Kongsbergvenn og tidligere festivalsjef Tore Flesjø

Foto: Terje Mosnes

– Sommeren blir ikke komplett før jeg har vært på Kongsberg Jazzfestival.

Tidligere festivalsjef og Kongsbergvenn Tore Flesjø gleder seg til årets festival. Han ser frem til fine dager i Kongsberg med god kvalitetsmusikk og til gjensyn med venner og kjente.

Festivalen er viktig langt utenfor Kongsbergs grenser.
Tore er blant de festivalsjefene som har sittet lengst ved roret. Hele 10 år ble det. I perioden som festivalsjef fikk han et nært og godt forhold til Kongsberg, noe som gjør at han kjenner byen godt.

– Kunnskapen, samholdet og dugnadsånden i Kongsberg og i festivalen er uvurderlig. Det enorme arbeidet som legges ned er ikke bare viktig for byen og byens befolkning, dette er viktig for hele regionen, jazznorge, musikere og næringslivet. De helt spesielle møtene som oppstår mellom mennesker og kunst og alle de gode opplevelsene man bare opplever der og da, er ofte magiske. Dette gjør Kongsberg og Kongsberg Jazzfestival helt spesiell, forteller han.

Kongsberg Jazzfestival er unik.

Tore har mye godt å si om Kongsberg Jazzfestival.

– Den solide basisen i samtidsjazz er utvilsomt Kongsberg Jazzfestival sin store styrke, sier Tore.

– Jeg vil også trekke frem de positive frivillige som møter sitt store publikum, musikere og gjester med åpne armer år etter år og i generasjon etter generasjon. I min periode fikk jeg være med på å flytte festivalen ut i byen. Både til Festivalgata og til den mytiske Pavescenen på Vestsida. I all beskjedenhet vil jeg nok påstå at dette var et gjennombrudd for å få hele byen med på jazzfest.

Mange sterke navn på årets plakat – vanskelig å velge.

Foto: Terje Mosnes

Når vi ber Tore om å trekke frem noe av det han gleder seg mest til i årets festivalprogram, er listen lang og han sliter med å plukke ut blant de mange godbitene.

– Det er vanskelig å velge, men jeg vil blant annet andre nevne Chick Corea Electric, Susanna Wallumrød, Morten Qvenild og Ola Kvernberg/Jason Moran. På Energimølla gleder jeg meg til å høre Art Ensemble of Chicago, Megalodon Collective og Denada. Jubileumskonserten med evigunge Karin Krog tror jeg også blir en stor opplevelse. Den nye norske filmen «Chick Corea: The Musician», som Arne B. Rostad har laget, ligger også inne i kjøreplanen. Jeg skal selvfølgelig også rekker flere av de unge banda som skal presenteres i Jazzboks midt i «rundkjøringa» – fremtiden i norsk jazz, forteller han entusiastisk.

Fra aktiv jobbtilværelse til aktiv pensjonisttilværelse
Tore Flesjø ledet Kongsberg Jazzfestival i perioden fra 1992 til 2002 før han overtok jobben som daglig leder i Norsk Jazzforum – jazzens paraplyorganisasjon i Norge.

Tore har også vært daglig leder ved det meget anerkjente Galleri F 15 på Jeløya, en av de eldste og mest tradisjonsrike institusjonene for formidling av samtidskunst i Norge.

Selv om Tore i dag er pensjonist, ligger han ikke på latsiden. Hans store interesse for kunst og kultur gjør at han stadig er å se på konserter og utstillinger. Han sitter også i styret til Trondheim jazzfestival og Glogerfestspillene i Kongsberg.

– Det er hyggelig å kunne bidra med den kunnskap og erfaring jeg har fra blant annet Galleri F15, Kongsberg Jazzfestival og Norsk Jazzforum selv om jeg formelt er pensjonist.

Tore avslutter med å si:

– Det å føle at den kulturinteresserte Christian den 4s ånd fortsatt er levende i Kongsberg er stort. Lenge leve jazzen i Kongsberg og lykke til med årets festival!

3600.no

Se alle innlegg