Med frie tøyler for innovasjon

Sandra Aakervik, Nils Kristian Hillier og Anders Værås. Foto: Anniken Tangerud

– Vi føler det som om vi nærmest har jobbet som gründere gjennom dette semesteret.

Ingeniørstudentene Sandra Aakervik, Nils Kristian Hillier og Anders Værås er tre av studentene som du vil få møte da USN Kongsberg arrangerer en teknologimesse den 28. mai.

Trioen har sammen med studentene Vegard Jørgensen, William S. Grønning og Christopher Furøy fra ingeniør-retningene maskin, elektro og data, hatt i oppgave å digitalisere klatrehåndtak på klatrevegger som står innendørs.

Den tverrfaglige gruppen har de kalt «Get a grip», som fritt oversatt kan bety noe sånt som «Få kontroll».

Oppgaven har basert seg på et patent, eid og oppfunnet av Eirik Skjærseth for selskapet CMove AS.

– Denne enheten som vi har kalt for «Monkey», kan oppfatte berøring og regne ut krefter og kraftretning påført klatregrepet. «Monkey-en» er også programmert til å lyse opp ved forskjellige tilfeller. Dette blir anvendt til å kommunisere tilbake til klatreren, og til for eksempel spill og klatrerute-anbefalingssystemet gruppen har utviklet, forklarer Sandra.

Hun synes de har vært heldige som har fått jobbe med en så spennende og interessant oppgave.

– Vi har hatt relativt frie tøyler til å bestemme omfanget av oppgaven, med kun patenten og forslag fra veileder som rettesnor. Derfor føler vi at vi nærmest har jobbet som gründere gjennom dette semesteret, smiler hun.

– Vi har måttet bestemme hva slags funksjonalitet enheten skulle ha, hvilke komponenter som skulle anvendes og lære oss å lage alle delene.

En liten forsmak på arbeidslivet

– Det har vært utrolig moro å jobbe som et ingeniørteam og sett hvordan vi kan anvende kompetansen vår i praksis. Det har vært lærerikt å jobbe så tett med forskjellige ingeniører enn en selv, for å forstå hvordan disse tre retningene sammen kan lage et helhetlig produkt.

– Vi har fått jobbet mye praktisk med fagfeltene våre, hvor vi har laget eget design og løsning, og fått dette 3D-printet, koblet opp og laget kretskort, samt å flette sammen egenprodusert kode med de fysiske komponentene.

– Dette prosjektet føler vi har virkelig har forberedt oss på arbeidslivet, og oss å være selvstendige ingeniører, understreker hun.

Fra tegnebrettet til et håndgripelig produkt

Noe av det beste med prosjektet har vært å se hvordan de teoretiske løsningene deres har blitt realisert til funksjonelle produkter.

– Det har vært utrolig gøy å se noe gå fra en tegning eller tekst på en PC-skjerm til å kunne holde enheten i hånden, og teste at den fungerer slik vi hadde tenkt i teorien.

Planen videre

Om ikke lenge overleverer de prosjektet videre til oppdragsgiveren.

– De vil så sette i gang produksjon av disse enhetene. Disse enhetene vil etterhvert testes ut ved A.I.R. et helt nytt opplevelsessenter som åpner på Forus i Stavanger. Forhåpentligvis vil dere se produktet på markedet for salg i løpet av neste år! avslutter hun begeistret.

Teknologimessen på Kongsberg er åpent for publikum den 28. mai fra klokken 10-15 på Krona.

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg