Visste du at Kongsberg Jazzfestival også har et eget jazzfilmprogram?

I løpet av festivalen kan du få med deg hele åtte filmer på Krona Kino – i tillegg arrangeres det to filmvisninger for barn i regi av Barnivalen. Jazzfilm støttes av Norsk Filminstitutt og Buskerud fylkeskommune.

Vi spurte kinosjef Even Thunes Jensen hva han gleder seg mest til i år.

– Alt! innleder han og smiler.

– Skal jeg likevel trekke fram et par arrangement er det umulig å komme unna åpningen, «Pastor´n til minne». Einar Iversen var en legende og dokumentaren fra 1991 har jeg nok sett minst 25 ganger i min pure ungdom. Livet som jazzgær´n ungdom på ei øy på Sørlandskysten kunne stundom være ensomt, og da søkte jeg trøst i VHS-opptak av jazzprogrammer fra NRK. Gjensyn med filmen nå blir derfor virkelig en vandring nedover minnenes aveny, innrømmer han.

– Ellers er Bill Frisell en musiker jeg har elsket i mer enn 25 år, og det blir riktig så stas å vise fram dokumentaren om ham. Ekstra stas er det at Bill selv kommer for å introdusere filmen! Det er en viss fare for at jeg blir starstruck, men jeg håper jeg klarer å be om autograf på et par av de utslitte Frisell-CDéne mine, vedkjenner han.

Eksklusiv førpremiere

Kinosjefen spår at filmen «Aretha Franklin – Amazing Grace» blir favoritten blant publikum.

– Jeg tror det blir fint med besøk på mange av filmene, men mitt heite tips er at publikumsvinneren blir den eksklusive førpremieren på «Aretha Franklin – Amazing Grace». Svært mange har et forhold til souldronningens gospelalbum og Sydney Pollacks konsertfilm har blitt rost opp i skyene etter visninger på store og viktige festivaler rundt om på kloden. Vi er skikkelig stolte over å få lov til å ha den første visninga i Norge!

Se hele jazzfilmprogrammet under:

TORSDAG 4. JULI

Vi minnes pastoren.

«PASTOR’N TIL MINNE» 15:00

Regi: Knut André Danielsen, Norge 1991 (75 min)

I april i år gikk pianolegenden «Pastor’n» bort, 88 år gammel. Iversen satte sitt preg på norsk jazz i generasjoner – som soloartist, arrangør og akkompagntør. Jazzfilm hedrer Pastor’ns minne med minikonsert, filmvisninger og minneforedrag.

«BYGDEDYR OG HEIDERSMENN 17:00

Regi: Anders Hesbøl, Norge 2018 (60 min)

Hesbøl har nå gått til det skritt å lage en animert utgave av Bjella-klassikeren, Heidersmenn – og så vidt oss bekjent er det første gang et norsk album får en slik ære.

«ADJØ MONTEBELLO» 17:30

Regi: Thea Hvistendahl, Norge 2017 (99 min)

Bizzy – kulturappen for ungdom gir deg en gedigen musikkfilmopplevelse! Karpe eide Kirketorget i 2016 – nå kan du se dem igjen på det store lerretet! “Adjø Montebello” er en reise gjennom Karpes innholdsrike univers. Store musikalske opplevelser, velkjente karakterer og nye eventyr veves sammen i en film ulikt noe annet du har sett.

FREDAG 5. JULI

«1959 – ÅRET DA JAZZEN BLE SNUDD PÅ HODET» 13:30

Uten 1959 ville jazzen for lengst ha vært død! I 2019 er det seksti år siden det kanskje aller mest revolusjonerende året i jazzhistorien. I foredraget vil Johan beskrives og drøftes det hva det er som gjør 1959 så viktig, og det illustreres selvfølgelig med massevis av musikk!

Bill Frisell. A Portrait

«BILL FRISELL – A PORTRAIT» 15:00

Regi: Emma Franzt, Italia 2017 (120 min)

Et dyptpløyende portrett av gitarist Bill Frisell, mannen som med sin unike klang og særegne stil har farget jazzen i snart 40 år. En perfekt oppvarming til konserten med Bills trio på Mølla senere på kvelden!

EKSKLUSIV FØRPREMIERE: «ARETHA FRANKLIN – AMAZING GRACE» 17:30

Regi: Sydney Pollack, USA 1972 (87 min)

Filmen bygger på Sydney Pollacks enestående dokumentasjon av en live-innspilling fra 1972, av Aretha Franklins bestselgende gospelplate «Amazing Grace» på New Temple Missionary Baptist Church i Los Angeles.

LØRDAG 6. JULI

It Must Schwing

«IT MUST SCHWING – THE BLUE NOTE STORY» 14:45

Regi: Eric Friedler, Tyskland 2019 (115 min)

I år er det 80 år siden legendariske Blue Note Records ble grunnlagt i New York. Den prisbelønte dokumentaren forteller den gripende historien om hvordan de jødiske flyktningene Alfred Lion og Frank Wolff dro fra Tyskland til USA og skapte jazzhistoriens mest kompromissløse label. Lidenskapen for jazzen og respekten for utøverne stod alltid i høysetet.

«OLAV KVERNBERGS MECHANICAL FAIR» 17:00

Regi: André Løyning, Norge 2018 (60 min)

I 2012 vant Kvernberg festivalens store pris og sommeren etter “nedbetalte” han for prisen med premieren på “The Mechanical Fair”, et storslagent verk for jazzgruppe som siden har blitt utvidet til å inkludere Trondheimsolistene. Dette opptaket er fra Molde i 2016.

«EN NY REISE» 17:00

Regi: Odd Magnus Grimeland, Norge 2019 (14 min)

En ærlig og vakker skildring av en håpefull og vanvittig tid, hvor en hel generasjon søkte etter selve eksistensens kjerne. Med utgangspunkt i et av Nils Yttris sterkeste dikt, løfter Odd Magnus Grimeland med vare og kraftfulle filmatiske grep frem essensen av syttitallets søken etter grunnleggende menneskelige kvaliteter, og utfordrer verdisynet i vår moderne bevissthet.

Musikken til filmen er laget av Snah fra Motorpsycho som spiller et eksklusivt solosett i salen!

BARNIVALEN

LØRDAG 6. JULI
Tage Hogness, Jakob dyrud, Tiril Høistad Berger og Jonas Hoff Oftebro i Los Bando

«LOS BANDO» (85 min)

I denne feelgood-komedien følger vi bandet Los Bando Immortale på en fartsfylt reise gjennom landet. Med gassen i bånn og rallysjåfør Martin bak rattet må bandet bryte lover og regler, trosse foreldre og egne helter for å rekke frem til NM i rock. Drivkraften er stor, men hindringene kanskje enda større – vil de rekke frem i tide?

«JAZZOO – FESTEN» (45 min)

I en lysning i skogen har alle jordens dyr samlet seg til en heidundrende musikalsk fest. Her er det rovdyr og planteetere om hverandre! Humoristisk tegnefilm for de minste, med fantastisk musikk av Oddjob, med blant andre Goran Kajfes og Jonas Kullhammar.

 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg