Kunst er for alle!

Stolte utstillere. Fra venstre: Tora Myhra, Jøran Bergerud, Solveig Aanestad Olsen, Gerd-Turid Grimdalen og Liv Hansen. Foto: Privat

– Gleden for å skape og være kreativ forsvinner ikke med alderen.

Høsten 2018 fikk to damer som bor på Glitre Bofellesskap lyst til å begynne å male. Det var bare det at det var litt vanskelig å komme i gang med det praktiske.

Gry Hege Østern og Guro Taksrud fra Praktisk Bistand i Kongsberg Kommune og Jøran Bergerud fra Glitre Bofellesskap så mulighetene for et samarbeid.

– I samtale med min leder, Guro Taksrud, ville jeg gjerne bistå med å komme i gang, samt assistere en formiddag i uken, forteller Gry Hege Østern fra Praktisk Bistand entusiastisk.

Glitre Bofelleskap hadde lokalene og midlene og det tok ikke lang tid før malergruppen Løvetann så dagens lys.

Gry Hege Østern (til høyre) er stolt over hva de har fått til i samarbeid med Glitre Bofellesskap. Foto: Privat

Mestrings- og skaperglede

Fire flinke damer har siden den gang vært «den harde kjerne» og fredag 22. mars stilte Liv Hanssen, Solveig Aannestad Olsen, Gerd Turid Grimdalen og Tora Kristine Myhra ut bildene til et imponert publikum.

– Den eldste er 97 år, og gjennomsnittsalderen er 89. Imponerende! stråler Gry Hege stolt og fortsetter:

– Mange damer i den aldersgruppen har gjort mye med hendene, strikket, heklet og sydd og for gleden og nødvendighetens skyld. Dette er ikke så lett lenger for mange, men å male er en aktivitet som kan mestres.

– Gleden for å skape og være kreativ forsvinner ikke med alderen, understreker hun varmt.

Opptil flere av bildene ble solgt under utstillingen. Foto: Privat

Også de pårørende blir rørt av initiativet.

– De har fortalt at de er glade for aktiviteten for sine kjære. Damene snakker om maleklubben med glede og de er stolte av bildene de skaper.

Selv ansatte i helse og omsorg i Kongsberg har sluttet innom for å se damene i sving.

– De blir både inspirert til selv å prøve samt mektig imponert over hva de får til på lerretet. Kunst er ikke bare for kunstnere, kunst er for alle! smiler Gry Hege.

Ja, for det er lett å bli sittende foran TVn, især vinterstid hvor snø og dårlig føre holder mange innendørs.

Foto: Privat

– Så en aktivitet som ikke krever for mye fysisk er en kjærkommen ting.

– Utholdenheten forsvinner stille og rolig med alderen, og jeg ser at en formiddag i uken er godt nok. Man blir sliten på en god måte. Det er god stemning i gruppen og de er riktig flinke til å gi hverandre ros.

 

Tilbakemeldingene fra de nye kunstnerne er bare positive. Det handler om å lære noe nytt, få bruke sin kreativitet, og skape noe varig.

Faktisk solgte en av damene hele 17 bilder under utstillingen.

– Det er jo kjempefantastisk. Jeg ble helt overveldet, avslutter Gry Hege.

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg