Kortreiste opplevelser: Myntverksutstillingen

[huge_it_slider id=»39″]

 

Kongsberg er en by full av spennende historie. Selv om denne historien har blitt servert oss om og om igjen opp gjennom årene, er det alltid spennende å ta turen til Bergverksmuseet for å lære litt mer om byen vi alle er så glade i.

Kortreiste opplevelser: Myntverksutstillingen

Tekst og foto: Christian Høiberg

Historisk er byen mest kjent for sølvgruvene og myntproduksjonen.

På myntverksutstillingen kan du se hvordan mynter ble preget fra 1600-tallet og frem til i dag, fra Christian IV’s sølvdalere frem til dagens nikkelmynter. Av kongsbergsølv er det preget mynt helt siden 1624. De første myntene ble preget i København, og fra 1628 ble pregingen gjort i Christiania. Men fra 1686 er alle norske mynter preget på Den Kongelige Mynt og Det norske Myntverket på Kongsberg.

Myntproduksjon gjennom århundrer!

Utstillingen viser myntproduksjon og utviklingen i faget gjennom århundrene. På de aller første myntene preget med sølv fra Kongsberg stod det: ”Benedictio Domini Divites Facit”. Dette betyr ”Herrens velsignelse gjør rik” og henviste til sølvforekomstene som da var avdekket i Kongsberg.

Kilde: http://norsk-bergverksmuseum.no/den-kongelige-mynts-museum/

 

 

Bjørn Isaksen

Daglig leder, journalist og fotograf i Kongsberg Community AS og Nettmagasinet 3600.no. Utdannet i markedsføring og har bred arbeidserfaring innen IT og journalistikk.

Se alle innlegg