Lager restaurant med følelse av sølvgruvene

Halvor Jamtveit ved Kongsberg Skisenter har bygget om kjelleretasjen i Skikroa. Her blir det restaurant med historisk sus og følelse av sølvgruvene.

Halvor Jamtveit har sammen med sine gode medarbeidere i Kongsberg Skisenter og Geir Loe Winsrygg bygget om kjelleretasjen i Skikroa. Her blir det restaurant med historisk sus og følelse av sølvgruvene.

─ Vi ligger jo midt i indrefileten av det som en gang var Kongsberg Sølvverk! I kjelleretasjen har vi derfor bygget om til en restaurant der man kan nyte noen bedre middagsretter i lune og historiske omgivelser.

Restauranten tilbyr foreløpig samme meny som i Skikroa. På sikt ønsker Halvor å tilby tre til fire bedre middagsretter med blant annet biff, kylling og fisk på menyen. Egen kokk med tilhørende kjøkken vil også etableres på sikt.

─ Vi ønsker å vise alle våre årlige 140.000 gjester hva Kongsberg har å by på både vinterstid og sommerstid. I tillegg til å servere et bedre måltid har vi også som mål å formidle noe av den mangfoldige gruvehistorien vi har her i byen. Å få et godt samarbeid med andre attraksjoner som for eksempel Bergverksmuseet er også viktig for oss, forteller Jamtveit.

Artikkelen fortsetter under bildene.

Foto: Thomas Hegna
Foto: Thomas Hegna

Dekorert med gamle gruvebilder

Interiøret i restauranten er spartansk, enkelt og med vegger farget i gråtoner gir det et tydelig preg av sølvgruvene. Veggene er pyntet med digitaliserte fotografier fra sølvverkets tid. Bildene er levert og montert av Kopisenteret Kongsberg AS.

─ Vi har brukt Kopisenteret til mange forskjellige jobber hos oss. Gode priser, rask levering og god service, forteller Jamtveit.

Ansvarlig for dekor og montering ved Kopisenteret, Terje Thonhaugen, forteller at det er moro med slike oppdrag.

─ Vi må jo si oss veldig fornøyd med resultatet. Å formidle de gamle historiene fra sølvverket gjennom å henge opp disse fotografiene er veldig givende, særlig for en kongsberggutt. Mange fra Kongsberg har nok sett lignende bilder før, men for tilreisende og turister er dette helt nytt. Dette gir et skikkelig innblikk av hvordan livet i sølvgruvene var for de som arbeidet der inne, avslutter Thonhaguen.

Kvinnelig fotograf og geolog

At kvinnen bak mange av fotografiene som nå henger i Skisenteret var den norske geologen Wilhelmine Mimi Johnson (1890-1980) er kanskje ukjent for mange. Hun var Norges første kvinnelige geolog, utdannet bergkandidat ved Universitetet i Oslo og benyttet mye av tiden sin på fotografering i sølvgruvene på Kongsberg.

Originalbilder er fremskaffet av Geir Windsrygg.

 

 

 

3600.no

Se alle innlegg