Mange farger og mye energi

Øvingen er i gang: Her skal man øve og samtidig bli bedre kjent. Ikke riktig fullt kaos, men mye latter og glede.

På EnergiMølla er det tett, varmt og fullt av energi. Samling nummer tre i forberedelsene til høstens store forestilling «Flere Farger» er i gang.

Tekst og foto: Anne Mette Hope 

Akkurat nå er det en polsk bryllupssang som øves inn under ledelse av kulturskolelærer Renata Dulinska-Krohl. Det går raskere og raskere, til det hele ender i latter og kaos. En svett og ivrig prosjektleder og produsent Eldrid Ninive Andersen er høyt og lavt, styrer playback og oppmuntrer håpefulle til å slippe seg løs.

«Flere farger» er et multietnisk barne-og ungdomsprosjekt, som ender i en stor forestilling der barn og unge fra hele verden opptrer med sitt lands musikk, sang og dans. Og Eldrid er full av entusiasme:

– Det er et kjent konsept som har vært satt opp flere steder i Norge og Sverige, men aldri før i Kongsberg. Kulturskolerektor Irene Bjørnnes og jeg så en forestilling i Oslo i fjor. Vi bare så på hverandre og sa: Dette skal vi gjøre!

Derfor er Ung kultur – Kulturskolen og Ungdomskontoret takknemlige for den økonomiske drahjelpen de har fått fra Sparebankstiftelsen DnB. De 150.000 kronene bidrar til at det musikalske inkluderingsprosjektet får det formatet det fortjener.

Målet er at over 100 barn og unge skal få vise hva de kan på scenen den 22. november 2019. Framføringen skjer i Kongsberg Musikkteater.

Saken fortsetter under bildene
Gleder seg til forestillingen: Denise (23) har bodd i Kongsberg i fem måneder, Signe (8) har bodd halve livet i Kongsberg mens Esther (14) har bodd her i sju måneder. Alle liker å synge og danse, få nye venner – og ikke minst sangen Jambo Hakuna Matata.
Ung forsanger: Trygt med litt støtte foran mikrofonen.
Uavhengig av kultur og bakgrunn: At musikk og glede hører sammen, er ikke vanskelig å se.

Et halvt år igjen til premieren

Gir alt: Regissør og produsent Eldrid Ninive Andersen gir alt, og det er ikke rart energien smitter.

– Vi setter opp to forestillinger, én lukket for skolene i byen og én som er åpen for alle, sier Eldrid, som råder skolene til å hive seg rundt allerede nå, og bestille billetter gjennom Sølvtråden, den kulturelle skole- og barnehagesekken.

Denne mandagskvelden er det imidlertid bare tredje samling, og et halvt år igjen til premiere.

Ensemblet holder på å bli kjent med hverandre og repertoaret, innslagene kommer på løpende bånd. Ansikter lyser opp og kropper kommer i bevegelse når kjent musikk fra hjemlandet toner ut fra høyttalerne. Nå er jeg på hjemmebane, liksom.

– Repertoaret er ikke spikra, men det er viktig at deltakerne kjenner forankring i musikken, forklarer Eldrid.

Derfor kommer repertoaret også litt an på deltakerne. Noen arrangementer kommer fra konseptet Fargespill, andre blir spesiallaget til Kongsbergs egen forestilling. Noe har vært brukt før, mens andre innslag har blitt hentet fra Norsksenteret.

Saken fortsetter under bildet
Viktig informasjon: Kulturskolelærer Carin Muren instruerer en lydhør forsamling.

Eget band fra Musikklinja

Selv om øvingene skjer med playback og innspilt musikk, vil forestillingen ha et eget band som spiller live, ledet av Helge Flatland ved musikklinja på Kongsberg Videregående Skole. Bandet vil ellers bestå av musikkskolelærere og lærere fra musikklinja.

Det har også vært et poeng å dra inn lærerkrefter med ulik etnisitet. Lokal, norsk musikk loves det også, her har Kulturskolens Veslemøy Fjerdingstad levert stoff fra folkemusikktradisjoner i distriktet.

Dessuten – vi får lov til å røpe at selveste Kongsbergsangen kommer med en internasjonal vri!

Mottaksklassen 7M fra Raumyr skole blir en viktig del av forestillingen. Produsenten vet ikke helt hvor mange nasjonaliteter som er representert blant de 35 deltakerne foreløpig, men det er plass til enda flere.

– Norske eller utenlandske, alle er velkomne til å bidra! Utgangspunktet er alderen 8-25 år, og så er det lov til å ha med seg noen som støtte hvis det trengs, lover Eldrid.

Samlingene har vært tre mandager til nå, men etter sommeren vil det bli mandager, noen onsdager og noen helgesamlinger.

Når premieredagen er der, vil publikum møte originale, vakre, rørende og morsomme sceneinnslag med mye varme, mye glede og mange farger. Og det blir ikke bare «mat» for øyne og ører, det skal nemlig også dekkes til internasjonalt langbord i Krona.

Det er bare å sette av kvelden 19. november!

Fakta om Fargespill/Flere Farger

Fargespill er langt mer enn en forestilling. Det er en overbevisning om at vi mennesker kan møtes som likeverdige, selv om vi kommer fra svært forskjellige kulturer. Fargespill har som målsetning å synliggjøre mangfoldets muligheter gjennom kunstneriske uttrykk. Fargespill debuterte med stor suksess under Festspillene i Bergen i 2004, og er siden den gang sett av over 195 000 publikummere. Fargespill har utgitt bok og to album, hvor ett ble nominert til Spellemannprisen. Fargespill har opptrådt for blant andre de fleste kongehus i Europa og de fleste ministre i Norge, på de største scener i landet og var en del av Stortingets offisielle Grunnlovsmarkering i 2014 på Den Norske Opera & Ballett. Les mer på: Fargespill.no

3600.no

Se alle innlegg