Elvelangs 2018 satte Kongsberg på hodet for en kveld.

22. september, 2018, deltok over 2500 Kongsbergensere i byens aller første Elvelangs – og FOR en fantastisk opplevelse det var!

Se et flott bildegalleri nederst i saken.

Høsten bød sitt fineste vær og idet tussmørket senket seg, våknet byen til et yrende liv og varme langs løypas mange spennende kulturinnslag.

Og makan til folkehav! Både de eldre, ungdommen og barna kom seg ut på tur denne septemberkvelden og til tider var det nesten som om å gå i 17. mai tog.

Flammene til 1500 fakler viste vei langs den 4 kilometer lange løypa og vi fikk oppleve alt fra teater, korpsmusikk, kunstinstallasjoner, lysmagi, kor, blomsterarrangement, vevskunst, dekorasjoner laget av skolebarn til dans ute på en av øyene.

At publikum likte arrangementet, er en underdrivelse: 

«Kjempeflott opplevelse. Håper dette blir en tradisjon – gleder meg til neste gang».

«Takk for en fin kveld, veldig flott iniativ. Gøy å se så mange tok turen ut og lagde magi langs elvebredden i Kongsberg».

«Fantastisk flott ! Dette må vel kalles vellykket / full klaff / 100% !! For en jobb som er lagt ned. Kjempefin kveld med utrolig mye folk! Gleder meg til neste år !!»

«Ikke siden jazzen har det vært så mange folk å se i byen! God stemning, alle aldre representert og ikke minst veldig mye fint å se og høre! Håper dette blir et fast høstinnslag! KongsBergtatt»

… er noen av de takknemlige og utelukkende positive tilbakemeldingene de har fått på Facebook.

Tassy Thompson og Frederik Hovland Dalen fra Kulturskolen overrekker en gave til primus motor Cathrine Kvitnes. Foto: Bjørn Isaksen

Sliten, men stolt

For tenk. Det hele startet med en drøm hos Cathrine Kvitnes. Bare les vårt aller første intervju med henne den 1. desember i fjor: De vil sette Kongsberg på Elvelangskartet. 

Nå har drømmen kommet i oppfyllelse og det er en sliten, men lykkelig, Cathrine vi snakker med i ettertid.

– Akkurat nå er kroppen og skuldrene så stive og støle at jeg enda ikke har fått muligheten til å senke de enda, ler hun.

– Men jeg er helt satt ut over hvor mange som kom! Vi hadde 2500 refleksbånd som vi delte ut til hver enkelt ved start. Disse gikk vi tomme for kvart over åtte på kvelden og da rant det fremdeles inn publikummere. I tillegg var det mange vi ikke fikk fanget opp ved starten, forteller hun stolt.

Kvitnes er ydmyk og stolt over å ha fått så mange hyggelige tilbakemeldinger i etterkant.

– Det er helt rått å se det engasjementet fra folket! På Facebook er det utelukkende bare positive kommentarer, det er blitt sammenlignet med en folkefest på linje med Jazzen.

Cathrine sender også en stor takk til Tassy Thompson som fungerte som en kreativ leder for prosjektet.

– Hun var en fantastisk ressurs. Hun gjorde alt arbeidet med kartet og det visuelle, inkludert logoen, og snudde huset sitt på hodet for å arrangere workshops, smiler hun.

Tassy er like imponert av Cathrine og da vi spør hva Tassy følte underveis, fylles hun av beundring.

– Jeg er i ærefrykt! Av samfunnet, av de frivillige og mest av alt den modige, inspirerende Cathrine! forteller hun.

En tsunami av talenter

For Tassy overgikk arrangementet alle forventninger.

– Vi var vitne til en tsunami av talenter og en sterk, frivillig og selvstendig dugnadsevne. Vi var avhengig av generøsitet, tillit og ansvarsfølelse fra den yngste deltakeren til hele kommunen, og det gikk så bra.

For Tassy og Cathrine var det viktig å få til en blanding av små og store elementer og at arrangementet skulle bære essensen av publikumdeltakelse og samarbeid i fellesskap.

– Vi ville at lokalbefolkningen i alle aldre skulle komme ut og ta med smilet og kreativiteten for å lyse opp elvebredden før den mørke vinteren.

Tassy tror mye av suksessen skyldes Cathrine selv og den norske dugnadssjelen.

– For meg ligger mye av årsaken hos Cathrines fantastiske produksjonsevne og hva jeg daglig ser som «innflytter»: den utrolige norske evnen til selvbestemmelse og samfunnsansvar. Hver deltakergruppe måtte klare seg selv og samarbeide med de andre og det funket.

Hva nå?

Skal vi tro Cathrine og Tassy, kan vi glede oss til en ny folkefest neste år også. 

– Det har allerede kommet påmeldinger til både deltakere og publikum, så det spørs nok om vi må prøve oss på en gjentakelse til neste år! forteller Cathrine.

– Nå ønsker vi å høre hva byens befolkning: hva ønsker de å ta med til elven til neste år? Vi trenger morsomme ideer, små ideer, små samarbeid og store forbindelser. Forslagene har allerede flommet inn, legger Tassy til.

Avslutningsvis spurte vi Cathrine hva som skal til for å få dette til å gå rundt neste gang. 

– Her kunne jeg nok laget et eget leserinnlegg, smiler hun og fortsetter:

– Kongsberg må våge å ta del i det, både næringsliv, publikum og bidragsytere. Største utfordringen i år handlet om å forklare hva dette er og hva det dreier seg om. Og jeg syns vi fikk frem budskapet godt under helgens arrangement: «Når man står sammen om noe og skaper et samarbeid så klarer man å inkludere byen på flere nivå».

– Vi må utnytte hverandre slik at alle kan bidra ved at næringslivet gir midler til for eksempel et fotballag mot at de kan stille som frivillig, eller om noen skaper et samarbeid med en kaffebar slik at de kan de får midler nok til å kunne dele ut gratis kaffe, eller å skape samarbeid mellom byens kulturliv og byens teknologiske side.

– La oss få en kveld i året hvor fokuset handler om å være sammen, enten som familie, som venner eller som kjæreste – og oppleve urban, stemningsfull natur uten «kjøps-mas» fra utsalgsboder o.l. og la heller publikum utnytte byens serveringssteder, enten ved å gjøre en helaften ut av det med middag før eller etter. Eller at man går å kjøper seg en kaffe og tar med seg på veien, eller om man velger å la det være – for da har du mulighet til å velge selv.

– For at Elvelangs i Kongsberg skal overleve må det få fortsette å være et positivt og gratis arrangement – et lavterskeltilbud som kan kombinerer folkehelse, kultur og teknologi. En arena hvor vi kan fremme byens mangfold, hvor mennesker kan møtes på tvers og kan skape et samarbeid.

– Som Freddy Kalas i Blime: «Nå som vi er flere, så kan vi inspirere og vise en verden (et Kongsberg) som spiller på lag»

Bildegalleri

Se 27 bilder tatt av Bjørn Isaksen her:

 

Se en filmsnutt av Blandakorpset her (obs. tatt med mobil):

 

 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg