakt med oss, smiler hun.
Treningsbiten i prosjektet blir gjennomført i samarbeid med KMT hvor medlemmer får trene gratis en dag i uken.
Rigmor forteller i et løpende tempo, med så stor entusiasme og engasjement at jeg sliter litt med å holde tritt. Jeg skriver så blekket spruter, men må likevel stadig vekk be henne om å bremse litt og fortelle litt saktere.
– Beklager, jeg bare blir så engasjert når jeg setter i gang, ler hun. Det er helt tydelig at hun brenner for denne jobben.
– Jeg håper at dette prosjektet blir en fast stilling etter hvert, da erfaringene så langt er svært gode forteller hun.


Givende arbeid
«Det er så givende å se medlemmer mestre og få følelsen: jeg kan, jeg får til! Se andre blomstre og få tilbake troen på seg selv, er utrolig motiverende å få være en del av.»
Hva gir det deg å jobbe her spør jeg henne:
– Det gir meg så enormt mye forteller hun.
– Ingen dag er lik, og du vet aldri hva som møter deg. Jeg er svært opptatt av denne gruppen, og det å kunne gå hjem fra jobben når dagen er over og føle at du har gjort en forskjell for noen. Det er en god følelse, deler hun varmt.
– Det er så givende å se medlemmer mestre og få følelsen: jeg kan, jeg får til! Se andre blomstre og få tilbake troen på seg selv, er utrolig motiverende å få være en del av.
Det er flat struktur på Fontenehuset. Medlemmer og ansatte jobber side om side, og det er denne filosofien Rigmor liker så godt. Alle gjør noe hver dag, lite eller stort spiller ingen rolle. Alle har en arbeidsoppgave her på huset.
– Etter to måneder i jobben spurte en av medlemmene under lunsjen om jeg var en av «dem». Da har vi oppnådd noe riktig tenker jeg. Viske ut skillene, og bidra til å bryte ned litt fordommer om «oss og dem». Det er en god følelse! forteller hun.
Ny retning
Etter 30 år som keramiker måtte hun selv veien om NAV og omskolere seg etter slitasjeproblemer i hånden. Da tok hun et baristakurs og jobbet hun en god stund på kafeen Kåre i Bussedalen.
Men da hun begynte som frivillig på Fontenehuset ble det starten på en ny vei.
– Jeg elsker å jobbe med mennesker, og samtidig få være kreativ. Det får jeg her. Akkurat nå kombinerer jeg keramikken med arbeidet her ved at vi lager skilt til de ulike rommene her på huset hjemme i verkstedet mitt, forteller hun.
Alle rommene har navn med lokal forankring, og kjøkkenet har blant annet fått navn etter hun som drev Folkekjøkkenet i sin tid, Josefine Nilsen. Da de flyttet bort hit fant de blant annet originale tallerkener med skriften Folkekjøkkenet på.
– Vi synes stadig at vi både hører henne og kan kjenne lukten av ertesuppe uten at det er på menyen, så hun følger nok med på oss, ler hun spøkefullt.
– Da vi hadde åpent hus her under Marken fikk vi blant annet besøk av flere eldre som kunne fortelle historier om suppekjøkkenet her under krigen, med hester på utsiden og tyskere i nærheten. Det var utrolig morsomt å høre de fortelle om hvordan det var her tidligere, sier hun.
Store drømmer

Med så mye engasjement investert i jobben på Fontenehuset er det lett å tenke at Rigmor har nok med det, men denne drivende dama har flere baller i luften.
Hun jobber også på Kulturskolen en dag i uken hvor hun underviser i keramikk. I tillegg har hun verkstedet sitt hjemme i Møllergata som for øyeblikket er litt på vent da hun har så mye annet å gjøre, men hun deltar på litt utstillinger i løpet av året, og leier ut halve verkstedet gjennom AirBnb.
Men akkurat nå er det jobben på Fontenehuset som opptar henne mest, og i mai blir det stor feiring av huset da det er 100 år siden det ble åpnet første gang.
– Da har vi invitert en hel masse gjester, blant annet ulike politikere, og også kongelige. Mette Marit kunne dessverre ikke, men Erna Solberg har ennå ikke svart så det er fortsatt sjanser, smiler hun lurt.
Det er helt tydelig at hun har et stort ønske om å fortsette i denne jobben, og det mangler verken på ideer eller drømmer.
– Drømmen min videre i denne jobben er å kunne kombinere min lidenskap for kaffe, og å skape arbeidsplasser for medlemmene her. Tenk om vi kunne starte opp en liten kaffebar her med god kaffe og bakst drevet av medlemmene og de ansatte. Det hadde vært en stor drøm, avslutter hun.
Og, om denne drømmen blir virkelig, blir undertegnede helt klart en fast kunde….
Om du ikke kjenner til Fontenehuset får du noen kjappe fakta her:
Fontenehuset Kongsberg er et klubbhus for mennesker med psykiske helseutfordringer. Fontenehuset organiseres og drives i fellesskap av medlemmene og husets medarbeidere. Medlemmene får anledning til å ta del i alt arbeid på klubbhuset og på den måten få mulighet til å styrke sin tilhørighet og sitt egenverd.
Fontenehuset ble stiftet i 2008, og har fem ansatte og 85 medlemmer per mars 2018. Tidligere huset de lokalene til den gamle skifabrikken i Kongsberg, og nylig flyttet de inn i nye lokaler på Vestsida i gamle Folkekjøkkenet.
(Kilde: Fontenehusets nettside).