Hun lager unike smykker som ingen andre har

I sitt eget atelier på Kongsberg sitter Rønnaug og skaper helt unike smykker. Foto: Hyunjung Kim

Oppe i et lite «tårn» i et hus i Sulusåsen, har Rønnaug Nyheim skapt seg et lite atelier hvor hun får leve ut sin lidenskap: å lage smykker.

Tekst: Arne Halvard Solum og Anniken Tangerud. Foto: Hyunjung Kim.

Rønnaug har gjennom flere år vært aktiv med å lage smykker. Hun bruker halv-edelsteiner, perler og sølv og bruker mye tid og omtanke på å lage individuelle smykker som man ikke ser overalt.

– Når jeg ble pensjonist måtte jeg ha noe å fylle dagene med. Jeg har alltid vært veldig opptatt av form og farge, kunst og jeg bar på en drøm i mange år før jeg ble pensjonist, at jeg skulle bruke den tiden når den kom til å lage smykker, forteller Rønnaug og smiler.

Det hele startet med at Rønnaug fikk en noe uvanlig bursdagsgave av mannen hennes, Aage Gudnitz Skarrud. Han hadde ordnet det slik at Rønnaug fikk tatt et kurs og lært seg de grunnleggende tingene hun trengte for å lage egne smykker av den kjente smykkekunstneren og gullsmeden, Trine Wilhelmine Rønnevig i Lillesand.

– Da jeg kom hjem, satte jeg i gang, og det første jeg gjorde var å kjøpe smykkestener av for eksempel Lisbeth Larsson, som importerer smykkematerialer fra Hong Kong. Senere har jeg også blitt invitert med av sønnen min til München, til Europas største stein- og mineralmesse. Der kjøpte jeg strenger av stein som jeg nå komponerer sammen til smykkene mine hjemme, forteller Rønnaug varmt og engasjert.

Saken fortsetter under bildet. 
Elsker å lage unike smykker. Foto: Hyunjung Kim

Hva slags smykker liker du best å skape?

– Jeg blir veldig inspirert av steinene i utgangspunktet, og så ser jeg mulighetene. Jeg lager mest halssmykker og armbånd. Steinene bruker jo millioner av år til å bli krystallisert, og når de blir tatt opp og behandlet, så blir resultatet de vakreste smykkematerialene i seg selv.

Materialene kjøper hun av en lokal importør eller på reiser, som for eksempel basarene i Istanbul eller på en reise hun og mannen hadde til India.

– Det har tatt ganske lang tid å få så samlet mange steiner at jeg kunne lage varierte smykker. Samtidig koster jo materialene endel også, forklarer hun.

I det luftige atelieret er det høyt under taket, og for en som har dilla på smykker, er det nok nesten som å komme inn i en godtebutikk. Her florerer det av vakre smykker og fargerike halv-edelstener. Rommet betyr mye for Rønnaug og mannen hennes.

– Vi tuller og kaller det tårnet vårt, ler Rønnaug.

– Her er det så deilig å være. Her er det fredelig og ikke noe husarbeid som skal ha vært gjort. Her har vi tingene vi trenger til hobbyene våre, og vi kommer i en veldig god modus for å skape her. Det er veldig deilig å være i atelieret. Det blir et eget fristed, forteller Rønnaug.

Saken fortsetter under bildene.

Alle smykkene til Rønnaug er helt unike, laget med kjærlighet – og alt gjøres for hånd – en arv Rønnaug har tatt med seg. 

Hvert eneste smykke blir nøyaktig skapt for hånd. Foto: Hyunjung Kim

– Jeg vokste opp i en tid rett etter krigen der alle kvinnene i mitt miljø var opptatt av å kunne lage noe med hendene sine og ikke kaste bort tida. Besteforeldrene mine og moren min var likedan. De lagde de nydeligste håndarbeidene. Så jeg har alltid vært glad i å lage noe med hendene mine.

– Du blir veldig glad av å skape noe. Jeg har også en utdannelse som formingslærer i bunnen, men aldri praktisert den ut over de første årene som lærer på barneskolen, forklarer hun ivrig.

Oppveksten på en vakker øy på Vestlandet har satt sitt spor. Den dag i dag setter Rønnaug stor pris på vakre ting og omgivelser og ikke minst på naturen.

– Naturen har alltid vært en viktig inspirasjonskilde for meg. Når jeg er på reise, prøver jeg alltid å finne inspirasjon og fange ideer som jeg kan bruke og videreutvikle i de landskapene og omgivelsene jeg opplever.

I atelieret i Jørgen Moesgt. 73 er det åpent for alle. 

– Jeg ønsker at folk skal kunne komme hit og se hva jeg har. Her kan de også lage seg sitt eget smykke om de har lyst til det, og folk må gjerne komme hit og se hva slags typer materialer jeg har og komme med egne ønsker. Så kan jeg lage det for dem, forklarer Rønnaug.

Til slutt. Hva ønsker du deg til jul?

– God helse for oss i familien og alle jeg er så glad i og alle mennesker generelt, avslutter Rønnaug og smiler varmt.

Se et lite bildegalleri av noen av de vakre tingene Rønnaug har her:

 

 

 

 

3600.no

Se alle innlegg