– Like stor som alltid

Gleder seg stort til helgen. I hånden holder han en av årets nykommere: en rosa "milkshake IPA" som har fått navnet "Why do I have to be Mr. Pink?!" Foto: Anniken Tangerud

Har Micke Rydell alt i rute før helgens festival?

Fredag 7. juni og 8. juni er det duket for byens åttende ølfestival i rekken i Opsahlgården Christian’s Kjeller.

Les også: Micke har høy puls om dagen og Norges koseligste ølfestival går «spikrakt uppåt».

Over 1500 personer er innom de to dagene og for den kjente ølbryggeren Micke, som har smakt mer enn 30.000 øltyper, har over 20 år i bransjen bak seg og siden 2011 skapt et utopia for ølfrelste fra hele verden på Vestsida, er dette desidert årets høydepunkt.

– Vi har blitt en institusjon her på Kongsberg og er like stor som alltid, sier han og smiler.

For Micke er øl kultur og den sosiale svensken prater like begeistret på innpust og utpust hvorfor han synes det.

– Det er den eldste kjente drikken etter vann, over 11.000 år gammel og så er jo den basert på gjærkultur også, ler han.

– Øl har vært støttesteinen i sivilisasjonens utvikling, og historisk sett har det også handlet om gjestfrihet. Fikk du besøk på døren før i tida, ble du servert øl og salt, og du ble gjerne dømt etter hvor godt øl du brygget.

– På mange måter kan du si det har skapt samhold gjennom generasjoner. Det viser seg også nå i hvor åpne vi i bransjen er med hverandre. Fra de aller største til de aller minste deler vi kunnskap og bygger et sterkt fellesskap.

Øl er også innovasjon.

– Vi utvikler oss hele tiden og «gjenoppfinner» gamle ting og gjør de nye. Ta surølen Søstrenes Sembs Sure for eksempel. Den har fått navnet sitt etter de to søstrene som bodde i Peckelsgate 2 og hatet alkohol, hvor Wenche og Per Ole [som eier Opsahlgården, red.anm.] nå bor i forøvrig, og er brygget på melkesyrebakterier fra Biola!

– Så vi er høyst innovative og leter etter nye måter å gjøre ting på hele tiden for å få det til å funke.

– Har du noen gang gått på noen tabber? spør vi nysgjerrig. 

– Nei, men jeg har hatt griseflaks om jeg skal være helt ærlig! svarer han og ler høyt.

I fjor slet han med leveransen av glassene som nå har blitt et yndet samlerobjekt i byen (og utenfor grensene): glassene som er spesielt laget for festivalen. Slik er ikke ståa i år.

– Nei, de kom med tre paller fra Italia i går! Det eneste jeg ikke har kontroll på er været, smiler han.

Om få dager blir det 36 hektiske timer på Micke.

– Men alt er i rute! Dette er jo min favoritthelg i løpet av året. Her samles venner i bryggebransjen fra hele landet og utlandet. Vi er  Norges koseligste ølfestival av en grunn, skryter han.

Vi spør han hvor givende det har vært å være med på å skape en slik unik festival.

– Vi har har klart å bygge en festival folk flest ikke trodde på. Samtidig har vi fått det til å bli en festival etter våre premisser, nemlig en smaksfestival. Det er jeg stolt av å ha fått til.

 

 

 

 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg