– Det er litt ærefrykt å tegne hjembyen

Slik har du aldri sett Kongsberg før.

Se illustrasjon nederst i saken. 

Etter å ha studert to år i USA måtte Magnus Lunde Engen (25) starte fra scratch igjen med studiene i Oslo.

Den tidligere Kongsberg Miners-spilleren hadde da spilt college basketball i Florida i to år, men møtte et vendepunkt i studietiden som ville forandre hans vei videre.

– Jeg tegnet mye som barn, men ettersom basketball begynte å ta over mye av tiden min så var det en lang periode hvor jeg nesten ikke tegnet noe. Vendepunktet kom faktisk i USA hvor jeg tok akt-tegning som fag. Da ble det klart for meg at man med veiledning og trening kunne utvikle seg innen illustrasjon, på samme måte som med basketball, forteller den allsidige 25-åringen til 3600.no.

Siden han skjønte at han ville studere noe innenfor visuell kommunikasjon og han ikke fikk tilbud fra skoler som kunne tilby den utdanningen han ville ta i USA, dro han tilbake til Norge igjen.

Valget falt på illustrasjonsstudiet ved Høyskolen Kristiania og siden 2014 har dette vært et sted hvor skapergleden hans har fått en sjanse på heltid, samtidig som han ser nytten av det i karrieren videre.

– Det er både en yrkes retning og interesse hvor jeg får mulighet til å visualisere et budskap, noe som er jeg synes er veldig spennende. 

Hva er det morsomste med å skape noe?

– Det er vel å se når budskapet eller det visuelle når frem til mottakeren og folk kan relatere til det. 

Elsker byen sin og har tegnet den i en ny bok. Foto: Privat

Myldretegning av Kongsberg.

Er det noe bergstadens folk kan relatere seg til, så er det i hvert fall den nye tegningen han har vært så heldig å få illustrere i en ny myldrebok som nå har kommet for salg.

Myldrebøker, også kalt vrimlebøker eller letebøker, er en bildebok for barn med store illustrasjoner som viser et mylder av figurer og ting og i den nye boken, «Norske byer fra A – Å. En let-og-finn ABC», er altså Magnus vår egen ambassadør.

Og vi kan takke 25-åringens iherdige innsats for at vi i det hele tatt er med i boken.

 

Oppdraget fikk jeg etter å ha sett at Figenschou forlag var på utkikk etter illustratører til å illustrere diverse byer i Norge. Kongsberg var ikke listet opp og derfor tok jeg kontakt for å høre om noen skulle illustrere hjembyen min. I og med at Kongsberg ikke var planlagt inn i boken la jeg inn en god del argumenter for hvorfor jeg syntes sølvbyen fortjente en egen side. Etter å ha sendt inn arbeidsprøver var jeg heldig å få oppdraget, forteller han ivrig.

Magnus hadde faktisk aldri vært borti myldrebøker før.

Nei, så dette har vært en artig utfordring!

Hvordan «angrep» du prosjektet?

– Jeg startet med å finne en vinkel å illustrere byen fra, og da var det naturlig å starte med Lågen. Jeg la deretter til flere elementer som representerer byen, og forsøkte å få med mest mulig samtidig som det skulle være gjenkjennbart, forklarer 25-åringen.

Har du noen favorittplasser på tegningen (som kanskje betyr noe ekstra mye for deg?)

– For meg er det nok helheten som er viktigst, men synes jo at den gamle kinoen i Kongsberg er en utrolig fin bygning, så denne var det stas å tegne!

Er du litt stolt av å få et slikt oppdrag?

– Ja, det er utrolig stas! Litt fordi det er så mange flinke folk som har vært med i denne myldreboka og at det er litt ærefrykt å tegne hjembyen. Men jeg satser på at det ble godkjent og at ingen kapper av meg armen neste gang jeg kommer hjem til Kongsberg.

– Boken er nå utgitt, og det gleder meg stort. Det blir spennende å se tilbakemeldingene, forteller han.

Men vi må nok dessverre vente en stund på en eventuell signeringsferd.  For da vi spør, ler han bare lurt. Hjemom er han likevel både titt og ofte.

Hva har Kongsberg betydd for deg?

– Kongsberg har gjennom hele oppveksten betydd veldig mye for meg, og gjør det fremdeles den dag i dag. Det har vært en utrolig fin by å vokse opp, og jeg føler meg heldig som har fått mulighet til å være medlem av et basketmiljø som har som har gitt meg gode verdier, venner og rollemodeller. 

Hva er det beste med byen?

Det beste med byen er å besøke familie og venner, og jeg storkoser meg alltid når jeg sammen med fatter’n tar en tur til Knutehytta. 

Savner du den når du er borte? Skal du tilbake igjen?

Ja, jeg har jevnlig hjemlengsel, og forsøker å dra hjem, minst én gang i måneden! Så det kan godt hende! avslutter han.

Klarer du å finne K-en? Bildet er hentet etter tillatelse fra «Norske byer fra A til Å. en let-og-finn ABC» av Figenschou forlag.

 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg