Kongsberg i kunstverk – Foler og krig

Kongsberg er kjent for å være en skulpturby med en hel rekke diverse statuer og monumenter spredd utover byen. Noen er satt opp til pynt, mens andre har dypere historie bak seg.

Tekst: Hanna Sundling og Benjamin Holter

Krigsminnesmerket

På kirkegården, like ved krysset mellom Myntgata og Sølvverksgata, står den en statue. Den er laget av lys granitt, og viser en dame som sitter med en liten gutt på fanget og en litt større jente ves sin venstre side.

Statuen ble avduket i 1957 som et minnesmonument til alle som mistet livet under andre verdenskrig, og på steinblokken under den står det «1940-1945  TIL MINNE». Skaperen av statuen var en billedhugger fra Narvik, med navn Gunnar Olaf Finn Eriksen.

Menneskene avbildet ser ut til å være en familie som skuer ut over for å se om mannen i huset kommer hjem fra krigen eller ikke.

De nedslåtte ansiktsuttrykkene til moren og datteren tyder på at ingen gode nyheter dukker opp over horisonten. Statuen er like mye et hedersmonument til de som ga sine liv i krigen, som det er et trøstemonument til de som ble etterlatt for å sette livene sine sammen igjen.

Galopperende foler

Stauten ved fontenen i Magasinparken viser to foler som galopperer side om side. De er støpt i bronse, og ble avduket i forbindelse med Kongsbergs 350-års jubileum i 1974. Kunstneren het Skule Waksvik. Han var en av Norges mest benyttede bildekunstnere, og har blitt omtalt som «Vår Herres argeste konkurrent» grunnet hans evne til å skape realistiske skulpturer av dyr. Han gikk dessverre bort februar 2018, men ikke før han rakk å bli en ridder av St. Olavs Orden for sine bidrag til å dekorere landet med fantastiske verker.

3600.no

Se alle innlegg