Lær deg disse fettvettreglene før rottene og kloakken kommer og regningen plutselig blir din.
Er du en av de seks mellom 15 og 44 år som tror det er greit å bare helle fett, matrester og andre ting i do, så lenge man skyller med vann etterpå, bør du lese videre.
Bare i Kongsberg regner man med at så mye som 50.000 rotter lever i avløpsrørene rundt omkring i distriktet.
Det vil Bjørn Jarle Bjerke Næss, driftsleder for vann, avløp og renovasjon i Kongsberg kommune, ha en stopp på.
– Rottene skal ikke mates! Og du som huseier vil ikke ha tette rør og ende opp med dette problemet, understreker Bjørn Næss til 3600.no bestemt.
Særlig nå før jul, når det er mye steking og baking, er vilkårene ekstra gode for de mange krypene som lever på fett og matrester. Så ved siden av å få kloakken inn i kjelleren om avløpsrørene blir tette, kan du samtidig i verste fall risikere å få rottene inn i huset. Store rotter. Sultne rotter.
– Det spiser jo alt av matrester som de kommer over. Det går jo noen skrekkhistorier. De som jobber med røra, så noen svære rotter nede i de gamle røra i sentrum av byen en gang. Det var ikke et koselig syn for å si det sånn. Og disse lever altså av all maten vi kvitter oss med i avløpsrørene, forteller Bjørn.
– Folk misforstår kanskje litt også. Men det er ikke forskjell på kummen på kjøkkenet eller doen. Alt ender opp i de samme avløpsrørene, understreker driftslederen.
Ubehagelige utgifter.
Problematikken rundt tette avløpsrør koster Kongsberg kommune flere millioner i året og problemet vokser spesielt nå i desember. Men slurves det med hvor matfettet kastes og du selv sitter igjen med tette rør, er problemet plutselig ditt. Det kan bli en ubehagelig strek i regningen nå i disse juletider.
Bjørn Jarle Bjerke Næss, driftsleder for vann, avløp og renovasjon i Kongsberg, syntes vi bør passe litt på hva som går hvor fremover. Spesielt nå i juletider. Foto: Anniken Tangerud, 3600.no
«ER DET DITT AVLØP SOM BLIR TETT, BLIR DET EN SKIKKELIG DÅRLIG JULEPRESANG OM DET BLIR KLOAKK I KJELLEREN»
Det hjelper altså ikke om du bruker varmt vann og såpe når du fjerner fett fra gryter og panner i vaskekummen på kjøkkenet eller heller fettet i do. For fettet stivner igjen når det kommer lenger ut i røret og blir kaldt.
Da sier det stopp. Bokstavelig talt.
– Det er utrolig hva folk putter i do og det er ikke bare matfett vi snakker om. Engangshansker, filler…du vil ikke tro hva vi ser når en av 30 pumpestasjonene i byen tetter seg. Kommer det mye dritt, stopper det helt opp og da renner det over og kloakken ender i Lågen og i alle de små bekkene og elvene rundtomkring, forklarer Næss.
Saken fortsetter under bildet.
I mangel av et brukt stekebrett fullt av matrester, illustrerer Bjørn Næss hvordan du IKKE skal kvitte deg med fettet fra brettet eller pannen på denne måten. Foto: Bjørn Isaksen, 3600.no
Men med enkle grep, kan du forebygge de store utgiftene. Både for deg selv og kommunen.
– Det er bare tiss, bæsj og dopapir som skal i røret. Ikke noe annet, avslutter Bjørn Næss.
Vi har laget 3 enkle fettvettregler som viser hvor enkelt det er.
Fett i kasseroller, stekebrett eller stekepanner stivner når det blir avkjølt. La utstyret stå til det blir kaldt og skrap deretter ut fettet og kast det i posen med matavfall (eller restavfall). Bruk tørkepapir for å få med siste rest av fett før du vasker utstyret. Tørkepapiret kan gå i den samme søpla.
Bruk stekepose til ribba. Da vil alt fettet samle seg der og det er lett og kaste den i avfallet etter at fettet har blitt kaldt. Vil du ha sprø svor, kan du bare klippe opp stekeposen på toppen de siste minuttene av steketiden.
Hell flytende matrester og fett over i en tom melkekartong, teip igjen toppen og kast den i restavfallet. Du kan også putte kartongen i fryseren i et døgn, slik at matrestene stivner før du kaster den i avfallet.