Låner bort Bommen-tivoliet

Noen som husker dette? Fra venstre: Steffen Johansen, Rosvaldas Jakubynas, Luna Lykken Wiik, Harald Strøm, Ståle Skau, Roger Haugen, Bjørn Thomas Høen og Liv Nørdsti. Foto: Anniken Tangerud

ASVO og Fontenehuset kan vekke liv i Kongsbergmarken på en helt unik måte.

Fredag 15. mars, 2019, ble en svært så begivenhetsrik dag for den spente troppen som hadde møtt opp utenfor Bjørn Thomas Høen sin garasje på Sandsværmoen.

Ståle Skau, Liv Nørdsti, Roger Haugen og Harald Strøm fra ASVO Kongsberg, Luna Lykken Wiik, Steffen Johansen og Rosvaldas Jakubynas fra Fontenehuset Kongsberg hadde kommet for å se tivoliet de ville få låne til Kongsbergmarken med egne øyne.

Ja, du leste riktig.

Det har seg nemlig slik at Høen er i besittelse av Ernst Bommens gamle tivoli fra 1950/60-tallet, om enn ikke enda tidligere.

Saken fortsetter under bildene
Farger og spenning. Marken på Tråkka i 1968. Foto: Widerøe Flyfoto
Slik så lykkehjulboden ut. Bildet er tatt på 1950-tallet av Hans Torkildsen
Bildet er tatt på 1950-tallet av Hans Torkildsen

Bakgrunnen for lånet er at ASVO og Fontenehuset sammen har tatt initiativet for å vekke Kongsbergmarken til live igjen.

Les også: Joda, det blir Kongsbergmarken. 

– Jeg er opptatt å ta vare på ting, gjerne også de fra litt nyere tid, forteller Bjørn Thomas Høen varmt.

Den entusiastiske samleren har fylt over 1000 kvadratmeter med lekre veteranbiler, flipperspill, skilt, kjøleskap, lamper.. ja til og med den gamle bøylehesten fra gymsalen til Fredheim Skole har fått plass i samlingen hans.

– Vi er litt for kjappe til å kaste enn å ta vare på ting nå. Snart finnes det vel flere stabbur fra 1800-tallet enn kiosker fra femtitallet, smiler han.

Etter en vanvittig «hakesleppende» omvisning for en kongsbergpatriot som undertegnede er, kom vi endelig frem til dagens mål: Bommentivoliet.

– Jaaaaa! Åh, se!

Rundt oss pekes det begeistret. Minner og ivrige smil vekkes av lotteriskilt, lykkehjul, farger.

Saken fortsetter under bildene
Alt som slutter på 33… dette husker i alle fall undertegnede og jeg var bare ei lita jente. Foto: Anniken Tangerud
Til og noen av premiene er intakte. Foto: Anniken Tangerud
Pokalskyting. Prøve seg den som tør. Foto: Anniken Tangerud

Puslespill

– Jeg har vel til sammen utstyret til syv boder, som kanskje kan bli til fem hele boder, forklarer Høen.

For det er et stort puslespill av tunge vegger, tak, duker og lemmer, som preger rommet.

– Kanskje det fortsatt finnes noen som var med å sette det opp i sin tid, som kan hjelpe med å sette det sammen igjen? foreslår han til ivrige nikk fra troppen.

Pilkast, skytebu, flaskekast og lykkehjul, er bare noen av gjenstandene vi kjenner igjen og i tillegg solgte jo Bommen både popcorn og sukkerspinn – for å nevne noe.

Det var i en auksjon i 2009 Høen kom over tivoliet, og ideen med å låne det bort igjen, kom da Høen besøkte minimarken ASVO nylig arrangerte på Nytorget.

Les også: Blåser liv i marken på torvet

– Ikke bare er dette en viktig del av byens historie, men nå får vi en sjanse til å kanskje vekke den gamle nostalgien til live igjen, understreker han.

Troppen som har fått komme på besøk denne dagen er alle utrolig takknemlige for at de nå får låne tivoliet av Høen.

– Det var jo to lignende lykkehjul som startet dette lille eventyret for oss også, og fleste av de mange positive tilbakemeldingene vi fikk, handlet om at det var så bra at det var så «nedpå» og så rolig, forklarer Liv.

– I tillegg gjør han dette av goodwill. Han gir noe tilbake til folket, til samfunnet og byen, og det er utrolig varmende, legger Luna til.

Neste steg nå blir å forsøke å sette de mange puslespillbrikkene sammen. Det er det like mange som gleder seg til.

Bjørn Thomas og broren hans Kjell Gunnar Høen har forresten også en rekke andre samlerobjekt som kan vekkes til live igjen på Kongsbergmarken. Her er et lite utdrag:

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg