Kunst på Labro

Oddvind Ørbeck (93) har et galleri på Labro, i det gamle fløtebygget. Der henger han opp sine egne malerier, inspirert av både farger og kultur.

Av: Hanna Sundling og Benjamin Holter

Oddvar Ørbeck komponerer kunstutstillingene på Labro Art, men han har også sitt eget galleri på Labro.

Inne i galleriet henger det bilder oppetter alle veggene, og noen bilder er lent opp mot hverandre på gulvet. Det er både malerier landskap, og av mennesker.

Felles for alle maleriene er at de er vakre og fulle av energi, samt at de er laget av noen med kjærlighet for folk, kunst og kultur.

Selvportretter

Dette bildet er satt sammen av tre selvportretter.

Det første portrettet er et Oddvar har malt av seg selv slik han ser ut nå, med skjegg og alt. Bildene over er ham selv i sine fremtidige liv.

Han forteller at han har hatt mange liv før dette, og at utviklingen til hans karakter på bildene forteller om hvordan han kanskje kan endre seg i liv han kommer til å ha i fremtiden.

 

Bildet framstiller en person som løfter ut armen sin for å vise frem klærne sine. For å male denne karakteren dro Oddvind inspirasjon fra et afrikansk plagg, kalt «kaftaner», fra Marokko. De passer til alt: de kan være laget av silke, så du kan bruke dem som festklær; de kan også være laget av et tøffere stoff, lignende det i arbeidsklær; du kan også bruke dem som klær i ditt daglige liv.

Dette bildet viser en mann med et mørkt ansikt og brede skuldre. Mannen har tomme, mørke øyne. Det er inspirert av en gatefeier Oddvind møtte på sin reise til Paris.

Oddvind forteller at han reiste dit, ikke ut av interesse for restauranter og turistattraksjoner; det som pirret hans oppmerksomhet var folkene der nede. Denne gatefeieren er beskrevet som en kraftig mann som bar på en liten sopelime og forsiktig ryddet søppel. Oddvind fant ham meget spennende.

– Det var en stor kontrast mellom styrken mannen utstrålte og den litt usle arbeidssituasjonen hans, forklarer Oddvar.

Øynene til mannen på maleriet er mørke, og han ser ut som han bærer på mye sorg. Dette er grunnet Afrikas dystre historie, kan Oddvar fortelle.

Ørbeck liker å leke med farger, og flere av bildene hans ble skapt ved at han bare begynte å male noen farger på et lerret og bygde det ut til en skikkelse eller et landskap. Han er også glad i å komponere bildene han henger opp så de komplimenterer hverandre.

Oddvind’s kone skrev dikt, og før hun døde hadde de en plan om å gi ut en bok med det hun skrev, sammen med noen av hans tegninger. Denne boken fikk hun dessverre ikke blitt med på å lage. Etter hennes bortgang bestemte Oddvind seg for å skrive boka; det ble hans «sørgearbeid», ifølge ham selv. Boken består av en samling dikt og tegninger, inkludert noen av Oddvinds egne dikt. Du kan finne boken i hans galleri.

Det er verdt det å stikke innom både galleriet hans og Labro Art, og slå av en prat. Oddvind kan mye om kunst, og det er utrolig spennende å høre på.

3600.no

Se alle innlegg