Kongsberg – et skiparadis!

På Kongsberg trenger du ikke dra langt for å nyte førsteklasses skispor.

Da jeg vokste opp i Kongsberg på åttitallet gikk mye av vinteren med til to ting: å tre på langrennskia utenfor døra og ta en runde i skiløypa på Kongsgårdmoen, eller å stå i hockey ned Eksperten i Funkelia med mine selvlysende gule og lilla Atomic Freestyle slalomski.

Jeg reflekterte lite over hvor heldig jeg var, over å ha disse mulighetene i nærheten. Nå i voksen alder, er tiden inne til litt refleksjon.

For er du glad i å gå, eller stå, på ski, må Kongsberg virkelig være et skiparadis. Her ligger mulighetene til rette i nabolaget, eller en kort biltur unna. For det tar virkelig ikke lang tid å kjøre opp til Skrim, Ble, Funkelia eller til Knuten.

I alle himmelretningene prepareres det kilometer etter kilometer med løyper og siden de tilbyr alt fra fjell til skogsterreng, kan man saktens si vi er litt bortskjemte her i bergstaden.

Her er det litt for alle.

I denne artikkelen skal vi servere to heite tips og en liten oversikt for de som er glad i bortoverski. Kanskje du finner en ny favoritt?

Foto: Anniken Tangerud (mobil)

Bjørndalsrunden

Tekst: Bjørn Haavengen

Skiløypene i området Saggrenda syd/Bjørndalssetra har vært kjørt siden slutten av 1970-tallet. Løypa går i naturskjønne områder og berører Kolknuten naturreservat i øst og syd. Skiløypa har i tillegg flere fine utsiktspunkt, og det er også et rikt dyreliv i området.

Skituren i Bjørndalsrunden kan ha utgangspunkt fra flere steder, men mest brukte er Kisgruveveien. Det er flere parkeringsplasser langs Kisgruveveien. Den innerste parkeringen er størst og mest brukt, men alle parkeringsplassene har kort avstand til skiløypa. (Obs. Kisgruveveien har nå blitt bomvei hvor de tar Vipps).

Skiløypa Bjørndalsrunden består av flere rundløyper, totalt ca. 38 km. Hovedrunden i Bjørndalsrunden er som et 8-tall, hvor Trytetjern er midtpunktet/ løypekryss. Det er også lagt til en rundløype i syd, som går til Sandoren og Raje.

Lillerunden

Det fleste går «Lillerunden». Den starter fra Saggrenda (der Kisgruveveien krysser skiløypa) og fortsetter opp Lassedalen. Når en har passert Glomstul og Mørkseter, flater terrenget ut. Videre går løypa i småkupert terreng innover forbi Sleikbekkdammen (Sleiken) og fram til løypekrysset ved Trytetjern. Her er det en flott Gapahuk med mulighet for å ta en pause.

Storrunden

«Storrunden» starter ved Trytetjern, og den går i nesten fl att terreng inn til Bjørndalssetra. Noen har Bjørndalssetra som mål, og går samme vei tilbake. Andre fortsetter videre, og etter ca. 1 km passerer en løypekryssene som går til Raje og Sandoren.

Storrunden fortsetter videre over Fjellvannet, passere like vest for Ringtjernkollen og Slåttemyrseter, før en kjører ned til Trytetjern igjen. Bjørndalsrunden ligger inne på skisporet.no hvor du vil fi nne status på løypekjøringen.

Foto: Anniken Tangerud

Kongens Gruve Dam-rundt.

Tekst: Anniken Tangerud

Runden rundt Kongens Gruve Dam har tre alternative startsteder og er en lettvint, vakker, og morsom løype å gå. Selve runden rundt den historiske dammen er bare på tre kilometer, men dette kan utvides i forhold til hvor du begynner turen.

Parkerer du nede ved Kongsberg Skisenter og kjøper en engangsbillett opp stolheisen, er du sikret en rolig start. Hopp av heisen på toppen og finn den lille løypen bort til hovedsporet. Her kan du velge å gå til høyre eller venstre. Uansett, blir det en like fin tur.

Vi anbefaler å ta opp til høyre (og det er slik vi vil beskrive denne reisen). Her vil du passere Elses Gruve etter cirka en kilometer med fine nedoverbakker og lett terreng, frem til du kommer til svingete oppoverbakke som etter hvert møter et kryss. Ved dette krysset kan du velge å ta turen inn til Sachsendammen (ca. 1 km.) eller videre inn til Knutehytta eller ta til venstre for å ta runden rundt Kongens Gruve Dam.

 

Etter en fin og slak bakke, kommer du ned til Gottes Hülfe in der Noth. Gruven er den nest største sølvgruven på Kongsberg, (på 765 meter) og ble funnet i 1654 av Hans Bautz. Gruven reddet sølvverket ut av krisen den var inne i og herav kom navnet «Guds Hjelp i Nøden». Sammen med Kongens gruve er det herfra mesteparten av sølvet som er utvunnet kommer fra.

Så følger noen fine og slake oppoverbakker før du kommer opp til et av turens fineste utsikter ved Granatdammen. Ta gjerne en liten pause her og nyt Knutetårnet i sin fulle prakt (om været er på godsiden). Etter dette kommer det noen svingete nedoverbakker, men de er ikke så ille og innbyr til smil.

Etter kort tid er man nede ved ærverdige Kongens Gruve Dam. Kongens Gruve dam er en av flere dammer som ble anlagt på 1600- og 1700-tallet for å forsyne Kongsberg Sølvverk med driftsvann. Dammen ble anlagt 1711-1713, og har det største vannmagasinet i det som var Sølvverkets kjerneområde. Den er, som de fleste dammer i området fra denne tid, en stor dobbel gråsteinsmur med rosentorv som tetningsmiddel. Denne damtypen med kombinasjon av steinmur og torv etter modell fra bergverk i daværende kurfyrstedømmet Sachsen i Tyskland, erstattet en eldre damtype av trematerialer og torv.

I dag inngår dammen som et viktig landskapselement, og sammen med vannrennesystemet fungerer den som en reservedrikkevannskilde for Kongsberg. Når man så tar til venstre nede ved et kryss (ikke langt unna Kongens Gruve), er det fine nedoverløyper bort til hovedløype som går langs Korsveien. Her kan du enten ta til venstre og gå opp bakkene bort til stedet hvor du startet og så ta heisen ned igjen (bare spør han i stolheisen, det går helt sikkert fint) eller ta til høyre og suse nedover Korsveien til Funkelia.

Blefjell er også et yndet sted å gå på ski. Foto: Hyunjung Kim
Mange liker å ta en varm pause på Knutehytta. Foto: Hyunjung Kim

Lysløyper:

 • Funkelia – Kampenhaug: ca. 15 km. (Start: Parkeringsplass i Funkelia)
 • Gamlegrendåsen: ca. 6,5 km. (start ved Gamlegrendåsen skole)
 • Bevergrenda: ca. 3 km. (start ved Beverlokalet) Heistadmoen: ca. 4,3 km. (start ved Militærleiren)
 • Heistadmoen skistadion (IL Skrim – nettside) Værstasjon Heistadmoen skistadion.
 • Efteløt: ca. 2,3 km. (start ved idrettsplassen)
 • Jondalen: ca. 2,8 km. (start ved idrettsplassen).

Andre viktige løypeområder:

 • Bjørndalsrunden: Løypenettet består av ca. 38 km. god gammeldags skiløype, scooterpreparert med sporkall (ikke skøytetrasé).
 • Blefjell: 131 løyper. ca. 166 km. til sammen. Tips: Parker ved Buen og gå inn til Strutåsen og Solobua. Inklusive skøytetrasé.
 • Eriksløypa: ca. 3,3 km.
 • Kemnerløypa: ca. 6,5 km.
 • Kjennerudvannet til Hallhytta: ca. 5,5 km.
 • Knuten rundt: ca. 6,1 km.
 • Kongens Dam rundt: ca. 3,1 km.
 • Knutehytta-Kemnerløypa via Rennene: ca. 4,2 km.
 • Kongens Dam til Knutehytta: ca. 0,8 km.
 • Korsveien: ca. 6,8 km.
 • Kongsgårdmoen: ca. 4,1 km. Her kan du gå en runde. Parker ved Skrim Idrettspark.
 • Meheia til Knutehytta: ca. 10,2 km.
 • Raje / Skrim: Det kjøres løyper med tråkkemaskin, og med snøscooter hvis du vil lange ut mot mer krevende mål. Antall løyper: 27. Total lengde: ca. 32,5 km. til sammen.
 • Skrim: Antall løyper: 75. Total lengde: ca. 62,1 km. til sammen.

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg