– Det er kjempegøy og veldig spennende!

Det var ingen tvil om at barna storkoste seg da Kampestadlia Barnehage feiret Samenes Nasjonaldag.

– I barnehagen vår har vi markert Samefolket dag siden 2015, så dette blir tredje året, men dette er første gang vi feirer her i Kampestadlia, forklarer en stolt daglig leder, Kari Løken Thorsen, til 3600.

De to foregående årene feiret de i midlertidig lokaler på Vibehaugen, men selv om de har flyttet, er oppskriften den samme hvert år: å bidra til at barna blir kjent med at samene er Norges urbefolkning og at de får kjennskap til deler av samisk kultur og hverdagsliv.

 Vi har også noen i personalgruppa som er veldig interesserte i samisk kultur, så da blir det jo ekstra motiverende for å jobbe med dette som tema. Vi benytter også denne dagen til at barna får opplevelser i fellesskap, fra ett-åringene til seks-åringene. Alle er med ut fra sine forutsetninger, forteller hun.

Kari er glad for at de kan knytte dette sammen til en stor fest den 6. februar.

– For det første, så ser vi at dette fenger barna! Det er mye i det samiske som appellerer til ulike sanser, det kan gi næring til leik, og barna lærer noe de kanskje ikke hadde noe forhold til fra før. Vi tror at det at barna får med seg noen smakebiter av samisk kultur og levesett, også kan føre til at de har noen referanser når de seinere kommer i kontakt med samer og samisk kultur, understreker Kari.

Temaet har fulgt barna i smått og stort i noen uker nå og rundt omkring i barnehagen står det utstilt alt fra selvlagde samedukker til lavvoer og fargerike flagg.

same
Anne Aicher og Monica Breivoll er to av ildsjelene bak feiringen. Her er de sammen med noen barn fra barnehagen. Foto: Privat

 

– På avdelingene med 3-4-åringer og 5-5-åringer, har de holdt på med dette som tema på forhånd, på mange måter. Alt fra å forberede felles-samling for hele barnehagen, der noen barn og voksne var samefamilie på vidda, lage egne små dokker med samiske drakter, som flytter inn i mini-lavvoen, bli kjent med reinsdyr, til å studere flotte gjenstander og drakter vi har fått låne her og der.

 

 

 

– De får lage vimpler med motiv og farger fra det samiske flagget, høre på joik, se filmer, se på samisk billedkunst, og masse annet. Ikke minst, så har noen av barna vært med og bygget egen lavvo på uteområdet. Der blir mulighet for å krype inn og sette seg på skinnfellen og spikke, eller bare leike, forteller Kari ivrig.

Når nasjonaldagen endelig kommer, starter de dagen inne med koselig felles-samling hvor de synger, joiker og hører på samisk musikk.

Det gir en helt egen atmosfære og barna sitter lydhøre og nysgjerrige.

Ute venter spikking under en egenlagd lavvo, lassokasting og smaksprøver på både reinsdyrskav og reinsdyrspølse rundt bålet.

For å ikke nevne den populære utekinoen (inne i vognhuset), hvor de viser en tegnefilm basert på samisk kultur, eventyr, legender og myter på storskjermen.

Spenningen er til å ta og føle på og her er det lek og kos på menyen – på barnas premisser.

Lihkku beivviin (gratulerer med dagen på samisk)

Det er ikke i tvil om at det er en begivenhetsrik dag.

Mere pølser!!! Mere pølser! roper de glade og engasjert rundt bålet idet Kari deler ut biter av en skikkelig saftig reinsdyrspølse etter beste evne til barn som helt tydelig liker det de blir servert.

Både pølsa og reinsdyrskaven forsvinner fort og da vi spør noen av barna hvordan dagen hittil hadde vært, er de enstemmig positive.

– Det var veldig gøy å synge og høre på musikk, svarer 5 år gamle Alexandra.

– Jeg likte å kaste lasso og spise pølse, forteller Sebastian (4) ivrig på vei opp til den koselige bålplassen for mer påfyll.

Alexandra
Alexandra er ekstra glad i å synge og er også en ivrig deltaker på sangskattekista. Foto: Anniken Tangerud, 3600
Sebastian
Sebastian er glad i action og god mat. Foto: Anniken Tangerud

Karena (5) er også svært fornøyd med dagen så langt:

– Det er kjempegøy og veldig spennende, forklarer Karena og smiler begeistret.

Karena2
Gledesspreder. Karena smilte fra øre til øre når vi spurte hva hun syntes om å feire samenes nasjonaldag. Foto: Anniken Tangerud, 3600

En av ildsjelene bak prosjektet, Anne Berg Aicher, har også kledd seg ut for anledningen og hun er heller ikke i tvil om hva hun syntes er det beste med det hele:

– Det er å nesten «få være en same» for en dag. Jeg kommer jo fra Sulitjelma og har alltid syntes det har vært spennende med samisk kultur og det å kunne få bo på fjellet, forteller hun tankefullt.

Dagen før hadde hun vært i skogen sammen med sin egen sønn og noen barn for å hugge grener som de kunne lage en egen lavvo av og lavvoen ble flittig besøkt av ivrige barn som fikk forsøke seg på spikking under feiringen (nøye overvåket og passet på av Anne selvfølgelig).

– De har jo elsket dette fra første stund! Det å leve så nære naturen er noe som appellerer veldig til barn, understreker hun.

Skal vi tro alle de lykkelige barna og smilene vi var vitne til denne dagen, har hun rett.

 

Se bilder fra Samenes Dag i Kampestadlia:

 

KasteLasso
Problemløsning. Man MÅ jo ikke kaste lassoen om målet står stille. Foto: Anniken Tangerud, 3600.no
Lasso3
Hal i og dra. Når dyret endelig er fanget, må det jo felles også. Foto: Anniken Tangerud, 3600.no
kinoen
Spente små barn stod høflig i kø på vei inn i «kinosalen» og vel innenfor var det tid for magi på lerretet. Foto: Anniken Tangerud
Kino
Utekino inne.
baalet2
Uten mat og drikke. Det smakte med litt reinsdyrkjøtt. Både for store og små. Foto: Anniken Tangerud, 3600.no
Inntrykk
Barna hadde tatt med ting de ville vise frem. Foto: Anniken Tangerud, 3600
Inntrykk2
Disse flotte dukkene har barna laget selv. Foto: Anniken Tangerud, 3600.no
Inntrykk4
Fargerik utstilling. Foto: Anniken Tangerud, 3600.no
spikking2
Spikking er spennende og gir barna anledningen til å mestre og komme nærmere naturen. Foto: Anniken Tangerud, 3600
Inntrykk3
Fargerik utstilling. Foto: Anniken Tangerud, 3600.no

3600.no

Se alle innlegg