– Kongsberg er alltid hjem for meg!

Foto: Erika Hebbert

For 20 år siden konfirmerte hun seg i Hedenstad Kirke. Lørdag 30. juni er skuespilleren tilbake for å holde konsert.

Lørdag 30. juni, 2018, blir en spesiell dag for 34 år gamle Malin Skjolde.

Da skal hun nemlig holde en spesiell konsert sammen med Operagutta i Hedenstad Kirke.

Hvert år de siste 15 årene har Operagutta vært på turné med sin sommerkonsert og spilt for titusenvis av folk. Dette blir den første gangen de gjester Buskerud fylke og Kongsberg.

Noe Malin ser veldig frem til.

– Deres kombinasjon av folkelighet og humor med profesjonalitet til fingerspissene har vært en oppskrift folk kommer igjen for å se sommer etter sommer. Med et vidt repertoar bestående av flerstemte harmonier, smektende musikalsanger, sommerlige viser og så klart litt svulstig opera er dette en konsert man bør får med seg, forteller hun til 3600.no.

Alle de fire gutta, Andreas Hoff, Jan Erik Fillan, Arild Bakke og Trond Akerø-Kleven (piano) har klassisk bakgrunn.

– Men de er så mye mer enn opera. Så ikke vær redd for at dette skal bli en «tung» operaaften! stråler Malin.

Fra åpningen av Ælvespeilet i Porsgrunn. Foto: Max Emanuelson

Skjolde, som har en utdannelse fra musikalteaterlinjen ved BårdarAkademiet i Oslo, samt fra Teaterhøgskolen i Nord-Trøndelag, ble kjent med gutta i Porsgrunn i 2009, fordi jeg møtte samboeren min Andreas Hoff da!

– Så jeg har vært på mang en Operagutta-konsert, som publikummer, men aldri fått sunget med de før nå!

Det blir en helt spesiell opplevelse. 

– Jeg gleder meg utrolig mye til å få opptre på hjemmebane, og håper selvfølgelig at så mange som mulig ønsker å avrunde juni med dette! Konserten er i tillegg i Hedenstad Kirke, der jeg konfirmerte meg for 20 år siden i år.

Blir det som «å komme hjem»?

– Absolutt! Kongsberg er alltid hjem for meg! Til tross for at jeg ikke har bodd i Kongsberg på 10 år, så sier jeg likevel at jeg skal hjem til Kongsberg når jeg skal dit!

«Dronning Alexis» fra «Robin Hood – Rai Rai i Sherwoodskogen» på Trøndelag Teater. Foto: Trøndelag Teater

Hva betyr Kongsberg for deg?

– For meg betyr Kongsberg trygghet, familie, venner og deilig kulturliv! Jeg blir så glad over å se alt som rører seg, at Kulturskolen blomstrer, at korpsene har medlemmer, at UKM stadig utvikler seg, at ungdomskontoret har så fine tilbud, at korene har konserter og arrangementer, at Teaterlaget lager så fine forestillinger, at Musikklinjen på KOVS fortsatt eksisterer og jeg kunne fortsatt…! Og selvfølgelig jazzen, som jeg gleder meg enormt til!

Drømmen om å opptre startet tidlig

Når fant du ut at du skulle gå denne veien?

– Jeg har alltid hatt stor glede av å opptre både med sang og teater, mest i stua sammen med søstera mi, Iris Skjolde Helmeriksen. Men jeg fikk virkelig blod på tann i 1996 da Norge skulle arrangere Eurovison. På barne-tv søkte de etter innslag til det de kalte Barnas Grand Prix, og jeg heiv meg rundt og med god hjelp fra mamma hadde vi skrevet en sang jeg kunne sende inn! Jeg fikk med meg søstera mi og barndomsvenninne Fay-Cecilie Korsvik (heter nå: Fay-Cecilie Disse) og naboen vår Tine Fjogstad hjalp oss med melodien og innspillingen. Vi sendte inn en kassett og hoppet i taket da de ringte mamma og fortalte at vi var plukket ut! Så 18.mai 1996 stod vi foran 2000 mennesker på Rådhusplassen og fremførte vår egen låt «Gi meg lov å være liten». Det glemmer jeg aldri!

Var det noe lokalt her i Kongsberg som inspirerte deg?

Fra Wallmans on Tour. Foto: Privat

– Utover opplevelsen med Barnas Grand Prix, så har UKM betydd enormt masse for meg! Jeg kan med hånda på hjertet si at jeg ikke ville vært her jeg er i dag uten erfaringen med UKM!

Hvilke typer oppdrag får du?

– Jeg jobber mest med musikkteater og barneteater, i tillegg til rene sangoppdrag.

Hvordan er det å leve av yrket ditt?

– Det er selvfølgelig et utfordrende yrke som kan gi en utfordrende livsstil mtp at man aldri har noen fast inntekt. Men etter 10 år i bransjen, så har jeg også lært at det alltid «ordner seg» så jeg trives utrolig godt. Jeg har fått gjøre så enormt mye forskjellig, og fått reist så mange steder jeg aldri ellers ville besøkt.

Hva anser du som ditt karrieremessige høydepunkt så langt?

– Hmm, vanskelig spørsmål. Men denne våren laget og produserte jeg en egen barneforestilling i samarbeid med Hanne Amalie Smedstad og Akershus Teater – «Polly-Esther og Ønskemonsteret» basert på en bok av Tiril Valeur. Det er jeg utrolig stolt av, det er noe eget å spille en forestilling der man har vært en del av alle ledd i prosessen.

– Jeg fikk også ansettelse i noe som heter SKUDA (Skuespiller- og danseralliansen) i år, det er jeg også enormt takknemlig og stolt av! I og med at vi opplever en del dødperioder med tanke på det å jobbe frilans, så Skuda sikrer de tilsatte dansere og skuespillere rettigheter og inntekter mellom eksterne tilsettingsforhold og oppdrag. I tillegg legger de også til rette for ekstern sysselsetting og arbeider for kompetanseoppbygging og kunnskap om scenekunstens vilkår.

– Og så er det jo enormt stas å få være en del av Norges aller første oppsetning av Phantom of the Opera på Folketeatret i Oslo (produsert av Scenekvelder)!

Hva ønsker du å formidle med lidenskapen din?

– Det varierer veldig fra prosjekt til prosjekt, men generelt sett er det utrolig flott å kunne bidra til at andre mennesker kan gledes og berøres av noe jeg gjør på scenen. Jeg har også jobbet mye med interaktivt teater for barn, og det å møte den umiddelbare fascinasjonen og engasjementet hos de er enormt givende!

Hva er det beste med jobben din?

– Det aller beste er at jeg får holde på med det jeg elsker hver eneste dag, noe jeg håper og tror smitter over i arbeidet mitt! Det er ikke dermed sagt at livet og jobben bare er en dans på roser, men når jeg spør meg selv hva annet jeg kunne gjort, finner jeg liksom ingen svar på det spørsmålet.

Hva ønsker du å si til andre som vil følge drømmen?

– Go for it!! Du skylder hvert fall deg selv å prøve!

Opplev Sommerkonsert i Hedenstad kirke med Operagutta og Malin Skjolde – Lørdag 30. juni kl.19.30.

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg