Kjemien er der fortsatt

Vivi Heldaas og Rita Glenne møtes sjelden, men det spiller ingen rolle. Foto: Anne Mette Hope

Det er tidlig på 80-tallet. I en kjemitime på Kongsberg Gymnas lar en noe klagende lærer Vivi Heldaas ordene falle:

– Dere elever, dere kommer og går, men vi lærere – vi blir glemt!

Ei ungjente fra Hvittingfoss synes det høres trasig ut, og slenger ut at det ikke skal skje.

Av Mette Hope

– Jeg skal huske på deg til du blir 80!

Og løftet er Rita Glenne (53) godt på vei til å holde. 33 kombinerte jule- og bursdagskort har det blitt.

I løpet av alle disse årene har de to kun møtt hverandre privat én gang. Men det 34. kortet ble overrakt personlig på Ullern i Oslo, og Kongsberg-magasinet fikk være med.

Det ble et varmt og innholdsrikt møte, som viste at tonen – eller skal vi heller si kjemien – mellom tidligere lærer og elev absolutt er til stede.

Utover 90-tallet fortsatte Rita med atomer og molekyler, og en solid karriere har det blitt.

Hun tok etter hvert doktorgrad på keramiske membraner og satt i flere år i toppledelsen i solcellesuksessen REC Solar.

I dag brukes tida blant annet til rådgivning og produktutvikling.

– I de årene reiste jeg veldig mye i forbindelse med jobben. Det var turer til Japan, Tyskland, USA og Australia, blant annet. Og så kom jeg plutselig på det, da, «Nei, nå er det tid for bursdagshilsen til Vivi!». Så du har nok fått kort fra mange rare steder!

Rita påstår at hun aldri har slurva, men at det kan ha forekommet at hun har vært litt seint ute.

– For noen år siden kom jeg på det kvelden før. Da kom det en SMS; «Er alt i orden, Rita?»

– Ja, jeg ble jo urolig da det ikke kom noen hilsen, sier Heldaas og griper fatt i et kort fra noen år tilbake. Den pensjonerte læreren leser høyt: «Tenker ofte på at det ville være artig og treffes».

– Og treffes, Rita? Her skulle det jo stått å treffes!

– Haha! Det året gikk det nok fort i svingene. Er ikke det viktigste at du får kortet, da?

– Jojo, jeg gleder meg alltid til å få kort. Det er moro å høre om alle de spennende stedene du har vært og hva som har vært årets begivenhet. Og så er det veldig hyggelig å bli tenkt på! Mye viktigere enn riktig grammatikk, ler Vivi Heldaas.

«Høydepunktene»

Vinson Summit. Foto: Privat

Friluftsliv er hovedinteressen til Rita og samboer Ine-Lill Hjelm Gabrielsen. Trangen til å oppleve storslagen natur er bakgrunnen for ekspedisjoner til Alaska, Sør-Amerika, Afrika og Antarktis, for å nevne noen.

Ett år var begivenheten «en kombinert klatre- og skitur» til Sydpolen.

– Jeg hadde for så vidt god tid til å få av gårde det kortet, for vi satt i Chile og ventet på bra flyvær i åtte dager. Men turen vi planla å gå hadde jo litt krevende logistikk, så bursdagskortet var kanskje ikke det vi tenkte mest på, innrømmer Rita.

Kortet fra Punta Arenas landet likevel i tide i postkassa til bursdagsbarnet.

En annen spesiell hilsen kom til Vivis 70-årsdag.

– Ine Lill og jeg gjør jo litt rare ting. Vi var på hytta i Hemsedal, og bestemte oss for å gå trefire timer over fjellet til butikken, der vi kjøpte ei hodelykt, skrev kortet og postet pakka. Så var det å gå tilbake igjen, da.

– Ja, den lykta brukte jeg, faktisk, kommenterer mottakeren.

For Vivi Heldaas ble det til sammen 27 år som lærer på Kongsberg gymnas – de fleste som eneste kvinnelige realfagslærer.

– Det var en hyggelig arbeidsplass, og det var lite gjennomtrekk blant personalet. På lærerværelset satt jeg mye sammen med Anne Kierulf og Margaret Tveten. På realistbordet, eller herrebordet, satt Christvaag, Brekke, Sørlie, Uglum og Dees. Men Arve Fretheim, han satt litt overalt, røper hun.

Rita husker Vivi Heldaas som en frisk og frittalende lærer. En som kanskje har påvirket henne mer enn hun var klar over den gangen.

– Du var streng og krevde innsats. Det var utrolig viktig for meg! Jeg husker en gang jeg var sutrete og klaget over en innlevering. Da smalt det fra deg: «Tenk på meg, da! Du er bare én! Jeg skal rette et helt klassesett!» Så du var kontant, uten noe dilldall. Jeg trengte noen som stilte krav.

– I tillegg var du var ærlig, også om ting du ikke hadde oversikt over. Vi skulle for eksempel bruke kalkulator til å regne ut pH. Da sa du «Dette skjønner jeg ikke, men jeg vet hvilke knapper jeg skal trykke på!» Sånne ting har med troverdighet og integritet å gjøre, slår Rita fast.

Timene går uten at praten stilner. Det er tydelig at begge trives i den andres selskap, og at det ikke er tilfeldig at det nå 34 år gamle løftet har blitt holdt. Og før vi skiller lag, har jammen Vivi Heldaas notert når Rita Glenne har bursdag.

3600.no

Se alle innlegg