NDC TechTown satser stort på å løfte frem Kongsberg som et internasjonalt sentrum for progammering. Slik skal de sette byen på kartet.

27. til 30. august overtar NDC lokalene til Magazinet i Kongsberg for å holde en viktig konferanse i byen vår.

De kaller det NDC TechTown. 

Les mer om bakgrunnen her. 

Fokuset på TechTown i år blir blant annet C++, Linux, embedded, C, security, testing, tools og produktdesign.

Faktisk så kommer for eksempel den danske professoren og programmereren Bjarne Stroustrup – skaperen av det populære programmeringsspråket C++.

– Det er gigantisk at han kommer! forteller Olve Maudal, ingeniør i Cisco Systems, full av begeistring og glød.

– Han er kanskje ikke like kjent som Elon Musk eller Bill Gates, men blant oss som driver med sånn type software, så er han absolutt der oppe. Han er en legende, smiler han.

Vi møter den engasjerte softwareguruen sammen med NDC-grunnleggeren Kjersti Sandberg, under årets NDC Oslo.

I tre dager har NDC overtatt hele Oslo Spektrum og med over 2000 deltakere som skal tilfredsstilles både kunnskapsmessig, sosialt og ernæringsmessig, er det en grunn til at vi fikk hakeslepp da vi kom inn døren. Her er det stand på stand med spennende innhold fra innovative bedrifter, gratis mat og drikke fra alle verdens hjørner, landets lengste bardisk og bare blide folk.

Midt i Oslo Spektrum hadde de plassert en stor scene. I taket rundt oss «svevde» konferansesaler og gulvet var fullt av liv og mennesker. Foto: Anniken Tangerud

Men det er TechTown vi har kommet for å snakke om og det er helt tydelig at det to gleder seg til høsten.

– NDC Techtown er et forsøk på å lage et sted hvor alle softwareutviklerne som jobber med usynlig software kan komme. De skal ha et sted å møtes en gang i året. Siste uka i august. Hvert eneste år, innleder Olve.

– Og vi håper det blir i Kongsberg. For det er jo, selv om det er vanskelig for en trønder å si det her, Kongsberg som er selve teknologibyen i Norge. Vi kunne jo ha tenkt Trondheim også, eller Horten, eller mange andre steder, men Kongsberg har en perfekt beliggenhet, en perfekt størrelse, et fantastisk fagmiljø og gode bedrifter, og det må jo være en av byene i verden som har høyest tetthet av C++ utviklere gjennom det sterke miljøet som er på Kongsberg, skryter han ivrig og fortsetter:

– Så det føles veldig naturlig å legge en slik årlig konferanse til Kongsberg. Byen er rett og slett et mekka for programmerere som jobber med embedded, usynlig software.

De var her i fjor og det ble en kjempesuksess. 

Konferansen for de «usynlige utviklerne»

Olve har i mange år jobbet hardt for at Norge skal være et sted hvor det kan utvikles produkter som har software i seg.

– Ofte når man hører om software, så tenker man mobilapplikasjoner, webtjenester, websider, databaser, og man glemmer hvor mange produkter som egentlig inneholder og drives av software. En bil i dag for eksempel, er jo en rullende supercomputer, i brannvarslere, romfartøy, atomkraftverk, selvkjørende undervannsfartøy, microbølgeovnen er det også software i og halvparten av dagens utviklere jobber med denne typen software.

– Men de blir ofte litt usynlig på mange andre konferanser, synes Olve.

Det er altså her TechTown kommer inn i bildet. 

Åpen kveld – for alle interesserte

Olve Maudal. Foto: Ove Brynestad

Hvorfor er du så utrolig engasjert rundt dette temaet?

– Alle så jo Elon Musk sin rakett lande baklengs og jeg og mange andre fikk fullstendig frysninger, fordi vi vet at det jo er software som gjør det her. Det er jo ikke hardware. Det der hadde ikke vært mulig før vi har kommet så langt i forståelsen av hvordan man skal utvikle en slik type software som det handler om på TechTown.

– Det guttene og jentene på NDC TechTown jobber med, er akkurat en slik type software.

Nytt i år er at NDC arrangerer en åpen meet-up om C++ med Bjarne Stroustrup kvelden før selve konferansen starter.

– Temaet er såpass åpent at alle som er interessert i programmering og C++ kan komme. Vi håper det blir stort oppmøte!

– Jeg vet det kommer en haug med folk fra Oslo blant annet, som kommer for å se det. Den kvelden kan de møte Bjarne og høre mer om det programmeringsspråket vi bruker for å drifte verden.

Høyst aktuelt innhold

For å gi et bilde på hva årets konferanse vil ha som tema, bruker Olve Kongsberg Maritimes innovative båt Yara Birkeland.

Yara Birkeland er en autonom båt som erstatter 40.000 vogntogturer i året mellom Yaras gjødselfabrikk på Herøya ved Porsgrunn og utskipingshavnene i Brevik og Larvik.

– Yara Birkeland kommer til å være et innslag under årets konferanse. Den kan brukes som et bilde på hele konferansen i år egentlig. For det er dette her vi snakker om. Den båten ville ikke vært en realitet uten software, smiler han.

– Du kan si det slik at TechTown blir konferansen for den «trauste» ingeniøren som ofte ikke går på konferanser. De er kanskje vant til at de fleste konferanser ikke er relevante eller interessante for dem.

– Men her får de en konferanse som handler om ekte produkter som faktisk finnes på markedet som er mulig pga software som denne «trauste» ingeniøren har vært med på å skrive. Så det er et høyst aktuelt innhold, understreker han.

Kortreist kunnskap

Kjersti Sandberg er et kjent fjes for programutviklere i Norge. Foto: Programutvikling

– Når det gjelder Kongsbergmiljøene, så har de nå en faglig sett spennende og aktuell konferanse rett utenfor stuedøra si. Så de burde komme, legger Kjersti til og fortsetter:

– Det som er så morsomt i år er at jeg ikke har ringt rundt for å få tak i partnere. De har kommet til oss av seg selv. Cisco, Equinor (tidligere Statoil), Knowit, TechnipFMC og Kongsberg Gruppen er allerede med som partnere og flere er på vei inn.

Miljøene rundt embedded software etterspør med andre ord konferansen og TechTown har flere ess under ermet.

– Noe av konseptet er at vi ønsker å ha alt på ett sted. Det handler om at folk som jobber i den industrien her, kommer til TechTown, bor sammen i fire dager og drar igjen. Magazinet og hotellet ligger helt perfekt til – fordi det ligger så tett.

– Magien skjer jo imellom foredragene. Den skjer i pausene, på kvelden, under sosialiseringen, under frokosten. Stemningen blir en helt annen og det tror jeg er en viktig del av konferansen.

Hva slags magi er det snakk om?

– Vi deler ideer med hverandre. Når den informasjonen kan deles med andre firmaer som jobber med det samme, så klarer vi som et fagmiljø å akselerere læringsprosessen vår. Gjennom å dele kunnskap.

– Det ser vi skjer hele tiden og det er derfor sånne konferanser er så viktige å være med på, sier Olve glødende.

– Jeg fikk dem jo ikke ut i fjor, jeg måtte jo jage de ut mot min vilje, men da gikk de over til baren i hotellet og der stod de og prata til de la seg. Så den utvekslingen er gull verdt, forteller Kjersti og ler.

Fortsettelse følger?

Selv om Olve kanskje er trønder, er det helt klart at han synes at Kongsberg bør ha en teknologikonferanse som TechTown.

– Skal jeg reklamere for byen Kongsberg, så svarer jeg alltid at det ligger en kjapp togtur fra flyplassen. Så det å komme seg dit er superenkelt. Jeg har blitt en ordentlig Kongsbergfan jeg nå vet du, sier han med et stolt smil.

TechTown er med andre ord en alternativ konferanse for de som fokuserer på den usynlige softwaren som ligger inne i produkter.

Da de var her i fjor ble det en kjempesuksess! Nå sikter de på fremtiden. 

– Håpet nå er at dette blir en fast tradisjon på Kongsberg hvert eneste år fremover. Det hadde blitt stort både for byen og oss!

For mer informasjon, besøk nettsidene deres og bestill billetter her. 

 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg