Litteraturlegender gav unikt dikt til Kongsberg

Collage. Bilde av Kongsberg: Bjørn Isaksen. Bilde av diktet: Yngvild Kristensen. Bilde av Ambjørnsen og Stalsberg: Cappelen Damm presse.

Nå får det æresplass på EnergiMølla.

Tekst: Yngvild Kristensen

Fredag 27. april, 2018, fikk publikum på EnergiMølla et unikt møte med radarparet Tom Stalsberg og Ingvar Ambjørnsen – og den svært folkekjære, men akk så nostalgiske og undrende, Elling.

Geriljapoesi

På 90-tallet opererte nemlig Elling som geriljapoet i Oslos dagligvarebutikker, kjent som «surkålpoeten» etter å ha publisert diktene sine i surkålpakkene på super’n. Nå har han oppdaget internettet, og jaggu begynt å blogge. Like nevrotisk og lett konservativ som før; muligens blitt et hakk bitrere med årene.

Det var utdrag fra denne bloggsamlingen vi fikk høre fredag 27. april. Ikke nok med det – men utdrag fra denne bloggen er satt sammen til en diktsamling som hadde verdenspremiere denne kvelden.

Bøkene gikk som varmt hvetebrød, noe som var et tegn på at publikum koste seg.

Latteren satt løst, ikke minst når historien om hvordan moren til den da 10 år gamle Elling skulle overraske med reker i den hvite sausen til fiskepuddingen. Elling er av den soleklare oppfatning at man IKKE endrer noe som fungerer utmerket fra før, og dermed har reker ingenting å gjøre i en ellers svært godt fungerende rett.

Ingvar Ambjørnsen forteller dette bedre enn noen andre, og man kan formelig se for seg den svært frustrerte Elling som 10 år gammel her.

Som Arve Fretheim selv sa; dette er jo en av årets flotteste kvelder for litteraturinteressert publikum.

Stor feelgood-kveld

Kvelden ble på alle måter en av vårens største feelgood-kvelder, og det ble åpenbart hvorfor denne karakteren har blitt så folkekjær.

Karakteren er tvers gjennom sympatisk med alle sine styrker, svakheter og grublinger. Elling har gått gjennom størstedelen av livet sitt litt nervøs i møtet med verden, men likefult undret seg, engasjert seg, ment noe. Og nå – blogger han om det.

Kanskje er vi så glad i Elling fordi vi kan kjenne oss igjen i ham – eller fordi vi kjenner «en Elling».  Alle kjenner en Elling.

Det ble også veldig tydelig at Ingvar Ambjørnsen er glad i denne karakteren. Måten han har gitt liv til denne Elling er med stor omtanke, humor, vemod og flid.

«Da Elling havnet på torget i Hollywood måtte jeg bare slutte» sa Ingvar. Men heldigvis kom Elling tilbake i Ambjørnsens univers, og « da ble det jævlig fristende å la han mene noe!» fortsette Ingvar til humring fra salen.

Blues om Kongsberg

Nå er det rammet inn. Foto. Yngvild Kristensen

I forbindelse med arrangementet ba 3600.no våre følgere på Facebook i forkant dele ett ord eller en setning om hva de synes er det beste om Kongsberg.

Ambjørnsen og Stalsberg sydde så disse ordene eller setningene sammen til et dikt som ble lest med musikere under forestillingen på EnergiMølla. 

Resultatet ble noe helt unikt. 

– Det at Ingvar Ambjørnsen og Tom Stalsberg har skrevet et eget dikt om Kongsberg – og attpåtil gjort det basert på hva byens befolkning setter mest pris på med Kongsberg gjør meg veldig glad og stolt.

– Altså, bare det at de har skrevet et dikt om Kongsberg i seg selv er stort nok i seg selv! Dette er ringrever i litteraturbransjen vi har den største respekt for. Jeg blir rett og slett veldig glad av å lese det, også som en påminner om alt det fine ved byen vår. At Tom Stalsberg donerte diktet til EnergiMølla gjør meg også veldig stolt, og nå diskuterer vi høyt og lavt for å finne den mest egnede plassen til diktet..hahah. Men en æresplass må det selvfølgelig få!

Se diktet her:

Foto: Yngvild Kristensen

 

 

3600.no

Se alle innlegg