Dette er et kart over kallenavn i byen

Vet du egentlig hvor «Sinahjørnet» ligger og hvorfor det heter det?

 

Noen ganger kan det gå litt for fort i svingene om en fremmed spør om veien fra en lokalkjent i Kongsberg og den lokalkjente svarer:

«Du tar bare til høyre etter Bekkedokk ved Sinahjørnet og så til venstre bort Bekern»

Høflig som den fremmede nok er, uten å ha et snev av peiling på hva den lokalkjente akkurat sa, nikker den fremmede vennskapelig, takker for hjelpen og trasker uvitende videre.

Les også: Husker du: Sinahjørnet.

For det er ikke bare bare å orientere seg etter gammel lokalkunnskap i en by som har vært under så store forandringer som Kongsberg har vært de siste 50 årene (og vel så det).

Ikke nok med det, men vi er så stolte av byens historie og plasser, at de seiglivede kallenavnene fortsatt lever i beste velgående blant byens befolkning.

Men for den yngre generasjonen og får de mange innflytterne er det kanskje på tide med et lite kurs?

Interaktivt kallenavnkart.

Så i den forbindelse presenterer vi et interaktivt kart med oversikt, litt informasjon og søkemuligheter for de mest brukte kallenavnene i byen.

Som mange av dere sikkert vil legge merke til, mangler vi noen viktige elementer av en noe mer «moderne» varianter som Thorberghjørnet og Vassganga, men der håpet vi på at kanskje dere kunne bidra og sende oss en mail (tips@3600.no)?

Se kallenavnkartet her.

Les også:

Husker du: Beckern / Bekern.
Hvorfor heter det egentlig: Bekkedokk? 

Sinai2
Slik så øvre del av Storgata ut mot Syd i 1880-90-årene. Gården til venstre er det gamle småbruket Bekkedokk, som lå på det som opprinnelig ble kalt Freulinsletta. I dag er gården revet og et nytt storbygg er reist på tomta, Storgata 30. Nå finner du Boots Apotek der (blant annet). Foto: Skjermdump fra Gamle Kongsberg, Vidar Skaar Borgersen, 1991. Nasjonalbiblioteket

 

Apropos Sinahjørnet.

Visste du at det opprinnelig egentlig ikke var et hjørne der?

Det var først under byggingen av Sørlandsbanen i 1915 at gata fikk et kryss og en gate, som nå heter Bekkedokk, ble anlagt.

Navnet «Sinahjørnet» ble brukt på en bygning som lå i krysset mellom Storgata og Bekkedokk og ble kalt Sinahjørnet etter Sina Andersen som drev en kiosk der. Den lave bygningen ble revet i forbindese med utvidelsen av Stortorvet i 2006.

 

Kilder: Gamle Kongsberg, Vidar Skaar Borgersen, 1991.

 

 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg