Lærer førstehjelp på «ekte»

Det er bare skuespill. Heldigvis.

Blod kommer ut av armen hennes. Hun skjelver av smerte mens elevene rundt henne gjør så godt de kan for å hjelpe…

Takk og pris er det bare et skuespill, og smilet ligger ikke langt unna. Men hun nekter å bryte karakteren. Her er det om å gjøre å være så realistisk som mulig.

Det er «Trauma Dag» og målet for dagen er å lære elevene fra ungdomsskolen til Kongsberg International School førstehjelp i ulike scenarier.

Se bildene fra fjorårets dag her.

Tekst og foto: Kristian Løken, Mila Milburn, Ane Hertzberg, Bo Baker, Kinza Urne, Julian Hakavik og Samyuktha Veeramani, 7. til og med 9. trinn Kongsberg International School.

En av rollene elevene blir tildelt denne dagen er å spille skadet. Virkelig skadet. For du husker bedre hvis du “gjør det” enn bare leser eller skriver om det. Det er derfor vi har Trauma Dagen.

Se en større bildespesial nederst i saken.
Det kan se dramatisk ut. Men det er bare sminke (og ganske mye syltetøy).

Alle trinnene på ungdomsskolen deltar og undervisningen tilpasses det enkelte trinn. Jo høyere opp, jo vanskeligere blir scenariene og innholdet i læringen.

Undervisningen har foregått hele semesteret, men på selve Trauma Dagen, møter hele ungdomsskolen opp på Persløkka for å være ute en hel dag og lære.

Gjennom hele dagen har de fire scenarier, og hver klasse har én jobb hver av de fire scenariene.

Her handler det om å finne de skadede og behandle skaden riktig. Skadene kan variere fra hypotermi og manglende puls til brukkede bein, og i noen tilfeller indre blødninger. Så her gjelder det å være våken og huske hva man har lært.

Ofrene skal opptre som om de er skadet, og for å gjøre det så realistisk som mulig, bruker man både falskt blod (syltetøy) og andre effekter.

Bill Dwyer står klar med syltetøyet.

Superpopulært arrangement

Trauma Dagen er en dag som vi alle ser frem til, og vi kan alle takke William(Bill) Dwyer, gymlæreren på tiende trinn. Det er nemlig han som planlegger og koordinerer hele begivenheten sammen med Vegard Nygård, gymlæreren for resten av skolen.

Vi spurte begge noen spørsmål om Trauma Day og hva de synes om dagen.

– Jeg mener læring kan foregå overalt, så vi kan like så gjerne ha det her i dag. Skole kan være alt og alle steder, så lenge du lærer.

Vegard Nygård er enig:

– Jeg synes at Trauma Day er viktig dag. Ikke bare fordi vi lærer førstehjelp, men også fordi vi er ute og er sosiale sammen med hele ungdomskolen, sier Vegard.

Han er også veldig fornøyd med at elevene blir kjent med hverandre og jobber sammen. Så bra synes han arrangementet er at han anbefalte det til Asker International School – som nå har startet initiativet.

Saken fortsetter under bildet.
Neida. Han har ikke falt oppå en stubbe under sykkelturen. Det er bare skuespill.

Vi fikk også intervjuet noen 10nde klassinger. Her er svarene vi fikk:

“Hva synes du er det beste med trauma-day?”

Taran Myhre: – Jeg synes det beste er å være en som er skadet. Da kan man egentlig bare skape mye kaos og liksom få en sånn rolle, på en måte. Det er veldig morsomt også. På den måten blir man jo veldig godt kjent med alle sammen, og alle klassene jobber bra sammen.

Nora Xiangru Nicolaisen: – At man kan grille og henge med vennene sine.

Synes du trauma-dagen er viktig?

Taran Myhre: – Jeg synes det er viktig, fordi vi må lære dette uansett og jeg synes det er viktig at skolen faktisk har satt pris på å ta en sånn her dag istedenfor bare en vanlig prøve. Siden da lærer vi mye når vi må gjennomføre noe ‘live’.

Saja Imad Abdien: – Ja, det synes jeg. Vi lærer masse førstehjelp, vi lærer hvordan vi skal behandle hverandre og hvordan vi hjelper hverandre. Det er veldig viktig!

Nicklas Kai-Lee Bjørnsrud: – Jeg synes Trauma-dagen er viktig fordi vi får lære førstehjelp og helsedelen av gym.

Vi synes førstehjelp er en av de viktigste tingene som skal undervises. Det redder bokstavelig talt liv, og de realistiske scenariene forbereder elevene på katastrofer som kan skje med hvem som helst. Det brede spekteret av førstehjelpsteknikker som det undervises i, gir studentene alt de trenger for å redde et liv. Trauma Dagen gir elevene en helt ny måte å lære på som få skoler velger å bruke.

Trauma Dagen er en årlig begivenhet, og alle studentene i KIS gleder seg allerede til neste års Trauma Dag.

 

Se bildene fra dagen her:

 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg