Se musikkvideo: «Kongsbergsangen med Kongsbergfjes» lenger ned i saken

22. desember: Drekkedagsnatta

Video: Visual Garden

Nå som vi går inn i julehøytiden, tar vi for oss noen tradisjoner som angår julen både nasjonalt så vel som lokalt. Det faller seg naturlig å starte det hele med Drekkedagsnatta som feires i Kongsberg den 22. desember hvert år.

Les også: Bli med da barn i Kongsberg feiret Lucia

3600gruve3
Kongsberg sølvverk regnes som Norges største bedrift i førindustriell tid og nådde et omfang av om lag 1000 km gruveganger, 300 sjakter og mellom 1500 og 2000 skjerp.

Dette er en stolt tradisjon som har røtter helt tilbake fra 1600-tallet og driften i sølvgruvene. Det var på denne dagen gruvearbeiderne hadde sin siste arbeidsdag før jul og kunne ta seg en velfortjent juleferie fra det tunge arbeidet. Da dagen var omme gikk de ned fra gruvene i et langt fakkeltog – og de som var nede i byen kunne se arbeiderne komme ned fra fjellet.

Fakkeltoget endte på kirketorget. Der fikk de utdelt lønn, og ble gjenforent med familien de hadde vært borte fra over lengre tid. Denne dagen skulle feires, og det gjerne med noe godt i glasset – for nå var det endelig jul! Derav navnet – Drekkedagsnatta.

Ta den store kongsbergquizen: Kongsberg Julequiz 2016

kongsberg-fossenI dag, over 300 år senere samles fortsatt kongsbergfolket i gruvearbeiderens ånd. Det tennes opp titalls bål der gamle og nye venner samler seg i festlige lag på Perseløkka – mellom Kronene i Håvet og Kongsberg skisenter.

Er man ivrig så tar man frem de gamle vømmøls-klea og lusekofta for å komme i riktig stemning. Det spilles gjerne opp til sang rundt bålene – med både trekkspill og gitar. Det er heller ikke sjeldent kan man høre Kongsbergsangen runge oppe i fjellet i de sene nattetimer.

3600.no

Se alle innlegg