Med hip-hop i blodet

Foto: Stian Tandberg & Dovydas Miliauskas

Jostein Pedersen aka Jaypea slipper en ny singel til helgen. Det har nok ligget i kortene lenge.

24. mai slipper Jostein Pedersen aka Jaypea singelen «Posterboy» i et releaseparty på Privat sammen med Oral Bee & Pimp Lotion.

Posterboy kan lagres i din spilleliste her.

På dagtid jobber han som digital designer i selskapet Godt Sagt, men fritiden fylles av hans lidenskap for musikk (hiphop, urban, rap) og jobben som DJ for raptrioen Da Playboy Foundation (Oral Bee, Pimp Lotion og Big Ice).

– Jeg har hatt en finger med i spillet siden begynnelsen av 2000-tallet, forteller han.

Interessen for musikk begynte tidlig. Allerede da han gikk på barneskolen på Wennersborg  startet han som DJ på «Junior klubben» og etter det snurret han plater på Bjørneparken.

Essendjay

Det var på ungdomsskolen interessen for hiphop-kulturen kom.

– Jeg startet en rapgruppe med Stian Strysse og vi gikk under navnet Essendjay. Vi deltok på Ungdommens kulturmønstring og nådde landsfinalen i Trondheim to år på rad, forklarer han.

– Vi var tidlig ute med rapping, så det var ikke et veldig stort miljø for dette i Kongsberg. Vi spilte stort sett sammen med andre rockeband og punkband, men det var god stemning hele veien. Vi fikk mye lokal oppbacking både fra ansatte i kommunen (som flere ganger booket oss til ulike ungdomsarrangementer.) og folk i Kongsberg generelt.

I 1998 lanserte de en demo som kun ble solgt på den lokale platebutikken her i Kongsberg. (Hysj Hysj). Salget gikk strålende.

– Vi satt oppe flere netter på rad og brant cd’er med låtene våre på. Vi leverte et parti på 150 eksemplarer til platebutikken en mandag morgen. På onsdagen ringte de fra platebutikken og ba oss om å komme med flere eksemplarer for de hadde solgt ut det første partiet.

Utløp for tankene

Fascinasjonen for musikk kom fra flere steder.

– Jeg har alltid vært et tenkende vesen som reflekterer mye over ting. Til tider kanskje mer enn jeg har godt av. I ung alder hadde jeg behov for å få utløp for tankene, innrømmer han.

–  I voksen alder har jeg klart å samle tankene slik at det forhåpentligvis gir mening for andre enn kun meg selv gjennom tekster i låter.

Jostein hang en del med folk som var mye eldre enn han da han var ung og flere av disse var folk som allerede var en del av hiphop-kulturen.

– Det gikk i alt fra produksjon av beats, graffiti, rap og DJing. Det ga mersmak og inspirasjon. Det finnes mange rappere som satte spor i meg fra tidlig alder. 2pac albumet: «All Eyes On Me» er en klassiker. Big Punisher og Dr. Dre sine album og de to første albumene til Eminem går inn i historien som udødelige klassikere og er musikk jeg i stor grad også hører på i dag.

Personlige tekster

Endel av tekstene er personlige.

– Samtidig er det viktig for meg å skrive om ting som folk kan relaterte til. I tillegg er jo  selvskryt og dissing en naturlig del av rap. Jeg har også låter hvor dette er tydelig, selv om virkeligheten kanskje er noe annet.

– På generelt grunnlag er musikk underholdning, så det må være en form for underholdningsverdi i låtene. Da må man til tider dra på litt ekstra, andre ganger holder det med selvopplevde historier og tanker hvis man som artist er flink til å formidle dette på en interessant måte.

Hva motiverer deg i skriveprosessen/produksjonen?

– Det kan være den mentale stemningen der og da. Det kan være tanker jeg trenger utløp for. Mye av musikken som blir skrevet og produsert kommer aldri ut. Det kan være hendelser som engasjerer meg personlig. Det kan være andre dyktige artister og trangen til å vise at jeg kan, forklarer han.

Saken fortsetter under bildet
Foto: Stian Tandberg & Dovydas Miliauskas

Gjennombruddet

Den første singelen kom i 2005 på DaWorks Records. Låten het «What i’m lookin 4» og er produsert av Thomas Eriksen.

– Jeg hadde vært gjennom to platekontrakter før denne utgivelsen, men her fikk jeg endelig gjennombruddet.

Låten fikk listeplassering og den ble fremført live under åpningsshowet på Rådhusplassen.

– På den tiden rappet jeg på engelsk siden det var mindre vanlig med norskspråklig rap på den tiden.

Fra begynnelsen av 2000-tallet frem til rundt 2005 jobbet han i studio hver eneste dag og turnerte mye rundt i Norge.

– Dette ga meg mye erfaring. Ettersom jeg ble eldre utviklet jeg forholdet til ord og jeg tenker mer over hva jeg vil si gjennom musikken. Mine låter er i dag utelukkende norskspråklig. Dette gjør at budskapet blir tydeligere.

– Jeg føler selv jeg har hatt en utvikling tekstlig, flowmessig og lydmessig (produksjonene). Musikk handler ofte om talent, men minst like viktig er det med øving og erfaring for å kunne sette et personlig preg på musikken.

«Musikk handler ofte om talent, men minst like viktig er det med øving og erfaring for å kunne sette et personlig preg på musikken»

Se også: Bilder: Cezinando og Jaypea på Energimølla

Selv foretrekker han å høre på hiphop, men sier han han høre på det meste. Som liten var favorittartisten Eminem fordi han skilte seg ut med flow, tekster og humor.

Hva vil du si til andre, både unge og eldre, som ønsker å jobbe med musikk?

– I dag er du mindre avhengig av andre for å kunne gi ut og produsere musikk. Du kan produsere musikk ved hjelp av veldig lite utstyr. Vi skal ikke veldig mange år tilbake før man var avhengig av et komplett studio og platekontrakt. Dette gir deg mange muligheter for å kunne sette i gang.

– Ta tiden til hjelp og ha det gøy. Senk kravene til deg selv. Alt trenger ikke være perfekt og regn med å bomme mange ganger før du treffer blink.

«Ta tiden til hjelp og ha det gøy. Senk kravene til deg selv. Alt trenger ikke være perfekt og regn med å bomme mange ganger før du treffer blink.»

Høydepunktene

Fra VG-lista Topp 20 til utsolgte konserter i baris, hva har vært høydepunktene så langt?

– Alt på hver sin måte. Inntrykkene fra VG-lista er vanskelig å toppe med den enorme publikumsmassen på Rådhusplassen (50.000+). Alt fra å være DJ for Craig David, rappe med Trond Viggo på TV-aksjonen, dele ut Spellemannpris og turer over til USA for å intervjue Beyonce, Kelly Rowland, Jessica Simpson, Tom Jones etc.  VG-lista førte mye med seg. Jeg fikk turnere rundt i hele Norge. Alt fra Kirkenes og hele veien ned igjen.

– Konsertene med Oral Bee, Pimp Lotion og Big Ice er helt fantastiske. Vi spiller for utsolgte dører stort sett hver gang og fanskaren til disse gutta er utrolig dedikerte. Jeg er takknemlig som får lov til å være med på dette.

Spent på utviklingen

Det er Kongsberg Jazzfestival han trekker frem som noe av det beste ved byen han bor i.

– Det er en fantastisk festival og jeg blir like imponert hvert eneste år over hva de klarer å få til.

Samtidig føler han at vi som by har et potensial til så mye mer.

– Kongsberg er en fin by med hyggelige mennesker og masse potensiale, men som jeg personlig føler vi ikke benytter oss nok av. Mitt inntrykk er at det ofte er sterke stemmer som roper høyt hver gang det er snakk om videreutvikling av byen. Det overrasker meg at noen helst vil at ting skal være som de er uten videreutvikling og endringer. KKE prosjektet med nye Vestsiden Ungdomsskole ser ut til å bli veldig bra og det er fint vi legger mer tilrette for studenter med de nye studentboligene som dukker opp.

– Jeg er spent på det nye prosjektet i byen med hotell, boliger og butikklokaler. Jeg mener Kongsberg må være mer på ballen for å utvikle seg videre slik at vi begrenser handelslekkasje og gjør byen mer attraktiv for unge mennesker.

I oktober, 2017, stod han på scenen til EnergiMølla. Foto: Hyunjung Kim

En urban happening litt utenom det vanlige

Den siste tiden har det vært fullt fokus på «Posterboy» som slippes 24.mai og promoteringen av denne låten.

24.mai arrangeres det altså et release party på Privat Bar.

– Jeg har invitert Oral Bee, Pimp Lotion og flere av mine venner fra Oslo for å lage en urban happening litt utenom det vanlige. Det blir konsert, premiere på musikkvideoen til Posterboy, matservering og velkomstdrikke. Vi har leid inn en trailer som kjører fra Oslo fredag morgen for å rigge om hele bakgården på Privat.

– Målet er å skape en kveld som folk vil huske. Hele arrangementet er gratis og vi har fått sponsorhjelp fra frisørkjeden Cutters, som gjør at vi har dratt på litt ekstra.

Hvem beundrer du, og hvorfor?

– Jeg beundrer folk som står på og skaper noe. De som går en ekstra mil fordi de har tro på konseptet og seg selv. Jeg beundrer de som ikke alltid må sette seg selv i sentrum og de som klarer å se det positive i de fleste situasjoner. De som forstår at det ikke alltid handler om detaljene og hva du føler her og nå, men som klarer å se sammenhengen og helheten i de fleste situasjoner.

Vil du dele en historie fra det siste året som gjør deg ekstra glad/takknemlig?

– Her er det også vanskelig å trekke frem enkeltepisoder, men jeg prøver å reflektere over hvor bra jeg har det daglig. Takknemlighet for at vi bor i verdens beste land. For trygge rammer, datteren min og et liv uten sykdom og nevneverdige problemer.

Hva er veien videre?

– EP slippes senere i år. Jeg kommer også med tittelspor til en ny TV-serie som kommer til høsten under navnet Naive Norge. I august står han på scenen til Sentrum Scene i Oslo igjen med Oral Bee og resten av gjengen.

Vi gleder oss til slippfest!

Stian Tandberg & Dovydas Miliauskas

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg