Kongsberg i kunstverk – historiske avbildninger

Kongsberg er kjent for å være en skulpturby, med en hel rekke diverse statuer og monumenter. Noen av de med sterk historisk verdi er Christian Kvarts byste, og Birger Ruuds skihopp.

Birger Ruud

I magasinparken svever Birger Ruud høyt over bakken; «kongsbergknekken» er på plass og høyt der oppe er han er helt urørlig.

Bronsestatuen er laget av kunstneren Per Eirik Ung, og ble avduket av Kong Olav i mai, 1987, i forbindelse med åpningen av Skimuseet.

Birger Ruud (f. 23.8.1911 – d. 13.6.1998) var en norsk skihopper på olympisk nivå, og ble kjent som en av verdens beste skihoppere i årene før andre verdenskrig. Han vant gull i flere verdensmesterskap, og deltok i sitt første OL i 1932, hvor han i ettertid returnerte hjem med en gullmedalje.

Ruud var en forstander for sporten, og ble arrestert i 1943 for å være en deltagende part i et ulovlig skirenn, som ble holdt i protest mot nazifiseringen av sporten. Han satt på Grini fangeleir i et år. I 1998 døde han i sin hjemby, Kongsberg.

I løpet av sitt liv fikk han utdelt mange priser og utmerkelser, blant dem Holmenkollmedaljen og Egebergs Ærespris. Birger Ruud har vært en stor inspirasjon for mange, og til dags dato holder han fortsatt en like viktig rolle i skimiljøet.

Christian Kvart

Den bronsestøpte portrettbysten av Kongsbergs grunnlegger ble avduket den 17. mai, 1975, som en gave fra Kongsberg Våpenfabrikk under 350-års jubileet til byen. Statuen sto opprinnelig i Sølvverkparken, men når Rådhuset var ferdigstilt i 1993 ble bysten flyttet.

Statuen ble laget av kunstneren Francois Dussart, og er en kopi av den originale bysten fra 1643, som står i Danmark.

Kristian IV grunnla Kongsberg som en bergstad i 1624, etter sølvfunnet fant sted i 1623. Byen gikk da under navnet Konningsberg. Bysten står nå i borggården utenfor rådhuset.

 

3600.no

Se alle innlegg