På onsdag og verdensdagen for psykisk helse har den særdeles sterke norske filmen, Føniks, premiere. Skuespilleren Casper Falch-Løvås fra Kongsberg og Oslo har en av rollene!

Ung debutant

Vi har tatt en prat med den unge debutanten, og pappaen hans John Cato Løvås Finnebråten mellom øvinger hos Sølvguttene og henting av familiekatten på Kongsberg etter høstferien.

– Casper (9 år) har alltid vært glad i å spille, forteller John Cato på telefonen når jeg prater med han mandag formiddag.

– Derfor tok jeg han med til en audition for å se, og så ble det full klaff på første forsøk.

Pappa John Cato jobber selv i bransjen, etter endel år i TV2 ønsket han å skifte beite og begynte å jobbe med film. Han jobber nå i Varg Studios som nylig vant Amanda i Haugesund i august for spesialeffekter for filmen Den 12. mann.

Casper Falck-Løvås og Ylva Bjørkaas Thedin som søsknene Bo og Jill i Føniks. Foto: Filmweb

Favorittsted i Kongsberg

Casper er født i Kongsberg og bodde sine første leveår her. Nå bor han i Oslo sammen med pappa John Cato, mamma Laila, broren Emil og katten Malin.

Når jeg spør han om det var gøy å spille i film for første gang, er svaret kjapt ja. Noe av det han synes var noe av det morsomste var da han gikk inn på rommet til sin medspiller Ylva (som spiller søsteren i filmen) i en pause og kilte henne med en fjær. Han likte også å være i Litauen der de var i fem uker under filminnspilling.

Hvordan kom du med i filmen, og var det noe som var vanskelig med å spille i film? 

– Jeg var på prøvefilming tre ganger tilsammen, og så fikk jeg rollen fordi jeg har langt hår. Det var litt vanskelig at jeg måtte gjøre det de sa hele tiden, svarer han.

Likevel har Casper lyst til å spille i film igjen, og helst en barnefilm neste gang kan han fortelle. Og hans yndlingsfilm er Føniks, rett og slett fordi han er med i den.

Casper er ofte på besøk i Kongsberg, da pappa John Cato har familien sin her i byen.

Hva liker du å gjøre når du er på besøk i Kongsberg?

– Favorittstedet mitt her er Saggrendadammen, for der er det en flytende trampoline i vannet og da kan jeg øve på backflip.

Vi har også hørt at du har en drøm som handler om Kongsberg og kompisen din?

– Ja, jeg vil flytte sammen med Jacob fordi vi er kjempegode venner. Vi skal flytte til «det gule huset» (på pappas familiested). Vi skal bli rike og lage vår egen «gamersal», spise pizza og masse godteri. Og så skal vi se på filmen, Føniks.

Kinosjef Even Thunes Jensen kan fortelle at dette er en knallsterk film med gode skuespillerprestasjoner som gjorde sterkt inntrykk på han da han så den i sommer. Han forteller videre at den ihvertfall vil gå en ukes tid på kino her i byen.

Kjøp billetter til Føniks her. 

Om filmen:

Føniks

Førpremiere 10. oktober. Drama 1 t. 28 min. 12 år.
Marie Bonnevie og Thedin som mor og datter.

Jill og lillebroren bor sammen med sin ustabile mor, og Jill gjør sitt beste for å ta vare på den lille familien. Når faren melder et av sine sjeldne besøk, oppstår stor glede og forventning. Men familien rammes av en tragedie og i sjokk over det som har skjedd, holder Jill det skjult.

Filmen hadde verdenspremiere i Toronto 7. september, og festivalen skriver følgende:
«Heartbreaking and courageous, Phoenix is a powerful debut establishing its director as one to watch.»

I presseomtalene fra Toronto: «Terrific performances» og «Powerful drama»

Spillefilmkonsulenten i Norsk filminstitutt begrunner sin støtte til prosjektet:

”Dette er et originalskrevet og medrivende manus skrevet av regissøren selv. Hun har utviklet en sterk, troverdig og nyansert hovedkarakter, Jill, som innehar både driv og vilje. I filmen setter Strøm Henriksen fokus på barn som opplever omsorgssvikt, deres evne til å finne styrke og strategier i dette – et sterkt og viktig tema.”

Kjøp billetter til Føniks her. 

Se traileren her:

 

 

3600.no

Se alle innlegg