Kongsberg Ten Sing 40 år

Foto: Kongsberg Ten Sing

Var du en av dem som brukte mye av ungdomstida di i Kongsberg Ten Sing, eller Sing-It, som det heter i dag?

I år er det 40 år siden Nils Brandt og Svein Harsten startet det hele. Det skal feires den 10. og 11. november – med korøvelse, selvsagt fest, mye mimring og kupping av gudstjenesten i Kongsberg kirke. Alle tidligere og nåværende medlemmer er invitert til feiringen.

Tekst: Halldis Skogen

De fleste av dem som står bak initiativet gikk i Ten Sing på 80-tallet.

Størst i landet

– På den tiden var vi over 100 medlemmer. Vi var Norges største Ten Sing-kor, med kor, band, danse- og dramagruppe. I en periode var det faktisk venteliste for å få plass, forteller Helene Sand Kruse, som er med i arrangementskomiteen.

Ten Sing ble lagt ned i 1995 fordi det ble vanskelig å skaffe voksenledere til å drive koret videre. I 2004 startet menigheten opp igjen et kor for tenåringer og denne gangen fikk det navnet Sing-It. Koret eksisterer fortsatt.

Mange av medlemmene fra storhetstiden på 80-tallet tiden har takket ja til oppdrag for å skape et jubileumsarrangement som er levende og variert.

Jane Throndsen og Tom Olav Guren skal lede gjestene gjennom en festkveld tettpakket med minner og moro. Tom Olav var dirigent i koret. Jane var blant annet trommeslager i Ten Sing-bandet. Tom Olav skal også dirigere jubileumskoret, og Marianne Tovsrud Knutsen har satt sammen et jubileumsband for anledningen.

En av dem som tok flest bilder av Ten Sing på denne tiden, Hågen Hennum, har digitalisert alle bildene. Disse blir et viktig utgangspunkt for mimring på festarrangementet.

Klare for fest. Fra venstre: Tom Olav Guren, Jane Throndsen, Marianne Tovsrud Knutsen og Kjersti Thoen. Foto: Privat

Viktig tid

Ten Sing var, som navnet tilsier, et tilbud for tenåringer. KFUM/KFUK sto bak. Med både band, dansegruppe og dramagruppe var det muligheter for å bruke mange talenter. Men mest av alt var det sosialt, et sted å høre til, et sted å stille spørsmål – og kanskje også få noen svar.

– Jeg vet at mange opplevde perioden i Ten Sing som en viktig tid, som har betydd mye for mange. Ja, for noen har det til og med vært helt avgjørende for den retningen livet har tatt, mener Helene.

På Facebook er det opprettet et arrangement som heter «Kongsberg Ten Sing 40 års jubileum». Her har det begynt å dryppe inn historier og minner.

– Det er historier som er morsomme og historier med gåsehudfaktor. Det er en fin opplading å dele slike ting. På festen lørdag 10. november blir det mulighet for mye mer av det, mener Helene.

Satser på Facebook og jungeltelegrafen

Det finnes ikke en total oversikt over hvem som har vært med i Ten Sing og Sing-It opp gjennom årene. På arrangementet på Facebook er det akkurat nå invitert omtrent 150 mennesker.

– Vi vet det er mange flere, men vi er avhengig av folk inviterer dem de selv husker var med, påpeker Helene Sand Kruse.

3600.no

Se alle innlegg