Kongsberg i kunstverk – glasskreasjoner

Kongsberg er kjent for å være en skulpturby, med en hel rekke diverse statuer og monumenter spredd utover byen. To av de mest sette er glasstreet og speilkirken.

Speilkirken

Kirken stående nede ved elvebredden sør for Norsk Bergverksmuseum var en del av Sølv-og Hi-Tech-utstillingen i millenniumskiftet, og har stått stødig siden den gang. Kirken ble designet av den svenske kreatøren Kent Karlson, og satt sammen av et knippe diverse elever fra flere linjer på Tinius Olsen.

I 2017 ble speilkirken restaurert etter at lang tid med vær og vind hadde påført stor skade på bygget.

Det at bygget hadde stått så stødig i 17 år var en overraskelse; det skulle egentlig bare være oppe i 3 måneder.

Det var elever fra Glassfagsenteret ved Kongsberg videregående skole som sto for restaureringen, noe som var meget spennende for alle involvert.

Skoleklassene fikk prøve seg på arbeid i praksis på et helt annet nivå enn vanlig, og resultatet ble en stor suksess.

Glasstreet

Det store glasstreet ble skjenket til Kongsberg som en gave fra Gouda, vår vennskapsby i Nederland.

Treet ble avduket 3. Desember, 2006, som en takk for alle de fantastiske juletrærne som Kongsberg hadde sendt ned til Nederland i de siste 50 årene.

Vi i Bergstaden tar fortsatt godt vare på vennskapet; nesten hvert år drar Kongsbergs egne Bergeseller ned for å spille på avdukingen av juletreet.

Selve treet var et samarbeidsprosjekt mellom en kunstnergruppe fra Nederland kalt Boven de 7e verdieping, og glassmesteren Vincent van Leeuwen.

Treet av stilisert glass og lys er å finne i Nybrufossen.

 

Installasjonene er lette å se; og nå vet du kanskje noe nytt om dem?

 

3600.no

Se alle innlegg