Kua mi, jeg takker deg.

Som du kanskje har lest i et av mine tidligere innlegg, jobber jeg også som fødselsfotograf. Det er fantastisk å være vitne til at et helt nytt liv kommer til, og jeg har felt mange tårer skjult bak kameraet.

Tekst og foto: Maria Vatne

Men det er ikke bare menneskefødsler som rører meg. Jeg bor på en gård, og vi har hatt Telemarksfe til “husbruk” siden 2011. I løpet av disse årene har vi hatt fem kalvefødsler på gården, den siste bare for en uke siden.

Det er store begivenheter!

Så langt det har latt seg gjøre har jeg fotografert litt også ved disse – når jeg ikke måtte være jordmorassistent for mannen min. Tre av kalvene har trengt litt hjelp for å komme til verden, så noen av bildene har også blitt tatt av min eldste datter Ronja. Man skal jo tidlig krøkes som god fødselsfotograf skal bli!

En ting som traff meg så veldig da vi hadde vår første kalvefødsel på gården, var hvor mye jeg som mor identifiserte meg med prosessen kua vår gikk gjennom. Både kroppsbevegelser, sammentrekningene, og lydene hun laget, var veldig universelle for hvordan vi kvinner føder.

Og det er så sterkt! Når kalven er født, kommer mamma-lydene: Nydelige, milde lyder fra den nybakte mammaen, lokkelyder som sikrer den første tilknytningen mellom henne og kalven. Disse lydene lager hun i mange måneder fremover, når de er ute på beite sammen, så hun sørger for at kalven vet hvor hun er. De ligner ikke på noen andre lyder. Vi lar ku og kalv gå sammen hele tiden; det er nok melk til alle, både oss og den lille. Så får de leve sammen som naturen har ment.

Vi lager yoghurt og smøreost, og får nyte melk rett fra kua i flere måneder. Det er mye jobb å ha dyr, men det er så verdt det.

Mannen min pleier å si at hvis du har ei ku, da er du rik. Det er så sant!

– Hilsen Maria, med melkebart.

Titt gjerne innom meg på mine nettsider bygdefotografen.nowildandfree.no (bloggen min) og birth.no (fødselsfotografier). Du kan også finne meg på facebook.com/bygdefotografen og /fodselsfoto. Håper vi sees!

3600.no

Se alle innlegg