Inspirasjon: Kjerneverdier og trygghet

Foto: Tomas Kibsgaard Larsen
Foto: Tomas Kibsgaard Larsen

 

Hverdagstanker for hverdagsmennesker

Jeg avsluttet forrige ukes hverdagstanker med oppfordringen om å velge deg dine fire-fem kjerneverdier, vise tydelighet og ha tro på din egen suksess. Kan hende har du dem klart for deg eller kan hende det er litt vanskelig for deg å definere verdier. Jeg skal hjelpe deg litt på gli; spør deg selv:

* Hva tror jeg på? 

* Hva er viktig for meg? 

* Hva vil jeg bidra med i samfunnet? 

Vi er, som vi vet, utstyrt med to hjernehalvdeler, eller operasjons-sentraler, som jeg velger å kalle dem. Den eldste og mest primitive, den som gjør oss livredd for å bli utestengt eller utenfor et fellesskap, kalles for Reptilhjerne og sitter bak i nakken. Dens eneste oppgave er å slåss eller flykte, spise eller bli spist.

Nå er det sånn at vi heldigvis også har den andre, mer moderne operasjons-sentralen som kalles for Neocortex som befinner seg mer i front i hodet vårt. Det er denne delen som gjør at vi tør å være modige, stå opp for det vi tror på, være sanne og forplikte oss til det vi selv vil og ikke det andre mener. Denne operasjons-sentralen er viktig og kjemper mot Reptil-sentralen bak hele tiden!

Det handler om å la våre kjerneverdier styre oss og la Cortex-sentralen ta roret. Vi har hele tiden valget mellom å flykte eller stå opp for det vi tror på. Det betyr å trosse fordommer og det som andre forventer av oss, å følge våre egne drømmer og ha tro på at vi kan bidra til å bygge et samfunn der barn, unge og voksne våger å være seg selv. Bygge kulturer der det er lov å feile, stå opp for seg selv og for andre. Utvikle mennesker som gang på gang, dag etter dag, velger omsorg og kjærlighet for andre fremfor frykt. Vi må tørre å trosse den kollektive Reptil-sentralen!

Fortsatt god Pinse og god 17’nde!

Hilsen fra Alba-gk, Gry K.

 

Bjørn Isaksen

Daglig leder, journalist og fotograf i Kongsberg Community AS og Nettmagasinet 3600.no. Utdannet i markedsføring og har bred arbeidserfaring innen IT og journalistikk.

Se alle innlegg