Korps for alle

Foto: Bjørn Isaksen

Du har sikkert både sett og hørt dem i 17. mai-toget? Kongsberg har flere korps, så her i byen er det gode muligheter for å utfolde seg musikalsk for både store og små.

Henriette Louise Meum (9) i Kongsberg Guttemusikkorps, Henrik Gilen (40) i Kongsberg Våpenfabrikks Musikkorps og Svein Olav Hoff (65) i Kongsberg Byorkester er helt enig om at korps er gøy – og veldig sosialt.

Klarer ikke å slutte

Svein Olav spiller baritonsaksofon i Byorkesteret, hvor han har vært med siden 1968.

– Jeg forsøkte å legge inn årene en gang da barna var små og jeg hadde korpslederjobb i Kongsberg Guttemusikkorps, men jeg fikk det rett og slett ikke til, sier mannen som har spilt i korps helt fra han var åtte år.

Svein Olav begynte sin korpskarriere i Kongsberg Guttemusikkorps, hvor han spilte klarinett. Han var siden innom tenorsaksofon før han endte opp med å spille barytonsaksofon. I studietiden var han med i Molde Janitsjar og i militærtjenesten spilte han i Målselv Musikklag.

Heller ikke Henrik Gilen, som spiller walthorn i Kongsberg Våpenfabrikks Musikkorps, har noen planer om å legge hornet på hylla. Han begynte sin karriere i Kongsgårdmoen Skolekorps i en alder av syv år, var deretter ett år i Hans Majestet Kongens Gardes musikkorps, for så å spille i Kongsberg Våpenfabrikks Musikkorps.

Ni år gamle Henriette spiller kornett i Kongsberg Guttemusikkorps, og har spilt i snart to år nå.

– Det beste med å spille i korps er å få nye venner, å spille og å leke i pausen, forteller Henriette, som er på korpsøving en gang i uken.

Guttemusikken

Korps er sosialt

De tre musikantene trekker fram det sosiale som noe av det beste med korpslivet. Du treffer mange nye folk og får nye venner når du spiller i korps.

– Jeg har mange venner som spiller i korps, og jeg har blitt kjent med mange av dem på korpsøvelsene, sier Henriette.

– Jeg har også fått mange venner av å spille i korps. Mange av de jeg spilte med i skolekorpset har sluttet av forskjellige årsaker, men det er fortsatt noen av oss igjen, forteller Henrik.

I voksen alder synes han også at korpsøvelser er et fint sted å koble av og bare konsentrere seg om å spille og lage musikk.

– Det er også veldig viktig for trivselen å ha en god dirigent, og det har vi heldigvis, sier Svein Olav. Korpslivets høydepunkter Henrik synes det beste med å spille i korps er å mestre nye ting, å få til et nytt stykke og å takle nye musikalske utfordringer.

– Korps er jo et lagspill, hvor hver stemme teller. Du kan ikke gjemme deg bak noen andre, sier Svein Olav.

Han nevner nyttårskonserten og NM i janitsjar som noen av de musikalske høydepunktene i løpet av året. I tillegg til at 17. mai er et høydepunkt hvor korpset får vist seg fram.

– Har du barn og skal spille i korps på 17. mai så faller jo mye på den andre parten, så det vil jeg berømme alle partnere til korpsspillere for, sier Svein Olav.

Henriette gleder seg til årets korpstur, og synes 17. mai er helt topp – både fordi hun får marsjere og fordi hun får spise is.

– I juniorkorpset er man også stor nok til å reise på overnattingstur, og i sommer skal vi til Dyreparken i Kristiansand. Det gleder jeg meg skikkelig til, forteller Henriette.

Korps hele livet

De tre musikantene er alle enige om at korps ikke er noe du blir for gammel til.

– Så lenge du hører og ser, blir du ikke for gammel til å spille i korps, mener Henrik.

– Ja, korps er en hobby du kan drive med fra du er bitteliten til du knapt kan gå. Men du kan ikke slutte å øve. Det blir ikke noe mindre krevende etter hvert som du blir eldre, erfarer Svein Olav.

– De som er åtte år og eldre kan spille i korps, sier Henriette.

Når Kongsberg Byorkester nå feirer 100-årsjubileum er Svein Olav Hoff en av to korpsmusikanter som også var med på 50-årsjubileumet.

– Håkon Stordalen og jeg har vært med på både 50- og 100-årsjubileum for Kongsberg Byorkester, forteller han.

Kongsberg Våpenfabrikks Musikkorps

www.kvmusikken.no

KV-musikken ble stiftet i 1930, og er korpset for deg som ønsker musikalske utfordringer innenfor rammen av showkonserter, med profesjonell produksjon og nasjonalt og internasjonalt kjente artister.

Kongsberg Byorkester

byorkesteret.no

Kongsberg Byorkester ble stiftet i 1919 og har vært en aktiv kulturaktør i byen i 100 år. De er et orkester med variasjon, utvikling og kvalitet som grunnlag for felles musikkglede og sosialt fellesskap.

Kongsberg Guttemusikkorps

www.kgmk.no

Kongsberg Guttemusikkorps ble stiftet 12. januar 1911 og består i dag av gutter og jenter i alderen 8 til 19 år. Korpset har i dag cirka 100 aktive medlemmer fordelt på aspirant-, junior- og hovedkorps

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg