Kutter kostnader for offshorebransjen

Stor tro på fremtiden. Fra venstre: Christopher Carlsen, Michal Lamentowicz, Christoffer Schack, Anette Evensen, Mario Zuvela, Valentina Lebedeva, Alexandr Tcacenco og Torgeir Bræin. Foto: Anniken Tangerud

Det Kongsberg Ferrotech er i ferd med å skape, er det ingen som har gjort før dem.

Kongsberg Ferrotech har funnet en ny anvendelse av Kongsbergs unike kompetanse.

Da Luis De La Torre for syv år siden fikk en forespørsel om han kunne finne en løsning som kunne vedlikeholde og reparere rør under vann, fikk han en briljant idé.

Spanjolen hadde jobbet med det samme på land i Malaysia i over 15 år og etter noen år med intensivt arbeid laget han en løsning og en prototype han patenterte.

I prosessen med å finne en samarbeidspartner som kunne raffinere prototypen og få den til å fungere i en offshoreoperasjon, endte han til slutt med å ta kontakt med det industribaserte innovasjonsselskapet Kongsberg Innovasjon som har sin base i hjertet av Kongsberg Teknologipark.

Ved hjelp av Kongsberg Innovasjon fant han kompetansen han trengte for å gå fra en god idé til et høyteknologisk produkt som faktisk vil fungere i et ekstremt krevende offshore miljø. Kongsberg Innovasjon kobler nemlig oppstartsselskaper med kompetanse og ressurser fra etablert high-tech industri.

Resultatet ble ett nytt selskap, Kongsberg Ferrotech, og i dag, tre år senere, er de seks ansatte, i tillegg til gründeren selv og i perioder en rekke innleide ressurser via forskjellige underleverandører.

Fikk muligheten til å bli med på noe unikt. 

Vi treffer daglig leder Christopher Carlsen og han forteller ivrig om eventyret han nå er en del av.

 Her fikk jeg muligheten til å være med på å lage noe fra bunnen av. Noe som ingen andre hadde gjort før. Så både organisasjonen og produktet fanget interessen min. Dette er Systems Engineering i praksis, så denne sjansen ville jeg ta, uttaler 45-åringen som hadde jobbet i TechnipFMC i ni år før han takket ja til lederstillingen.

Ny uniform er på plass. Her demonstrert ved Kristina Bjørnsrud. Foto: Ingvild Sedahl

Den 1. september har han jobbet her i nøyaktig to år.

Arbeidet med å lede et gründerselskap som utvikler en løsning som kostnadseffektivt både inspiserer, kartlegger skader og reparerer rørene i et kontrollert miljø under vann, syntes han er både inspirerende og moro.

Jeg synes det å være leder er gøyalt og det var jo en del av den utfordringen som jeg hadde lyst til å ta tak i. En ting er det å være med på å utvikle noe, en annen ting er det å samtidig være med på å utvikle en organisasjon.

For første gang i livet mitt føler jeg at jeg lever av det jeg gjør. Det er noe jeg aldri har gjort før og jeg er veldig stolt av det vi har fått til, understreker 45-åringen.

 

Etter hvert som tiden gikk vokste selskapet seg ut av Kongsberg Innovasjons inkubatorprogram, som gir startups ekspertise og bistand på veien til vekst.

På to år har vi levert mer enn 11 årsverk med utviklingsarbeid. Så vi har skapt betydelig aktivitet i regionen og i Norge, forteller han stolt.

Det er mange brikker som må på plass før løsningen ser dagens lys, men Carlsen ser positivt på tiden som kommer.

– Nå, etter å ha testet prototyper i vinter, er jeg sikker på at løsningen vår vil gjøre det den skal. Samtidig har vi sett at teknologien vi har tatt frem har anvendelsesområder langt ut over det vi opprinnelig så for oss. Patentering og beskyttelse av disse ideene har også vært veldig lærerikt. 

I løpet av den kommende vinteren skal prototypen, som går under navnet Oktapous, gjennom flere tester og allerede neste sommer skal den i sjøen i Malaysia.

– Det har gått imponerende raskt og jeg legger ikke skjul på at testene blir både nervepirrende og spennende. Går alt som det skal, vil vi i løpet av neste høst videreutvikle prototypen til den første kommersielle versjonen – som skal ha alle kvalitetene som trengs for å bære navnet vårt. 

– Vi er de eneste på verdensbasis som holder på med dette og det er inspirerende, uttaler 45-åringen motivert og legger til at han mener Kongsberg kanskje er det stedet i verden som er best tilrettelagt for et slikt prosjekt.

Teknisk sjef Torgeir Bræin og sjefsdesigner Valentina Lebedeva monterer prototypen. Foto: Kongsberg Ferrotech

Unikt miljø på Kongsberg

Christopher understreker at prosessen de har vært gjennom er et direkte resultat av miljøet her på Kongsberg. Fordelene ved samarbeidet med Kongsberg Innovasjon og Teknologiparken er mange.

Miljøet her er helt unikt. Alle gjestene vi har hatt på besøk, alle de vi har presentert dette for, forteller at de ikke vet om eller har sett noe tilsvarende i hele verden, skryter Carlsen og fortsetter:

Vi har teknologiske utfordringer i mange forskjellige disipliner. Om det så er rent mekanisk, elektronikk, programvare, komposittreparasjoner, fysikk eller reguleringsteknikk, har vi behov for kompetanse over et veldig bredt spekter.

– Her har vi tilgang til verdens beste kompetanse innen veldig mange forskjellige områder. Gjennom Kongsberg Innovasjon får vil tilgang til verdens fremste kompetanse fra selskaper som TechnipFMC, Semcon Devotek, Kongsberg Gruppen, med flere. Dette samarbeidet har vært en forutsetning for at vi har kommet så langt, og ikke minst for at kunder og internasjonale partnere har tro på at vi skal få til det vi sier.

Selv store internasjonale aktører viser til hvordan Kongsbergmiljøet klarer å samarbeide om innovasjon og knoppskyting – til tross for at man er konkurrenter ellers.

Teknologi som tjeneste

Det Kongsberg Ferrotech skal leve av i fremtiden er å levere reparasjoner og Carlsen har klokketro på selskapet.

– Vi tror at den kompetansen og teknologien vi kan tilby blir kjempebutikk. Det at vi selger reparasjonen, og ikke roboten, altså technology as a service, gir oss et fortrinn. Samtidig ønsker vi å bli priset etter hva alternativene koster og tar sikte på å kutte kostnadene i bransjen med opptil femti prosent.

Den daglige lederen peker på flere faktorer som gjør arbeidet inspirerende.

– Ved siden av å drive med noe unikt, har vi fått en enestående frihet og mulighet til å tenke utenfor gitte rammer, skryter Carlsen som er imponert av Luis sin måte å lede selskapet på.

 En annen veldig viktig årsak til at vi har kommet så langt som vi har i år, er vår tekniske sjef Torgeir Bræin som kom inn på nyåret. Torgeir kommer fra FMC-miljøet og er ekstremt erfaren etter mange år i teknologi-selskaper.

Men den største bekreftelsen Kongsberg Ferrotech hittil har fått på sin suksess, kom i våres.

Vi signerte en avtale med en stor internasjonal partner om samarbeid for å tilby tjenesten vår i Malaysia. Så vi er mer enn klare til å revolusjonere bransjen, avslutter Carlsen.

 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg