Kongsbergvotten – maske for maske

Foto: Hyunjung Kim

Visste du at det finnes flere utgaver av Kongsbergvotten? Her får du oppskriften til én av dem.

Tekst og design: Åse Huslænde

Designet av Åse Huslænde finner du denne nydelige utgaven av Kongsbergvotten. De ulike symbolene har sine naturlige årsaker:  Kongsberg ble grunnlagt av Christian IV i 1624, da sølvet ble funnet. Ag er det kjemiske tegnet for sølv, K er byen, åttebladrosa er Husflidslagets logo, krona i toppen er kronene i Håvet.

Oppskrift:

Garn: Rauma strikkegarn tretråders, 2 nøster av bunnfargen, et nøste i kontrastfarge.
Pinner: strømpepinner nr 2,5 til vrangbord og pinne nr 3 til resten av votten.
Forkortelser og forklaringer: mønsterpartiene på votten har lange trådsprang, flett kontrasttråden inn for minimum hver 5. maske. M= maske, omg = omgang, diag= diagram Innsiden av votten har to m mer enn oversiden, det betyr at det må felles en gang ekstra på denne siden i tuppen. Kantm i kontrastfargen blir liggende som avslutning på oversiden av votten.

Legg opp 52 m på pinne nr 2,5 med bunnfargen. Strikk to rette og to vrange 18 omg. Skift til kontrastfargen og strikk to omg med denne, deretter 4 omg bunnfarge, to omg kontrastfarge, og tilslutt 6 omg bunnfarge.

Skift til pinne nr 3 og fortsett etter diagrammet. Til tommelkile legges ut en m i kontrastfargen hver side av en m i bunnfargen, slik at antallet m øker med to til i alt 54 m. En hvit maske skal følge på hver side av tommelkilen. Mellom hvert utlegg til tommel strikkes 4 omg, i alt 4 ggr.

NB! Huske å strikke tommel til venstre og høyre hånd.

Når tommelkilen er øket til 9 m, strikkes inn en tråd i avvikende farge over de 9 m, som trekkes ut når tommel skal strikkes ferdig. Flytt de 9 m tilbake på pinnen og strikk omg ferdig etter diag.

Votten strikkes opp til felling, innenfor kantm på starten av pinnen tas en m løs av, den neste strikkes og den løse trekkes over, på slutten av pinnen strikkes to m rett sammen.

Tommel: Ta opp de 9 m fra tommelkilen som er strikket i avvikende farge. Trekk ut tråden. Plukk opp de 9 m på baksiden av tommelen og to i hver side, i alt 22 m.
Strikk etter diagrammet slik at det stemmer med resten av mønsteret på innsiden av tommelen. Fell tommel på samme måte som på votten innenfor kantmaskene. La den hvite masken følge kanten og fell i kontrastfargen innenfor.

For de andre oppskriftene, kan du ta kontakt med Strikkestua i Kirkegata.

Alle foto: Hyunjung Kim:

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg