Hun er Kongsbergs svar på «babyhviskeren»

– Det er egentlig en veldig nær situasjon og en unik atmosfære, så jeg er heldig og takknemlig for å få lov til å være del av den.

Slik innleder fotograf Jessica Harrex Opgård fra Fluid Photography da vi ber henne fortelle litt om hva som er så unikt med nyfødt-fotografering. Den dyktige fotografen smiler ømt bare på tanken.

Siden hun kunne gå, har den australskfødte fotografen tatt bilder. Hun kan sjelden huske noe annet enn å se verden gjennom en linse.

Det var nok min måte å se mennesker og verden på. Jeg var veldig sjenert, så jeg kommuniserte gjennom kameraet,forteller hun og blir ganske emosjonell av minnene.

At Jessicas far også var en flink fotograf, om enn kun på hobbybasis, hadde nok også en innvirkning.

Det ble vår måte å snakke sammen på, vedkjenner Jessica.

Det ble Jessicas lillesøster som ble modell for den spirende fotografen da de vokste opp. Med 10 års aldersforskjell, var det lett å instruere henne på fotoshoots rundt på gården hvor de vokste opp.

Jeg husker fortsatt mitt første kamera: et analogt Nikon, mimrer hun.

Hva var det med fotografi som fascinerte deg?

Jeg har alltid vært interessert i og elsket å vise skjønnhet på en naturlig måte – med en personlig «signatur». Skjønnhet for meg er alt. Alt kan være vakkert. Det handler ikke om utseende, men mer om det du får tilbake fra mennesker du møter og over tid legger du samtidig mer merke til hva du selv liker og hva naturlig skjønnhet er for deg.

Du tar jo mange slags bilder. Fra bryllup og konfirmasjon til familier, men denne gangen skal vi snakke om nyfødtfotografering – det å ta bilder av en baby mens den er 1 til 10 dager gammel. Hvordan begynte denne reisen?

Det hele startet med at jeg flyttet til Kongsberg i 2003 og startet bedriften min, Fluid Photography igjen i 2008 [den ble opprettet i Australia i 2000, red.anm.]. I begynnelsen var nyfødtfotografering bare noe jeg ville prøve ut. Jeg har mye erfaring med barn og har vært «nanny» i mange år, så det falt seg naturlig. Siden det har det blomstret, men det har tatt lang tid for nordmenn å venne seg til tanken. Før dette var det mer vanlig å ta bilder når de var seks måneder eller ett år gammel. Nå har feltet utviklet seg og folk booker tid hos meg lenge før babyen kommer og ammetåka setter inn, humrer hun.

Det tas mer enn 300 bilder på én enkelt session. Så velger Jessica ut de aller beste som kunden kan velge mellom. Foto: Anniken Tangerud

Hva er det beste med nyfødtfotografering?

Alle babyer er veldig ulike og jeg elsker den utfordringen. Du vet aldri om de vil sove og  alle reagerer de forskjellig på situasjonen. Men jeg skal ha det sovebildet, forteller Jessica.

Det er noe fredfullt og vakkert over det når de er så små. Det aller beste er å få det lille smilet. Det er et utrolig øyeblikk. Så det prøver jeg alltid å få til det og om jeg klarer det, gjør det meg veldig glad og stolt. På et «blunk» er jo øyeblikket borte.

En viktig egenskap når man skal ta bilder av helt nye babyer er tålmodighet. Men det vedkjenner Jessica at hun har i bøtter og spann.

Ja, jeg er utrolig tålmodig, mye mer enn jeg er rundt mine egne barn, ler hun.

Faktisk har hun et rykte på seg på å være «babyhviskeren» som på magisk vis får enhver baby til å slappe helt av og falle dypt inn i drømmeland. En vanlig fotosession kan derfor ofte ta noen timer, bare for at stemningen og øyeblikket skal bli helt riktig.

Det er viktig for meg at både babyen og de som er med, slapper av og trives, forklarer hun.

Fotostudioet har hun oppe i andre etasjen i huset i Sandsværveien. Der har hun alt hun trenger innen håndsrekkevidde.

Med lett berøring vugger Jessica Alma i søvne igjen. Foto: Anniken Tangerud

Forholdet til kundene er like så viktig for Jessica og de fleste kommer tilbake når barna er større. For Jessica betyr det mye – og hun ser på det som en ære å få følge en familie så tett på gjennom livets mange faser og ofte starter det nettopp med nyfødtfotografering.

En av Jessicas lojale kunder har nettopp fått barn og under dagens fotosession var lille Alma bare dager gammel. Mamma Marte Bondal (33) følger stolt med fra sidelinjen.

Hun er utrolig flink med små barn, hvisker Marte som før mammapermisjonen jobber som linjelærer i dans på Idrettsskolen i Numedal.

Alma er Martes andre barn og hennes første baby, Aksel (nå 2 år) ble også foreviget av Jessica.

Det er noe med øyeblikkene hun klarer å fange, skryter Marte og smiler.

Er du mer nysgjerrig, er det bare å besøke nettsidene til Jessica her: Fluidphotography.no

 

 

 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg